03 Temmuz 2001 21:00

Motivasyonları 'bozuldu'!

IMF'nin Türkiye'ye 1.5 milyar dolarlık ikinci dilim kredi toplantısını ertelemesini değerlendiren Başbakan Ecevit, IMF'nin beklentilerini fazlasıyla karşıladıklarını söyledi.

Paylaş
Motivasyonları 'bozuldu'!
IMF'nin çıkmasını istediği Derviş yasalarını gece gündüz çalışarak Meclis'ten geçiren hükümet, IMF'nin 1.5 milyar dolarlık ikinci dilim kredi toplantısını ertelemesine çok üzüldü.
IMF'den 1.5 milyar dolarlık ikinci dilim krediyi alabilmek için Cumhurbaşkanı'na, Emlakbank'ın tasfiyesini hemen onaylama baskısı bile yapan Başbakan Bülent Ecevit, IMF'nin Türkiye toplantısını ertelediğini öğrenince, hem onamayı geciktiren Cumhurbaşkanı'na hem de krediyi geciktiren IMF'ye sitemde bulundu. Böyle bir olasılığın olabileceğini söylediğini belirten Ecevit, IMF ile ilgili olarak da; "Aslında Türkiye IMF'nin beklentilerini fazlasıyla karşılamış durumda" dedi.
IMF'nin erteleme kararını Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde yaklaşık 2 saat süren sağlık kontrolü sırasında öğrenen Başbakan Ecevit, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ecevit, "İMF İcra Kurulu Türkiye'ye ilişkin toplantısını erteledi. Buna ilişkin bir değerlendirmeniz olacak mı?" sorusuna karşılık olarak, Pazar günü böyle bir olasılığın olabileceğini söylediğini hatırlattı.
Ecevit ayrıca, "Aslında Türkiye IMF`nin beklentilerini fazlasıyla karşılamış durumda. Ama tabii bu kuruluş da çok titizlik gösterir. Bazı ufak-tefek istekleri daha var, onlar da gereğince yerine getirilir, kaygı verilecek bir durum yok." Ecevit, "'Telekom`un yeni yönetiminin bazı uygulamalarını görmek isteriz' gibi birtakım ifadeler, tereddütler var. IMF'nin açıklamasında. Hükümetin yeni bir tasarrufu olacak mı, Telekom`un yönetiminin değişmesi gündeme gelebilir mi?" sorusuna da, "Hükümetin bunları görüşecek vakti olmadı. Biraz önce sizler buradayken, ben hastanedeyken, haber geldi, kesin haber... O da ne kadar kesin bilmiyoruz tabii. Ayrıntıları bilmiyoruz, sorunuzu yanıtlayacak durumda değilim" dedi. Bu gelişmenin Türk ekonomisini nasıl etkileyeceğine yönelik soruyu da Başbakan Ecevit, "Olumlu veya olumsuz etkileyecek bir şey değil. Ben Sayın Kohler ile konuşurken, şunu açıkça söyledi ki, bize yardımı kesmeleri gibi bir durum söz konusu olmayacak, söz konusu değil. Fakat bazı konularda, dediğim gibi ve bilindiği gibi, dünyada da bilindiği gibi, IMF biraz fazla titiz görülebilir. Kaygı duyulacak bir şey yok" diye konuştu.
Sezer'e örtük sitem
Başbakan Ecevit, bu durumun, Emlakbank'ın tasfiyesiyle ilgili kararın onayının akşam saatlerinde denk geldiğinin anımsatılarak, "Köşk'ün geç kaldığını düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine, "Bir şey söylemek istemiyorum" dedi.
Yılmaz: Umarım ekonomiyi etkilemez
ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, IMF'nin Türkiye'ye ilişkin erteleme kararıyla ilgili olarak, "Bazı teknik konular var. Onlar hallolursa, tekrar gündeme gelecek. Zannediyorum bu hafta içinde hallolur" dedi. Ertelemenin ekonomiyi etkileyip etkilemeyeceği yolundaki soruyu daYılmaz, "Umarım, etkilemez. Geçen krizde, bu Telekom atamaları sırasında borsa sağlam durdu. Umarım bu sefer de öyle olur" diye yanıtladı.
Derviş'ten IMF'ye: Endişelenecek bir şey yok
Hükümet ortaklarının motivasyonunu bozan bu karar, IMF İcra Kurulu'nun Kemal Derviş'i korumaya alması ve onun uyguladığı politikalar konusunda hükümeti daha fazla baskı altına alması olarak değerlendirildi. Derviş'in IMF'nin kararına verdiği tepki de diğerlerinden farklı oldu. Derviş, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, İcra Direktörleri toplantısının, önümüzdeki 4-5 gün içerisinde yapılmasını beklediğini belirtti. İsviçre sonrası ABD programında bir değişiklik yapmadığını da vurgulayan Derviş, IMF ve Dünya Bankası'na da şu sözlerle güvence verdi: "Endişelenecek hiçbir şey yok. Türkiye'de üç ay içerisinde yapılan çalışmalarla, ekonomik program kararlılıkla ilerliyor. Önemli olan ülke içerisinde tek vücut olarak programı devam ettirmekte kararlı olduğumuzu göstermek" şeklinde konuştu. Derviş, bugün gideceği Washington'da, ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill, Uluslararası Para Fonu IMF'nin Başkanı Horst Köhler, Amerikan ticari politikasını belirleyen ABD Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick ve Dünya Bankası'ndan üst düzey yetkililerle bir araya gelecek.
MHP'li Aydın, "normal" karşıladı
Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın ise, konuyu değerlendirirken, "IMF daha önce de kredi dilimlerinde erteleme yapmıştır" diyerek büyütülecek bir olay olmadığını savundu. Hükümet ortaklarının uyum içinde çalıştığını belirten Aydın, erken seçimin gündemde olmadığını da söyledi.
Aydın, IMF'nin hükümete baskı niteliğindeki bu gelişme için şöyle dedi: "İnanılmaz derecede olayları flaş hale getirip, aşırı abartılı hale sokup sonunda kendimizi sıkıntıya sokuyoruz. Dünyada bütün yatırımcılar, finans kuruluşları, ülkeleri geziyor, yakın takibe alıyor. Bununla ilgili kamuoyunda o ülke içinde yapılan tartışmalar da onların o ülkeye bakış açılarını olumlu ya da olumsuz yönde etkiliyor. Ama çok tartışarak, abartarak, bu konuda kendi kendimize zarar verdiğimizi düşünüyorum."
TÜSİAD, hükümete kefil oldu
Bu arada, IMF programını uygulamak konusunda hükümet ortaklarını baskı altına alan açıklamalar yapan TÜSİAD'dan da konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. TÜSİAD'ın yazılı açıklamasında "IMF'nin, hükümetin ekonomik programın uygulanabilmesi için sergilediği yapıcı tutumu, daha dikkatli ve titiz şekilde değerlendirmesinin beklendiği" belirtildi.
Çiller hükümete yüklendi
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ise, IMF'nin erteleme kararını değerlendirirken, "Bu iktidar, icraatlarıyla kapitülasyonları hatırlatmaktadır" dedi. Çiller, "Cumhuriyet tarihinde hiçbir iktidar böyle teslimiyetçi, onur kırıcı politika izlememiştir" dedi.
DTP Genel Başkanı İsmet Sezgin de, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada hükümete değil, Derviş'e destek verdiklerini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Festivaller güzeli Londra

SONRAKİ HABER

Hükümet işçi yüzü görmek istemiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...