03 Temmuz 2001 21:00

'Akıllı yaptırım' fiyaskosu

ABD ve İngiltere'nin Irak ambargosunu sertleştirme planı, BM Güvenlik Konseyi'nden geçmedi. Ancak bu ülkelerin önümüzdeki dönemde aynı planları yeniden gündeme getireceği belirtiliyor.

Paylaş
'Akıllı yaptırım' fiyaskosu
ABD'nin Irak'a uygulamak istediği ''akıllı yaptırımlar'' politikası iflas etti. ABD ve İngiltere'nin, Irak'a uygulanan gıda ve ilaç karşılığında petrol satışı planında değişiklik yapma girişiminin sonuçsuz kalmasının ardından mevcut ambargonun devamına karar verildi.
Ambargo konusundaki karar organı BM Güvenlik Konseyi'nin bir aylık dönem başkanı Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Wang Yingfan, Konsey üyelerinin kendi aralarında yaptıkları danışmalardan sonra ''ambargoyu aynı koşullarda uzatma konusunda görüş birliğine vardıklarını'' belirtti. Konsey Başkanı Wang, ''uzatmanın kaç ay olacağı konusunda spekülasyona girmek istemediğini ancak bunun 5-6 ay olabileceğini'' kaydetti.
İngiltere tarafından hazırlanan ve ABD tarafından desteklenen ''akıllı yaptırımlarla'' ilgili karar tasarısı Rusya'nın karşı çıkması üzerine geçtiğimiz ay ertelenmişti. Tasarıya eklenen 23 sayfalık yasaklı mallar listesi, konseyin bazı üyelerinin itirazı üzerine 10 sayfaya indirilmişti.
Irak, petrol pompalayacak
"Akıllı yaptırımlar'' ile ilgili tasarı kabul edildiği takdirde petrol ihracatını tamamiyle durduracağını açıklayan Irak, 4 Haziran'dan bu yana tehdit olarak Kerkük-Yumurtalık boru hattından petrol pompalamıyordu. Irak, eski yaptırımların süreceğinin resmen açıklanmasının hemen ardından petrol ihracatına yeniden başlayacağını bildirdi.
"Irak'ın zaferi"
Irak basını, tasarısı üzerindeki oylamanın ertelenmesi kararını ''zafer'' olarak niteledi. Hükümet gazetesi El Cumhuriye, kararı ''Washington için ezici yenilgi'' olarak tanımladı ve ''Bu, Irak'ın BM Güvenlik Konseyi'nde zaferidir'' yorumunu yaptı. Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in büyük oğlu Uday'ın sahibi olduğu Babil gazetesi de oylamanın ertelenmesini, ABD'ye atıfta bulunarak, ''İnsan haklarını çalan profesyonel hırsızın kötülüklerinden dünyayı kurtarmak için gerekli bir hamle'' olarak yorumladı. El Kadisiye gazetesi de akıllı yaptırım tasarısını ''ölü doğmuş çocuğa'' benzetti.
ÖNCEKİ HABER

Biri herkesi gözetliyor!

SONRAKİ HABER

SSK'yı böyle soyuyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...