02 Temmuz 2001 21:00

Biri herkesi gözetliyor!

Amerikan polisi kentin dört bir yanına koyduğu kameralarla "suçlu arama" gerekçesiyle bütün insanları gözetlemeye başladı. Şimdilik bir kentte uygulanan sistem, "özel yaşama müdahale" tartışmalarını beraberinde getirdi.

Paylaş
Biri herkesi gözetliyor!
ABD'nin Florida eyaletinde, polisin suçluları saptamak için sokaklara kamera yerleştirmeye dayalı bir bilgisayar sistemini kullanması, yoğun tepkilere neden oldu. Sistemin diğer eyaletlerde ve başka ülkelerde yaygınlaşması endişe yaratıyor.
Florida eyaletinin Tampa kentinde başlatılan yeni uygulamayla, giderek artan "sokak suçları"nın önü kesilmeye çalışılıyor. Yaklaşık 36 kameranın bağlı olduğu bir bilgisayar sistemi aracılığıyla, kalabalık Tampa sokaklarında, gece-gündüz suç işleyenler ve "suçlu"lar saptanmaya çalışılacak.
Herkes izleniyor
Tampa Tribune gazetesi, aranan kişiler için halen resimli poster uygulaması izleyen Avrupa kentleri ve Amerikan hükümet kuruluşlarına karşılık, kameralı sistemin dünyada ilk kez Florida'da başlatıldığını yazdı. Benzer bir sistem, ilk kez ocak ayında, bir futbol maçı finalinde yine Tampa'da kullanılmıştı. Bilgisayar programı sayesinde, kalabalık stadyumda, hakkında tutuklama kararı bulunan 19 kişi ele geçirilmişti.
Özel yaşama müdahale
"Face It" (Yüzleş) adı verilen bilgisayar programını hazırlayan Visionics şirketinin sözcüsü Frances Zelazny, ABD'nin diğer eyaletlerine ve başka ülkelere de sistemi pazarlamayı düşündüklerini kaydetti. Program, özel yaşam ve ahlaka ilişkin sorular yaratırken, hükümetin özel yaşama karışması bakımından tepki çekiyor.
Tampa'daki Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği Başkanı Jack Walters, "Şimdi sadece bir bölgede başlayan bu uygulama, yakında her yere kamera yerleştirilmesine kapıyı açmış oldu. Bu, çok fazla ileri gitmek oluyor" dedi. Tampa polis dedektifi Bill Todd, "sistemin, kalabalık bir caddede devriye gezen polis memurundan fazla bir farkı yok" diyerek, uygulamayı savunsa da, 24 saat polis tarafından gözetleniyor olma düşüncesi insanları fazlasıyla rahatsız ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Başbakanlık'ta sendikacılar zirvesi

SONRAKİ HABER

'Akıllı yaptırım' fiyaskosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa