02 Temmuz 2001 21:00

Salzburg'da tekellere öfke

Avusturya'nın Salzburg kentinde pazar günü başlayan ve bugün sona erecek olan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Doğu Avrupa toplantısı, 3000'e yakın küreselleşme karşıtı tarafından protesto edildi.

Paylaş
Salzburg'da tekellere öfke
Avusturya'nın Salzburg kentinde pazar günü başlayan ve bugün sona erecek olan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Doğu Avrupa toplantısı, 3000'e yakın küreselleşme karşıtı tarafından protesto edildi.
Zirvenin başladığı gün Salzburg Merkez Tren İstasyonu'nda bir araya gelen küreselleşme karşıtları, toplantının yaptığı binaya doğru yürüyüşe geçtiler. Yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan gösteri, kısa bir süre sonra polisin kurduğu barikatla karşı karşıya kaldı.
Göstericilerin barikatı aşmak için girişimlerde bulunması üzerine, polis ile eylemciler arasında arbede yaşandı. Olaylar sırasında 11 göstericinin gözaltına alınırken, birçoğu da yaralandı. Daha sonra yeniden tren istasyonuna gelerek barışçıl bir şekilde protestolarını sürdüren eylemciler, kapitalizme ve emperyalizme karşı sloganlar attılar. Protesto ve gösterilere Avusturya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu da destek verdi.
Pazar günü akşam saatlerinde ise polis, göstericileri zorla trenlere bindirerek başkent Viyana'ya götürdü. Protesto gösterilerine katılmak için Almanya ve İsviçre'den gelenler ise, trenlere bindirilerek polis eşliğinde ülkelerine gönderildiler.
Salzburg'daki gösterileri engellemek için toplam 5000 polis görev yaptı.
Alternatif zirve
30 Temmuz Cumartesi günü ise, ATTAC-Avusturya Örgütü tarafından, WEF ve küreselleşmeye karşı alternatif bir zirve gerçekleştirildi. Brunauer-Zentrum'da yapılan alternatif zirveye Avusturya, Fransa, Almanya ve Türkiye'den bilim adamı ve sendikacılar katıldı. Alternatif zirveye katılan Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu; IMF, Dünya Bankası ve diğer emperyalist kuruluşların Türkiye üzerinde oynadığı oyunları ve bu oyunların emekçi halkı nasıl yoksullaştırdığını anlattı. Dünya Bankası tarafından gönderilen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in kurtarıcı olarak gösterildiğini anlatan Dokuyucu, bugüne kadar izlenen politikalarla işçi ve emekçilerin daha da yoksullaştırıldığını detaylarıyla anlattı.
"Başka bir küreselleşme" sloganıyla gerçekleştirilen Altenatif Zirve'nin sonuç bildirgesinde, dünyada zenginlerin giderek zenginleştiği, yoksulların daha da yoksullaştığına dikkat çekilerek, bunun en önemli sorumlusunun küreselleşme olduğuna dikkat çekildi. Sonuç bildirgesinde ayrıca, dünyadaki mali sermayenin kontrol altına alınması istendi. Alternatif Zirve sonrasında, ATTAC'ın Salzburg Şubesi de resmen kuruldu.
Dünyanın birçok ülkesinden devlet başkanları, başbakanlar ve çeşitli tekellerin temsilcilerini katıldığı WEF-Doğu Avrupa toplantısında, AB'nin Doğu Avrupa'ya doğru genişlemesi ele alındı. Üç gün süren zirve boyunca, Doğu Avrupa ülkelerinin emperyalist denetim altına alınması bütün detaylarıyla incelendi.
ÖNCEKİ HABER

Azmettirenler yargılansın

SONRAKİ HABER

Nasıl olacak bu dönüş?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...