02 Temmuz 2001 21:00

Azmettirenler yargılansın

Katliamda hayatını kaybeden Âşık Nesimi Çimen ve Yazar Asım Bezirci İstanbul'da bulunan mezarları başında anıldılar.

Paylaş
Azmettirenler yargılansın
İstanbul'da da Sivas yangınında hayatını kaybeden Yazar Asım Bezirci ve Sanatçı Nesimi Çimen yüzlerce kişi tarafından mezarı başında anıldı. Anmalarda katliamın hiçbir zaman unutulmayacağı belirtilirken, katliama ortak olan dönemin yöneticilerinin de yargılanması istendi.
Dün saat 10.45 sıralarında Karacaahmet Cemevi önünde toplanan Alevi-Bektaşi örgütleri, demokratik kitle örgütleri, yöre dernekleri ve siyasi partiler, Nesimi Çimen'in mezarının bulunduğu Karacaahmet Mezarlığı'na kadar yürüdü. Polis, kitlenin yürüyüş sırasında açmak istediği "Dördüncü ölmem bu hain Pir Sultan ölür dirilir" yazılı pankarta izin vermedi. Karacaahmet Mezarlığı'nın giriş kapısı önüne gelindiğinde 2 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu pankartı açan kitle, Çimen'in kabrine kırmızı karanfiller bıraktı. Sık sık "Sivas şehitleri ölümsüzdür", "Dün Maraş'ta, bugün Sivas'ta sözüm faşizme karşı savaşta" ve "Sivas'ın ışığı sönmeyecek" sloganlarının atıldığı anmada bir açıklama yapan Pir Sultan Abdal Derneği Kadıköy Şube Başkanı Kaya Uluyılmaz, Sivas katliamının hiçbir zaman unutulmayacağını belirterek, "Dönemin Sivas valisi, hâlâ konuşmamıştır. O günkü koalisyon ortakları, siyasi sorumluluklarını hâlâ üstlenmemişlerdir. Savcılar, birçok bulguyu Madımak Oteli'nin külleri arasında kaybetmiştir" dedi.
Nesimi Çimen'in oğlu Mazlum ve eşi Makbule Çimen'in de aralarında bulunduğu 200 kişi, Çimen anısına alkışlar eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ozan Ali Ekber Yılmaz ve Grup Vardiya'nin türkü söylemesinin ardından kitle, aynı olayda yaşamını yitiren Yazar Asım Bezirci'yi kabri başında anmak için otobüslerle Zincirlikuyu Mezarlığı'na hareket etti.
Katil Susurluk devleti
Zincirlikuyu Mezarlığı'nın girişinde Sivas katliamında yaşamını yitiren 33 aydın ve yazarın fotoğraflarının bulunduğu pankartı açan 400'ü aşkın kişi, "Sivasın katili Susurluk devleti", "Katillerden hesabı emekçiler soracak" sloganları attı. Bezirci'nin kabrine kadar yürüyüşte yer alan Asım Bezirci'nin eşi Refika Bezirci, Sivas can kıyımının laik düzene yönelik değil, yazar ve aydınlara yönelik olduğunu söyledi. Bir dakikalık alkışlı saygı duruşunda bulunulan anmada, katledenler bir kez daha lanetlendi.
ÖNCEKİ HABER

Hükümetin IMF telaşı

SONRAKİ HABER

Salzburg'da tekellere öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...