02 Temmuz 2001 21:00

Habur kapısında kaygılı bekleyiş

Irak ile komşularının sınır ticaretini hedef alan 'akıllı yaptırımlar' bugün BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülüyor. Ekmeğini Habur'dan çıkaran onbinlerve kişi endişeli.

Paylaş
Habur kapısında kaygılı bekleyiş
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve İngiltere tarafından dayatılan "Irak'a akıllı yaptırımlar" planını bugün görüşmeye başlayacak. Irak hükümeti ve Türkiye gibi komşu ülkeler, görüşmelerin sonucunu endişeyle bekliyor. Eğer ABD, Güvenlik Konseyi'ne planı kabul ettirirse, Habur Gümrük Kapısı'ndan gerçekleştirilen petrol ticareti büyük ölçüde duracak. Türk hükümeti ise, Irak ile ilişkilerini daha da kötüleştirecek ve ekonomik zararını artıracak olan plana karşı çıkacak cesarete sahip değil.
Sınır ticaretinin belkemiği
ABD'de yayınlanan Christian Science Monitor gazetesi, emperyalist ambargodan sonra Türkiye'nin Irak ile olan ticaretinin belkemiği haline gelen Habur ile ilgili bir haber yayınladı. Dün yayınlanan haberde, Türkiye'nin, son on yıl içinde ambargo nedeniyle 40 milyar dolar gelir kaybına uğradığı vurgulandı ve bu durumun artık "dayanılamaz" hale geldiği belirtildi.
Türkiyeli kamyoncuların Iraklı Kürtlerden mazot aldığı, Kürt grupların ise sattıkları bu mazotu Iraklı yetkililerden elde ettikleri belirtilirken, bu ticaretin, bölgedeki onbinlerce aile için en önemli geçim kaynağı olduğu dile getirildi.
Kamyoncuların felaketi
Ancak bilindiği gibi, "akıllı yaptırım"lar, esas olarak bu mazot ticaretini hedef alıyor. Eğer kabul edilirse, yeni yaptırım rejimi, petrol ve mazot ticaretini önlemek için sert önlemler getirecek. Sınır ticaretiyle geçinen, çoğu Kürt 50 binden fazla Türkiyeli kamyoncu için bu, tam anlamıyla bir felaket. Haberde de bu konuya özel vurgu yapılarak, bölge halkının, "akıllı yaptırımlar" tartışmasının sonucunu endişeyle beklediği kaydediliyor.
Rusya, bugünkü oylamada veto hakkını kullanabileceğini ilan etmişti. Ancak ABD'nin, çeşitli yöntemlerle Rus hükümetini ikna edip etmediği bilinmiyor.
ÖNCEKİ HABER

Borçlar öldürüyor, tümü iptal edilsin!

SONRAKİ HABER

Hükümetin IMF telaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...