01 Temmuz 2001 21:00

Borçlar öldürüyor, tümü iptal edilsin!

Temmuz sonunda en zengin 8 ülkenin yöneticileri Cenova'da toplanarak, yoksul ülkelerden borçlarını nasıl alacaklarını tartışırken, "Borçlar öldürüyor. Tüm borçlar iptal edilsin" sloganıyla kitlesel eylemler yapılacak.

Paylaş
Borçlar öldürüyor, tümü iptal edilsin!
En zengin sekiz ülkenin liderleri 20-23 Temmuz'da İtalya'nın Cenova kentinde toplanacak. Toplantının gündeminde, sosyal hizmetler, eğitim, sağlık, emeklilik, göç ve demokratik haklar konularında denetimini arttırmayı sağlayacak maddeler ile yoksul ülkelerin borç ödemelerinin garanti altına alınması var. Aynı günlerde, küreselleşme karşıtları da "bütün borçların iptal edilmesi" talebiyle aynı kentte eylem yapacaklar. 1999'da Seattle'da Dünya Ticaret Örgütü'nün toplantılarını engelleyen büyük protesto eylemlerinin bir benzeri de Cenova'da gerçekleştirilecek.
25 milyon imza
Dünya genelinde sürdürülen "Borçlar İptal Edilsin" başlıklı kampanya çerçevesinde yapılacak eylemler öncesinde, toplam 25 milyon imza da toplandı. İmza metninde, zengin ülkelerin ve uluslararası sermaye kuruluşlarının yoksul ülkeleri borçlandırması eleştirelerek, bu durumun ekonomik gelişme yerine yoksulluğu ve adaletsizliği derinleştirdiği, borçlar nedeniyle insan hayatının, doğanın tehlikeye sokulduğu vurgulanıyor. İmza metninde, "Borç öldürüyor. Tüm borçlar iptal edilsin" sloganına yer veriliyor.
Cenova 2001...
20-23 Temmuz 2001 tarihleri arasında Cenova'da yapılacak G-8 toplantıları da bu açıdan önem taşıyor. Yoksul ülkelerde yoksulluğu derinleştiren ve süreklileştiren "borçlandırma" politikaları, bu toplantı vesilesiyle protesto edilecek. Cenova'daki etkinlikler hareketin her kesiminin katılabileceği Toplumsal Forum'la başlayacak ve ardından Göçmen sorunlarıyla ilgili bir eylem ve iki gün boyunca da grevler ve kitlesel gösteriler yapılacak.
Türkiye'de kampanya
Uluslararası alanda sürdürülen Cenova 2001 kampanyası kapsamında Türkiye'de de bir araya gelen değişik girişimciler, böyle bir kampanyanın çağrısı için imza toplamaya başladılar. Bugüne kadar bu kampanyaya bazı öğretim üyeleri, sendikacılar, aydın ve sanatçılar ile meslek odaları temsilcileri destek verdi. İzmir'de de geçtiğimiz yıl Eylül ayında Prag 2000 Kampanyası için İzmir'de 26 kurumun ve çok sayıda bireysel katılımcının oluşturduğu Küresel Sermayeye Karşı İzmir Girişimi'nin Yürütme Kurulu; kampanyayı İzmir'de de sürdürmek için çalışmaya başladı. İlk olarak, 4 Temmuz 2001 Çarşamba günü Bornova Dıgıl Kafe'de, 6 Temmuz 2001 Cuma günü 2. Kordon Şiir Kafe'de söyleşiler düzenlenecek.
Dünyamız satılık değil!
Türkiye'de sürdürülen imza kampanyası metninde de, "Gezegenimiz satılık değil" diyenlerin Cenova'daki zirveyi protesto etmek için seferber olduğu belirtilerek, "Borç yükü Türkiye'de de can alıcı bir sorun. Her çocuk, yaklaşık 2500 dolar borçla doğuyor. 2000 yılında kişi başına 323 milyon lira borç ödedik. Aynı yıl dış ve iç borç tutarı GSMH'nın yüzde 78.3'üne eşit hale geldi. Kaynaklar borç ve faize giderken hızla yoksullaşıyoruz" deniyor. 21 Temmuz'a hazırlanılması istenen imza metninde, "Dünyamız satılık değil! Borçlar iptal edilsin! Başka bir dünya mümkün" sloganlarına yer veriliyor.
ÖNCEKİ HABER

Lastikte sözleşme delindi

SONRAKİ HABER

Habur kapısında kaygılı bekleyiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...