01 Temmuz 2001 21:00

Milliyet siyanür lobiciliği yapıyor

Milliyet'in Bergamalılara yönelik saldırgan tutumuna bir tepki de TMMOB'dan geldi. Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük bu haberlerin hukuku etkileme amaçlı ve yalan olduğunu söyledi.

Paylaş
Milliyet siyanür lobiciliği yapıyor
Ziya Özışık
Bergama köylülerinin siyanürle altın çıkarılmasına karşı verdiği mücadelenin arkasında Almanya olduğu iddiasına tepkiler sürüyor. Milliyet gazetesinin önceki gün manşetinden "Altın Müjdesi " başlığı ile verdiği haberde Bergamalıların Almanya'dan destek aldıkları iddia edilmişti.
Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük, bu haberin hukuku etkilemek anlamına geldiğini ve asılsız olduğunu açıkladı. Küçük, Almanya'nın bizzat siyanür tuzu üreterek siyanürle altın çıkarma faaliyetlerinden kâr sağladını vurguladı.
Siyanürcüleri aklama telaşı
Küçük, İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin 1 Haziran tarihinde verdiği kararla Eurogold (Normandy) şirketininin faaliyetlerini engellemesinin ardından tekrar siyanürcü şirketi aklama telaşına giren medya tekellerinin bu kararı görmezden geldiğine dikkat çekti. Kararın üzerinden birkaç hafta geçmesinin ardından tam da insanların en çok gazete okuduğu hafta sonu gününde Milliyet gazetesi fiyatını 150 bin liraya düşürmüşken "Altına Müjde" haberinin insanların karşısına çıkarıldığına işaret eden Küçük, "Şimdi kimin dış kaynaklardan finanse edildiğini iyi düşünmek lazım" dedi.
Yurtdışı mihrak biziz
Bu tartışmalarla Bergama mücadelesinin kendi içine hapsedilerek köylüleri mücadelelerinde yalnız bırakmak maksatlı olduğuna dikkat çeken Küçük, mücadelenin dış mihraklardan tarafından örgütlendiği iddilarının tamamen yalan olduğunu köylülerin kendi yaşamlarına ve ülkelerine sahip çıktıklarını belirtti. Küçük, kendilerinin de bu mücadeleye destek verdiğini söyleyerek, "Demek ki yurtdışı mihrak biziz " yorumunu dile getirdi. Küçük, 11 senedir yürütülen mücadeleyi bugüne kadar görmezden gelemeyerek "Sempatik köylüler " hareketi olarak gösteren medyanın 26 Mayıs'ta köylülerin jandarmayla çatıştıktan sonra köylülere saldırmaya ve gerçek yüzünü göstermeye başladığına vurgu yaptı.
Küçük, "Kendi yaşam hakları için gerektiği ölçütlerde köylülerin şiddete de başvurabileceğini gördüler" diyerek Milliyet'in haberinin bunun yansıması olduğunun altını çizdi.
Almanya siyanür satıyor
Almanya'nın köylülerin mücadelesini örgütlediği iddialarını yalanlayan Küçük, Almanya'nın kendisinin altın madenlerine siyanür tuzu sattığını açıkladı. Küçük, "Almanya kendi kaynağından niye vazgeçsin?" dedi. Siyanürün çevreye ve halka zarar vermeyeceğini iddia ederek atık havuzunda yüzebileceğini söyleyen DSP Milletvekili Erol Al'a da tepki gösteren Küçük, Al'ın halkı yanılttığını ifade etti. Küçük, "Bundan on sene sonra bırakın yüzmeyi atık havuzunun kilometrelerce uzağında bile Sayın Al yetişen sebzeleri yiyebilecek mi, sulardan içebilecek mi?" diye soruyor.
Hukukdışı bir tavır
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Cihan Dündar da, Milliyet'in haberine tepki göstererek, haberin bilim, etik ve hukuk dışı olduğunu bildirdi. Dündar, Bergama-Ovacık Altın Madeni Projesi'nin risklerinin ortaya konmuş olmasına rağmen, altın lobisinin yeni oyunlarının sergilendiğini ve Milliyet'in bu oyunlara alet olduğunu vurguladı. Dündar, "Bu haberler, sorumlu ve aydın insanların aklına başka sorular getirmektedir; fiyatını 150 bin liraya düşüren bu gazete acaba başka mali kaynaklar mı bulmuştur, yoksa diğer gazeteler yüksek kar oranlarıyla mı çalışmaktadır?" diye sordu.
ÖNCEKİ HABER

Katliam lanetlenecek

SONRAKİ HABER

"Tüp geçit güzergâhında fay yok"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...