30 Haziran 2001 21:00

Yalan ve demagoji

Meclis'in tatile girmesi vesilesiyle basın toplantısı düzenleyen Ecevit, yaptıklarının tam tersini anlattı.

Paylaş
Yalan ve demagoji
Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin ekonomiyi kısa sürede esenliğe çıkarmak için elden gelen her çabayı gösterdiğini ve göstereceğini iddia etti. TBMM'de çok kısa bir süre içinde çıkarılan yasaların büyük çoğunluğunun yapısal reform niteliğinde olduğunu ve Türkiye'nin baştan aşağı yeniden yapılandırıldığını ifade eden Ecevit, reform dediği şeylerin ne anlama geldiğini şu sözlerle ortaya koydu: "Türkiye'ye yardım yapan veya yardım düşünen kuruluşların, devletlerin de bu gerçekleri göz önünde bulunduracaklarına inanıyorum."
Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası'nda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz ile basın toplantısı düzenledi. Bir yasama yılının daha geride bırakıldığını dile getiren Ecevit, koalisyon liderleri olarak durum değerlendirmesi yapmanın uygun olacağını düşündüklerini kaydetti. Gerek hükümetin, gerek TBMM'nin koalisyon hükümetinin kuruluşundan beri çok verimli ve hızlı çalışmalar yaptığını, Meclis'in çoğu kez sabahlara kadar, gece gündüz çalıştığını belirten Ecevit, TBMM'nin büyük çoğunluğunun ekonomik programa tam destek sağladığını öne sürdü. IMF, Dünya Bankası ve G-7'lerin, hükümetten, Türkiye'den bütün beklentilerinin eksiksiz olarak ve zamanında karşılandığını kaydeden Ecevit, bu arada yapılan çalışmalar sürecinde gerek hükümet içinde gerek TBMM'de tartışmaların da yaşandığını söyledi. Bu tartışmaların demokrasinin gereği olduğunu söyleyen Ecevit, "Fakat, bu yüzden olumsuz sonuçlar ortaya çıkacağını hiç düşünmemek gerekir. Artık alışılmış olmalı ki, dediğim gibi biz, tartışma süreci içinde her konuyu bir uzlaşmaya bağlama yeteneğini her vesileyle göstermiş oluyoruz" diye konuştu.
IMF ve DB'ye şükranlarını sundu
Başbakan Ecevit, IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'ye çok sıkı şartlara bağlayarak 18 milyar dolara yaklaşan bir borç sağlamasına da değinerek, "Bunu her zaman tabii şükranla belirtiyoruz. Bu yardımı fazlasıyla hak ettiğimize de inanıyoruz" dedi. Sadece dış kaynakla yetinilemeyeceğini, aynı zamanda iç kaynakları da değerlendirmek gerektiğini söyleyen Ecevit, bu konudaki çalışmaların başladığını söyledi. Her attığı adım işçiyi, memuru, köylüyü ve esnafı daha da yoksulluğa iten Ecevit, "Bu iç ve dış kaynakları halkımıza zarar vererek değil, tam tersine işçimizin, çiftçimizin istihdam olanağı sağlayan kesimlerin isteklerine öncelik vererek değerlendirme kararındayız" iddiasında bulundu.
Ekonomik programın yanı sıra, AB'nin beklentisi olan Ulusal Program'ı en kısa zamanda uygulama alanına geçirmek için elden gelen çabayı gösterdiklerini ifade eden Ecevit, şunları kaydetti:
"Yani, bir yandan ekonomiyi güçlendirme uğraşı içindeyiz, bir yandan da demokrasimizi geliştirme hareketi içindeyiz. Bunun en son belirtilerinden biri de TBMM'deki bütün partilerin temsilcilerinin ortak çalışmasıyla bir kapsamlı anayasa değişiklikleri hazırlanmıştır. Bildiğiniz gibi, TBMM'yi 17 Eylül'de yeniden toplantıya çağıracağız. Bu 37 maddelik Anayasa değişikliklerinin tümünü TBMM'nin de inşallah desteğiyle gerçekleştirmiş olacağız."Raporları yalanladı
Ecevit, toplantıdaki açıklamalarının ardından gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını da yanıtladı. MGK toplantısına sunulan raporda bazı tarikatların devletin yanında yer aldıkları ve içine çekildiklerine ilişkin soruyu yanıtlayan Ecevit, MGK toplantısında irtica ile ilgili konulara değinilmediğini söyledi.
Ecevit, önceki günkü MGK toplantısında asker kanadın ekonomik krizin toplumsal patlamalara neden olabileceğine ilişkin bir rapor sunduğu yönündeki haberleri de yalanlayarak, "Şimdi rapor olsa bile bunu açıklayamam. Ancak şunu söyleyebilirim ki, böyle kaygı uyandırıcı herhangi bir rapor söz konusu olmamıştır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Bir 'güzel' oyuncu

SONRAKİ HABER

Üniversitede işçi düşmanlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...