30 Haziran 2001 21:00

Bir 'güzel' oyuncu

Eğlence dünyası ve binlerce hayranı, Los Angeles'teki bir hastanede kanserden ölen Jack Lemmon'ın ardından gözyaşı döktü.

Paylaş
Bir 'güzel' oyuncu
Duncan Campbell
Eğlence dünyası ve binlerce hayranı, Los Angeles'teki bir hastanede kanserden ölen Jack Lemmon'ın ardından gözyaşı döktü. Some Like It Hot (Bazıları Sıcak Sever), The Odd Couple (Tuhaf İkili) ve Missing (Kayıp) gibi filmlerin yıldızı ve iki Oscar ödülü sahibi aktör, 76 yaşındaydı.
Karısı Felicia, iki çocuğu ve üvey çocuğu, öldüğünde onun yanındaydı. Son birkaç ay içinde hastalığı nedeniyle Norris Kanser Kliniği'nde yatıp çıkmıştı.
'Mutluluk Lemmon ile çalışmaktır'
"Bu işin tarihindeki en büyük aktörlerden biri o" dedi sözcüsü Warren Cowen: "Onunla ilgili söylenecek tek bir kelime varsa o da 'güzel'dir. Bu, onu tanıyan herkesin paylaştığı bir fikir."
Ölümü, eski dostu ve Tuhaf İkili'deki rol arkadaşı Walter Mathau'nun kalp krizinden ölmesinden neredeyse tam bir yıl sonra geldi. Yönetmen Billy Wilder, onu bir zamanlar "Mutluluk Jack Lemmon ile çalışmaktır" sözleriyle anlatmıştı.
1999'da rol aldığı ve ona bir Emmy ödülü getiren Tuesdays With Morrie aldı televizyon yapımı ona ölümle ilgili bir şeyler söyleme şansı tanıdı. Kendisi de kanserdi çünkü.
Daha çok Bazıları Sıcak Sever'deki, serserilerden kurtulmak için kadın kıyafeti giymek zorunda kalan müzisyen ve Tuhaf İkili'deki Felix Unger rolleri ile tanınsa da Lemmon oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Kayıp filminde Pinochet döneminde oğlunu yitiren çılgına dönmüş bir babayı, The Days of Wine and Roses'da (Şarap ve Gül Günleri) da bir alkoliği ya da The Front Page'de (Baş Sayfa) hızlı bir gazeteciyi oynarken, rolüne farklı birşeyler katmayı başarırdı.
Film tarihinin en büyük komedyenlerinden biri olarak kabul edilmesine karşın, 7 Oscar adaylığının 5'ini dramalardaki rolleri ile edindi.
Salı limon!
1925'te Massachusetts, Newton'daki bir hastanenin ansansöründe doğdu. Efsane o ki, sarılık oluğu için hemşire onun için "Benim küçük limonuma bakın dedi. Bir fırıncının oğlu olan John Uhler Lemmon, çocukluk hastalığından dolayı 13 yaşına gelmeden 13 ameliyat geçirdi.
Harvard'da eğitim görüp, İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD donanmasında teğmenlik yaptıktan sonra oyunculuk kariyerine New York'taki bir tiyatroda başladı.
Daha sonra yarım yüzyıl sürecek olan radyo, televizyon ve sinema geldi. İzleyiciler onun filmlerine "limonlar" dese de adını değiştirmek isteyen stüdyo sahibi Harry Cohn'un baskılarına göğüs gerdi. 1956'da Mister Roberts'taki Teğmen Pulver rolü, 1973'te de Save the Tiger'daki (Kaplan Zor Durumda) serserilerle başı dertte olan işadamı rolüyle Akademi Ödülü aldı.
Bakış açısı olan filmler
Son dönemlerde, kariyeri ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Kayıp, Şarap ve Gül Günleri ve The China Syndrome'daki (Dünyanın Kaderi) rollerini şöyle anlatı: "Bir bakış açısı olan filmleri seviyorum." Belli bir filmde rol alması için film ile aynı fikirde olması gerekmediğini söyleyen Lemmon, yine de insanları düşündüren filmlerin her zaman kendisine çekici geldiğini söylüyor. Film dünyasına felsefi bir bakışı var: "Hepimiz kötü filmler yapıyoruz. Böyle filmler iyi filmlerden daha fazla. Ancak sadece gişe anlamında değil eleştirel olarak da işe yarayan filmlerde yeterli sıklıkta oynama şansı buldum, bu nedenle hâlâ buralardayım. Çok şükür, hâlâ iyi roller alabiliyorum... Oyunculuk benim için bir tutku, oyunculuğu seviyorum, saygı duyuyorum."
Sonun eşiğine gelene dek de rol almaya devam etti.
ÖNCEKİ HABER

Sivas yangını her yerde

SONRAKİ HABER

Yalan ve demagoji

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa