30 Haziran 2001 21:00

Kaynaklar borca gidecek

Bu ödemeler için kaynak IMF'ye verilen Ek Niyet Mektubu'nda kamu mal ve hizmetlerine yapılacak zamlar, ek bütçenin de 24 katrilyon lirası ve Hazine arazilerinin satışından gelen para olarak gösterildi.

Paylaş
Kaynaklar borca gidecek
Hükümet 2001 yılında tüm enerjisini borç ödemeye ayırmasına rağmen borçlarda bir azalma olmayacak. Hükümetin borcu borçla kapatma politikası yüzünden borçların ödenmesi için sürekli olarak yeni borçlanma ihaleleri açacak olan Hazine, yılın ikinci yarısında 38 katrilyon liralık ödeme gerçekleştirecek. Böylece ek bütçe ile birlikte 76 katrilyona çıkartılan bütçenin büyük bölümü iç ve dış borçlara harcanmış olacak.
Borç sarmalı
Geçtiğimiz aylarda başarılı borçlanma ihaleleri olarak pohpohlanan "Derviş Bonoları", "Takas İhalesi" gibi ihalelerde yüksek faizle borçlanma yüzünden borç yükü giderek ağırlaşırken, Hazine'nin yeni düzenleyeceği ihalelerde de faiz yükü artacak. Çünkü yılın ikinci yarısındaki iki büyük ödeme ağustos ve eylül aylarında yapılacak. Hazine bu borçları da iç borç ihaleleri ile karşılayacak. Bu da fırsat bekleyen bankaların faizleri yükseltmesine neden olacak. Hazine'nin yılın ikinci yarısında yapacağı ödemenin bileşimi de bunu gösteriyor. Hazine yılın ikinci yarısında toplam 38 katrilyon 915.1 trilyon lira tutarında iç borç geri ödemesi yapacak. Bu tutarın 15 katrilyon 212.3 trilyon lirası anapara, 23 katrilyon 702.8 trilyon lirasını da faiz oluşturuyor. Bu para Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in IMF ve uluslararası finas çevrelerinden almak için tavizler veriği 14.5 milyar doların tamamı bu borçları ödemeye yetmiyor. Bu nedenle iç borçlanmaya ağırlık veren Hazine borç ödemeleri için her ay bir kaç ihale birden açacak. Temmuz ayında da ihalelerle borcu yeni borçlarla kapatmayı planlayan Hazine bu amaçla 4 ayrı bono ihalesi düzenleyecek. Ağustos ve eylül aylarında ise yılın ikinci yarısındaki en büyük geri ödemeleri yapacak olan Hazine'nin ard arda iç borç ihaleleri düzenlemesi bekleniyor.
Borç ödemeleri için dış kredilerin yetmemesi hükümeti yeni kaynak arayışlarına yöneltirken, IMF'ye verilen Ek Niyet Mektubu'nda bu kaynağın kamu mal ve hizmetlerine zam yapılarak sağlanacağı belirtildi. 28 katrilyon lira olarak belirlenen ek bütçenin de 24 katrilyon lirası borç ödemelerine ayrılacak. Ek bütçenin gelir kalemini ek vergiler olarak gösteren hükümet bu amaçla yeni ek vergileri salarken borç ödemeleri için Hazine arazilerinin satışından gelen para da kullanılacak. Böylece hükümet bütün kaynakları borç ödemelerine ayırmış olacak.
Borçlar birini destekleyecek
Hazine, izlenen ekonomik programa uluslararası kuruluşların desteği çerçevesinde, Temmuz ayında Hazine'ye 2 milyar dolarlık kısmının aktarılacağını bildirdi. Ayrıca Dünya Bankası'ndan 1.1 milyar doları tutarında kredi kullanılmasının planlandığı belirtildi. Hazine Müsteşarlığı tarafından açıklanan Temmuz ayı borçlanma programında, uluslararası kuruluşların ekonomik programa desteği kapsamında 2001 yılı içerisinde sağlanacak dış kaynağın 9.6 milyar dolarlık kısmının Hazine'nin borçlanmasını kolaylaştırmak amacıyla kullanılmasının öngörüldüğü hatırlatıldı. Açıklamada, buna bağlı temmuz ayında söz konusu tutarın 2 milyar dolarlık kısmının Hazine'ye aktarılacağı ifade edildi.
Kısa vadeli ödemeler
Öte yandan Hazine, bugün itibarıyla kesinleşen temmuz ayı içerisinde 5 katrilyon 149.9 trilyon lira tutarında iç borç servisi yapacak. Söz konusu tutarın 422 trilyon liralık kısmı daha önceki ihalelerde kamu kurumlarına ortalamadan yapılan satışlarla 1 katrilyon 939.7 trilyon liralık kısmı ise bankacılık operasyonu çerçevesinde ihraç edilmiş senetlerin ödemelerine ait durumda bulunuyor.
Hazine temmuz ayında en büyük iç borç geri ödemesini 11 Temmuz tarihinde yerine getirecek. Bu tarihde toplam 1 katrilyon 467.7 trilyon lira iç borç geri ödemesi yapılacak. Hazine, temmuz ayının ikinci en büyük borç geri ödemesini 18 Temmuz'da toplam 1 katrilyon 96.5 trilyon lira ile yerine getirecek.
ÖNCEKİ HABER

Amerikan askeri işbaşında

SONRAKİ HABER

'Biz bazıları gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...