29 Haziran 2001 21:00

Baro başkanına 'siyanür' cezası!

Siyanürün zararları konusunda konuşma yaptığı gerekçesiyle Ege Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yıldıran'a verilen hapis cezasını eleştirdiği için İzmir Baro Başkanı Özkan'a 1 ay hapis cezası geldi.

Paylaş
Baro başkanına 'siyanür' cezası!
Eşme'de bir kahvede siyanürün zararları konusunda konuşma yaptığı gerekçesiyle Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yıldıran'a verilen hapis cezasını eleştirdiği için İzmir Baro Başkanı Noyan Özkan, "Basın Kanuna Muhalefet" suçundan 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, sanığın kişiliği ve suçun niteliği göz önüne alarak 91 milyon 260 bin lira para cezasına çevrilerek, ertelendi.
Uşak'ın Eşme ilçesinde 1999 yılının Aralık ayında bir kahvede siyanürün zararlarına ilişkin konuşma yapan Doç. Dr. Hüseyin Yıldıran, Eşme Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı, "izinsiz il dışına çıktığı" için de kınama cezası aldı. Milliyet Gazetesi Ege ilavesinde "Kent ve Çevre" başlığı altında yazı yazan İzmir Baro Başkanı Noyan Özkan, geçen yıl haziran ayında konuyla ilgili bir yazı hazırladı. Yazısında mahkeme kararını eleştiren Özkan, "Haksız ve yanlış olan mahkeme kararlarının tartışılmasında yarar olduğu kanısındayız, insanların düşüncelerini serbestçe ifade etme, yayma, birbirlerine iletme özgürlüğü Anayasa'nın 26'ıncı maddesi ile düzenlenmiştir. Yargıtay, toplantıların kamu düzenini bozmaması, şiddet içermemesi, suç işlemeye tahrik etmemesi koşulu ile serbest olduğu yolunda yüzlerce karar vermiştir. Bu bakımdan bu haksız ve yanlış karar bir olasılıkla temyizde bozulup Eşme'ye dönecektir" demişti. İzmir Cumhuriyet Savcılığı, Noyan Özkan ve Milliyet Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Eren Güvener hakkında kesinleşmemiş mahkeme kararıyla ilgili yorum yaptığı gerekçesiyle dava açtı.
Beraatini istedi
İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasına katılan Noyan Özkan, suçlamaları reddederek şöyle dedi: "Aslında gazetecilik yapmıyorum. O dönemde köşe yazarlığı yaptım. Beraatimi talep ediyorum. Mahkemenin aksi bir kanaate varması durumunda indirim maddelerinin uygulanmasını istiyorum".
Mahkeme, Güvener ve Özkan'ı birer ay hapis ve 91'er milyon lira para cezasına çarptırdı. Özkan'ın cezası suçun niteliği ve kişiliği göz önüne alınarak 91 milyon 260 bin lira para cezasına çevrilip ertelendi. Güvener'e verilen ceza ise para cezasına çevrildi, ancak ertelenmedi.
ÖNCEKİ HABER

Harb işkolunda uyuşmazlık

SONRAKİ HABER

Amerikan askeri işbaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...