29 Haziran 2001 21:00

29 tutuklu tahliye edildi

Adalet Bakanlığı, ölüm orucunda olan tutuklu ve hükümlüleri tahliye ederek, üzerindeki sorumluluktan kurtulmaya çalışıyor.

Paylaş
29 tutuklu tahliye edildi
Kandıra F Tipi Cezaevi'nde ölüm orucu eylemi yapan 28 tutuklu ve hükümlünün tahliye edildiği bildirildi.
Alınan bilgiye göre, 19 Aralık 2000 tarihinde düzenlenen cezaevleri operasyonunun ardından Kandıra F Tipi Cezaevi'ne nakil edilen, F tipi cezaevlerini protesto etmek amacıyla 210 gündür ölüm orucunda bulunan 34 tutuklu ve hükümlünün tahliyesine başlandı. İzmit Devlet Hastanesi'nde tedavi görmekte olan 23 ve cezaevinde eylemi sürdüren 5 siyasi tutuklunun işlemleri tamamlanarak, önceki gece geç saatlerde ailelerine teslim edildiler.
Hastanede halen tedavi gören 2 kişi ile cezaevindeki diğer 4 siyasi tutuklunun tahliye işlemlerinin devam ettiği belirtildi. Tahliye edilen siyasi tutukluların cezalarının, CMUK'un 399. maddesine göre 6 ay ertelendiği kaydedildi.Bayrampaşa Cezaevi'nde de F tipi cezaevlerine karşı ölüm orucunda bulunan ve cezasının süresi dolan bir tutuklu tahliye edildi. Örgüt üyeliğinden aldığı cezanın süresi dolan ve yaklaşık 200 gündür ölüm orucunda olan Melek Tuğur (30), önceki gün akşam saatlerinde serbest bırakıldı.
Tuğur, cezaevi çıkışında ailesi tarafından karşılandı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sabancı'da gizli toplantı
Taylan Bilgiç
Güvenilir bir kaynak tarafından Evrensel'e verilen bilgiye göre, ülkenin en büyük patronlarından Sakıp Sabancı, bu hafta içinde İstanbul'da gizli bir toplantıya evsahipliği yaptı.
Toplantıya katılan ve adı bizde saklı bir yabancı yetkili, Sabancılarda düzenlenen söz konusu buluşmanın en önemli konuğunun, eski CIA ajanı ve yine ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz olduğunu belirtti.
Evrensel'in edindiği bilgilere göre, toplantının organizatörü, Dimitris Kerridis adlı Yunanistanlı akademisyen. Kerridis, önceki gün The Marmara Oteli'nde başlayan ve dün sona eren "21. Yüzyıl Avrupası'nda Güvenlik ve İşbirliği" konulu konferansın katılımcıları arasında bulunuyordu.
Kerridis'in biyografisinde şu bilgiler yer alıyor: "Harvard Üniversitesi'nde Kokkalis Güneydoğu Avrupa çalışma programının danışma kurulunda başkanlık yapmaktadır. NATO, Avrupa Konseyi ve çeşitli Yunan vakıfları ve fonları tarafından ödüllere layık görülmüştür. Halen Selanik'teki Makedonya Üniversitesi'nde Balkan politikası üzerine doçenttir ve Atina'daki Kokkalis Vakfı'nın Genel Direktörü'dür."
Neler konuşuldu?
Evrensel'e konuşan güvenilir kaynak, gizli toplantının Sabancı'nın köşkünde mi, yoksa Sabancı Center'da mı yapıldığına dair bir bilgi vermedi. Toplantıda neler konuşulduğuna dair bir bilgi de edinilemedi. Ancak eski bir CIA şefi ile NATO yanlısı bir Balkan uzmanını bir araya getiren bir toplantının, Türkiye'ye Balkanlar'da biçilen rollerle ilgili olması muhtemel. Soru, Sabancı'nın bu toplantıda "evsahipliği" dışında hangi işlevi üstlendiği.
Sabancı Holding reddetti
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Sabancı Holding Basın Sorumlusu, böyle bir toplantı yapıldığını kabul etmedi. Sorumlu, "bu hafta çok yoğun olduklarını" söyledikten sonra, "Böyle bir toplantı olmadı. Biri sizi yanıltmaya çalışmış" diye konuştu.
Radikal'de bir yazı...
Ancak ne tesadüftür ki, Radikal gazetesi köşe yazarlarından Mehmet Ali Kışlalı, dünkü köşesini "Morton Abromowitz'i tanıtmaya" ayırmıştı. Genelkurmay ile yakın ilişkilere sahip olduğu bilinen Kışlalı, köşesinde gizli toplantıyla ilgili bir bilgi vermedi. Ancak Kışlalı'nın şu satırları dikkat çekiciydi: "[Abramowitz] Türkiye'ye muntazam aralıklarla geliyor. Önem verdiği çevrelerin nabzını yokluyor. Eminim ilgili Türk makamları Abramowitz ile gerekli temaslarda bulunup çabalarını izliyorlar."
Bu satırlar, Kışlalı'nın da toplantıya katılıp katılmadığına dair soru işaretleri uyandırıyor. Bir diğer soru işareti ise, "ilgili Türk makamlarının Abramowitz ile gerekli temaslarda bulunduğu" ifadesinde.
Şimdi kamuoyu; Sabancı ve hükümet yetkililerinden, söz konusu toplantıda neler konuşulduğu ve hükümetin bu toplantıya temsilci gönderip göndermediği sorularının yanıtını bekliyor.
ÖNCEKİ HABER

10 dakikada bir yasa

SONRAKİ HABER

Clara Zetkin evi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...