29 Haziran 2001 21:00

10 dakikada bir yasa

Meclis tatile girmeden IMF'yi ve tekelleri memnun edecek yasaları çıkarmak için mesai yapan hükümet üyeleri, Genel Kurul'da tek başlarına kaldılar.

Paylaş
10 dakikada bir yasa
Hükümet Meclis'i "gönül rahatlığı ile, IMF'nin verdiği ödevleri yapmış olarak" tatil edebilmek için dün de çırpındı. Belirlenen 7 tasarının yasalaşması için gerekirse Cumartesi, Pazar, Pazartesi günleri de gece 24.00'e kadar çalışma kararı çıkaran hükümet, DYP Grubu'nun da protestosuyla, tasarılarla başbaşa kaldı. Böylece hükümet, muhalefetten rahatsız olmak bir yana, tasarıları sadece okuyup, oylayarak, kısa sürede yasalaştırdı. Geniş tepki toplayan ek vergi tasarısı ise sadece 10 dakikada yasalaştı.
İktidar parti gruplarının, tasarılar yasalaşana kadar Meclis'in çalışma süresini uzatan önergesi Genel Kurul'da kabul edilirken, öneriye karşı söz alan DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, hızla yasalaşan tasarıların birçoğunun yanlış olduğunu söyledi. Yeni vergileri öngören tasarılara da dikkat çeken Güven, IMF'ye verilen ek niyet mektubunda kamu hizmetlerine zam yapılarak açıkların kapatılacağının taahhüt edilmesini de eleştirdi. Güven, "Tasarıların içinde millet olmadığı için sizleri tasarılarınızla yalnız bırakacağız. Biraz sonra karar alacağız ve sizleri yalnız bırakacağız. Bırakıp gideceğiz" dedi.
DYP salonu terk etti
DYP grubu, meslek ve teknik lisesini bitirenlerin alanlarıyla ilgili meslek yüksekokullarına sınavsız girmelerine olanak sağlayan yasa tasarısının görüşülmesi sırasında ise Genel Kurul salonunu topluca terk etti. DYP'li milletvekillerinin çıkışını iktidar partili milletvekilleri ise alkışlarla protesto ettiler. DYP'li Grup başkanvekillerinin uyarısı üzerine de, Divan'da görevli DYP Van Milletvekili Hüseyin Çelik de Genel Kurul'u terketti.
Başbakan Bülent Ecevit, DYP'lilerin Genel Kurul Salonu'ndan çıkmasını, "Şimdiye kadar Meclis'te çalıştılar da şimdi niye ayrılıyorlar, anlayamadım. Kendi takdirleridir" şeklinde değerlendirdi. Krizin faturasını her çıkardığı yasa ile halka çıkaran hükümet, kamuoyunda "ek vergi" olarak adlandırılan "Yurt Dışına Çıkışlardan Harç Alınması ve 4481 Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" ile bunu bir kez daha kanıtladı.
KKTC hariç yurt dışına çıkış yapan Türk vatandaşlarından çıkış başına 50 ABD doları karşılığı Türk lirası tutarında harç alınmasını, vadeli mevduat ve vadeli döviz tevdiat hesabı ile özel finans kurumlarında açılan katılma hesabı sahiplerinden vade sonunda herbir hesap için bankalar ve özel finans kurumlarınca 1 milyon lira özel işlem vergisi tahsil edilmesini öngören tasarı, Genel Kurul'da sadece 10 dakikada yasalaştı. Dün ayrıca Genel Kurul'da "Olağanüstü Hal'in uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi", "Ürünlere ilişkin teknik mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasına dair yasa tasarısı", "Kaçakçılığın men ve takibine ilişkin yasada değişiklik öngören tasarı" da kabul edildi.
Arazi yağmasında anlaşmazlık çıktı
Genel Kurul, hazine arazilerinin satışına ilişkin tasarı üzerinde DSP ile MHP arasında anlaşmazlık çıkınca, çalışmalarına ara verdi. Tasarı üzerindeki anlaşmazlık, hazine arazilerinin satışından elde edilecek gelirin nasıl kullanılacağı ve nasıl paylaşılacağı konusunda çıktı. Başbakan Bülent Ecevit'in bu konuda hükümete tüzük hazırlama yetkisi verilmesi isteğine, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın karşı çıktı. Aydın, böyle bir tüzük hazırlanması halinde Anayasa Mahkemesi'nin bunu 'imar affı' ya da 'gecekondu affı' gibi değerlendirerek iptal edebileceğini söyledi. Aydın'ın konuya, yasada açıklık getirilmesini istediği öğrenildi. Ecevit, sorunun giderilmesi için Hüsamettin Özkan'ı görevlendirdi. Anlaşmazlık gazetemiz hazırlandığı sırada devam ediyordu.
ÖNCEKİ HABER

Hekimler,

SONRAKİ HABER

29 tutuklu tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...