29 Haziran 2001 21:00

Hekimler,

   yoksulluğa sağlıksızlığa itiraz etti!

Paylaş
Hekimler, yoksulluğa sağlıksızlığa itiraz etti!
Türk Tabibleri Birliği (TTB) üyesi tabib odası temsilcileri, yoksulluğa mahkûm edilmelerine, sağlıksız sağlık sistemine, ülkede uygulanan IMF politikalarına karşı "beyaz itiraz" adıyla eylem düzenlediler. Başbakanlığa yürüyen hekimler, başbakan bir yana özel kalemiyle bile görüşemediler.
Bir gece önce Güvenpark'ta sabahlayan, sorunlarına dikkat çekerek, yetkililerden duyarlılık isteyen hekimler, dün de Başbakanlık'a yürüdüler. Sabah saatlerinde, ülkenin çeşitli illerinden gelen oda temsilcileri Maltepe'deki TTB binasında bir araya geldiler. Hekimler, "Ülkemizden, sağlığımızdan, özlük haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" yazılı beyaz önlükleriyle ve sloganlarla Kızılay'a kadar yürüdüler.
Güvenpark'ta, "Şimdi biz ülkemizden, sağlığımızdan, özlük haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz TTB" yazılı dev bir pankart açan hekimler, buradan Güvenpark'ın Başbakanlık tarafına kadar yürüdüler. "Çocukça yaşayacak bir harçlık istiyorum baba" dövizi taşıyan çocukların da babalarına destek verdiği yürüyüş korteji Güvenpark'ta polisler tarafından durduruldu.
Başbakanlık'a kabul edilmediler
Başbakanlık korumalarıyla da yapılan görüşme sonunda TTB 2'inci Başkanı Metin Bakkalcı ile Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, Türkiye'nin 80 ilinden oda temsilcilerinin geldiğini, MGK toplantısında olan Başbakan ile görüşmeleri mümkün değilse, özel kalemine tek tek sorunlarını iletmek istediklerini söylediler. Ancak kendilerine, önlüklerini çıkararak, teker teker Başbakanlık evrakına dilekçe verebilecekleri söylendi. Bunu kabul etmeyen TTB temsilcileri Güvenpark'a dönerek basın açıklaması yaptılar.Açıklamayı yapan Eriş Bilaloğlu, eğer Başbakan ile görüşebilselerdi, hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının içinde bulundukları koşulları, halkın sağlık durumunun dramatik tablosunu aktarıp, duydukları endişeyi dile getireceklerini söyledi. "Bu önemliydi, çünkü farklı bir dünyada yaşadığı anlaşılan hükümete Türkiye'yi, Türkiye insanının, sağlık çalışanlarının, hekimlerinin sorunlarını aktarmak bir görevdi" diyen Bilaloğlu, tabib odası temsilcilerinin de bunun için Ankara'ya geldiklerini, ancak Başbakan ile görüşemediklerini ifade etti. Daha önce krizlerin sorumlusu kendileri olmadığı halde faturanın kendilerine çıkarılmasına itiraz ettiklerini hatırlatan Bilaloğlu, "Zorunluluk adı altında ülkemizin kaynaklarının teker teker satılmasına itiraz ediyoruz. Hükümetlerin her geçen gün insanları biraz daha açlığa ve hastalığa mahkûm etmesine itiraz ediyoruz" diye konuştu.
Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının açlık sınırının bile altında çalıştırılmasına, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının taleplerinde haklı olduklarını söyleyip ardından gözlerinin içen baka baka toplumu ve kendilerini aldatmalarına itiraz ettiklerini belirten Bilaloğlu, Başbakan'ın randevularına olumlu yanıt vermemesiyle haklılıklarını bir kez daha ortaya çıktığını ifade etti. Bilaloğlu, "artık hekimler kendilerini ve diğer sağlık çalışanlarını, halkın sağlığını görmeyen, duymayan daha da kötüsü bütünüyle ülkeyi unutanlara gerekli uyarıyı yapacak bir programı gündemlerine alacaklarını" söyledi.
İzmir, Adana ve Uşak tabib odaları başkanları da sağlık sisteminin sağlıksızlığının her gün onlarca insanın ölümüne, yüzlercesinin feryatlarına yol açtığını, bunu görmezden gelen yöneticilere tepkilerini iletmek için geldiklerini söylediler. Sağlık sisteminde ciddi sorunların, sıkıntıların olduğunu, hükümetin ise bırakın çözüm getirmeyi, kendilerini dinlemediğini aktaran oda başkanları, bir zamanlar "Toprak işleyenin, su kullananındır" diyen Başbakan'a, "Sağlık üretenin, hastaneler halkındır. Sahip çıkacağız" diye seslendiler.
ÖNCEKİ HABER

Derviş'in programı rantiyeye endeksli

SONRAKİ HABER

10 dakikada bir yasa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...