26 Ağustos 2011 07:27

‘Çözümsüzlükte ısrar etmeyin’

Ankara’da emek, demokrasi ve özgürlüklerden yana on bir siyasi parti ve kitle örgütü, yaşanan çatışmaların, ölümlerin durdurulmasını, barışın önünü açacak görüşmelerin başlatılmasını talep etti. Örgütler, savaşın tırmanmasında baş sorumlunun hükümet olduğunu belirterek, 3

‘Çözümsüzlükte ısrar etmeyin’
Paylaş

Emek Partisi Genel Merkezi’nde düzenlenen ortak basın toplantısını Emek Partisi, BDP, EDP, ESP, SDP, İSP, ÖDP, DSİP, EHP Ankara İl Örgütleri, Halkevleri, TÖP ve SGPH yaptı. Örgütler adına basın açıklamasını Emek Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık Sağdıç okudu. Son günlerde artan çatışma ve operasyonların artması nedeniyle ülkenin hızla savaş koşullarına sürüklendiğini belirten Sağdıç, egemen medya organlarında bir oyundan bahseder gibi savaşa selam gönderen manşetler atıldığına dikkat çekti.

Sağdıç, “Yeni Şafak gazetesi, BDP‘li vekillerle ilgili ‘Katil Sizsiniz’ başlığı atarak hedef göstermekten çekinmemiş ve adım adım yükseltilen milliyetçilikle birlikte saldırılara zemin hazırlamıştır. Yasal alanda siyaset yapmakta olan BDP ve seçilmiş milletvekilleri hedef tahtasına konulmuştur. Yürütülen harekat ve operasyonların sivilleri öldürdüğünden söz dahi edilmezken, atılan her bombanın bizleri barıştan biraz daha uzaklaştırdığı gerçeği dikkate dahi alınmamaktadır” dedi.

‘SİLVAN BAHANE EDİLEREK ÇATIŞMALAR ARTTI’

Ordunun hiç ara vermeden sürdürdüğü operasyonların ve son olarak yapılan hava harekatının, Silvan’da 13 askerin ölümünden sonra başladığı izlenimi verildiğini belirten Sağdıç, “Bu doğru değildir. Çünkü seçimlerden bu yana, Kürt sorunu konusunda, adım adım yükseltilen bir gerilimi yaşadık” diye konuştu. Kürt siyasetçilerle ilgili verilen veto kararları ve arkasından Hatip Dicle’nin vekilliğinin geri alındığını hatırlatan Sağdıç, “Tutuklu vekillerin serbest bırakılmaması, ‘Kürt sorunun olmadığı’ ve ‘sorunun bir terör sorunu’ olduğunun ısrarla vurgulanması, profesyonel orduya geçiş hazırlıkları, yeniden özel kuvvetlerin bölgeye gönderilmesi, özel vali atama hazırlıkları siyasi iktidarın nasıl bir plan içinde olduğunu açıklar niteliktedir. Yeniden tek devlet, tek millet, tek bayrak söylevleri çözümsüzlükte ısrardır” dedi.  

‘HÜKÜMET BAŞ SORUMLUDUR’

Sağdıç, gelinen noktanın baş sorumlusunun hükümet olduğuna işaret ederek, 30 yıllık yok sayma, şiddet ve çatışma politikalarının “çıkmaz sokak” olduğunu ifade etti. “Ülkemizde 30 yıldan bu yana öldürmekle, bombalamakla, dışkı yedirmek, ev yakmak, göçe zorlamak ve yok saymakla çözülmediği ortada olan bir sorun bulunmaktadır” diyen Sağdıç, uçaklarla atılan bombaların, sınır ötesi harekatların Kürt sorununu büyüteceği uyarısını yaptı. Sağdıç, “Bugün AKP hükümetinin yeniden büyük bir hızla uygulamaya başladığı silahlı çözüm defalarca denenmiş, ülkemizin bütün halkları ve emekçileri tarafından acılarla test edilmiştir. Kandil dağını bombalamanın, sınır ötesi kara harekatlarının, Kürt illerinde olağanüstü hal uygulamanın sadece ve sadece kan, gözyaşı, acı getirdiği ortadadır” dedi.

‘OPERASYONLAR DURSUN’

Operasyonların durdurulması ve silahların susması çağrısında bulunan Sağdıç, “Ankara’nın emek, demokrasi ve özgürlüklerden yana siyasi parti ve kitle örgütleri olarak siyasi iktidarı bir kez daha uyarıyor ve sorunun barışçıl çözümü için adım atmaya çağırıyoruz” diye konuştu. Kalıcı bir barış için savaşan tarafların müzakere etmesi gerektiğini kaydeden Sağdıç, taraflar arasında yeni bir ateşkes sürecinin başlatılması gerektiğini de vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KESK: 'Savaş değil demokratik çözüm'

SONRAKİ HABER

Metrobüs hattı özelleştiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...