27 Haziran 2001 21:00

TMMOB'u devre dışı bırakma

   manevrası

Paylaş
TMMOB'u devre dışı bırakma manevrası
Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda dün görüşülen ve Meclis'te de bekletilmeden ele alınması kararlaştırılan Yapı Denetimi Yasa Tasarısı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından tepkiyle karşılandı. MHP'li Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın tarafından hazırlanan tasarının, "TMMOB'u vesayet altına alma ve bakanın kendi örgütlenmesini yaratma çabası" olduğunu belirten TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç, tasarının geri çekilmesini istedi.
Güvenç, komisyon toplantısını izledikten sonra TMMOB'da düzenlediği basın toplantısında, tasarıyı eleştirdi. Tasarının, 595 sayılı KHK'nın Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi, "yasal boşluk olduğu gerekçesiyle" hazırlandığını, ancak bu gerekçenin gerçekçi olmadığını, halen İmar Kanunu hükümlerinin uygulandığını kaydeden Güvenç, tasarının yapı denetim kuruluşlarının baskısı ve kadrolaşma çabası sonucu alelacele hazırlandığını söyledi.
Alt komisyonlarda bile tartışılmadan, üstelik de 48 saat geçmeden de Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi kararı alındığını belirten Güvenç, "İktidarın bir kanadı, kamu çalışanları sendikalarında olduğu gibi kendi örgütlenmesini getirmek için acele etmekte. Bizleri kendi güdümlerine, vesayetleri altına alma arayışlarının bir sonucu olan bu tasarının derhal geri çekilmesi gerekiyor" dedi.
Öç mü alınıyor?
TMMOB'un güçlü bir örgüt olduğunu, kendi güdümlerine alabileceklerini sananların yanıldıklarını da kaydeden Güvenç, Bakan Koray Aydın ve Müsteşar Ali Helvacı'nın geçtiğimiz dönem Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi delegeliği için aday olduklarını, ancak seçilemediklerini hatırlatarak, "Tasarı acaba öç alma mıdır?" diye sordu.
Her alanda yaşanan kamusal denetim eksikliğinin yapı denetiminde de yaşandığını ve 17 Ağustos, 12 Kasım depremlerinde bu acı gerçeğin bir kez daha ortaya serildiğini hatırlatan Güvenç, depremin hemen ardından Bakan Aydın'ın hemen yapı denetimi konusunda yeni arayışlara girdiğini, ancak TMMOB'u dışlayan tavrın burda da egemen olduğunu söyledi. Bu konuda hazırlanan 595 sayılı KHK'nın iptal edildiğini, ancak henüz Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı bile açıklanmadan söz konusu tasarının alelacele gündeme getirildiğini ifade eden Güvenç, "Tasarı günü kurtarmak, 595 sayılı KHK'nın iptali ile yapı denetimi konusunda ticari faaliyetlerine son verilen mevcut yapı denetim kuruluşlarının, ufak statü değişiklikleri ile faaliyetlerine devam etmelerini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır" dedi.
TMMOB devre dışı
Güvenç, "Yapıda can ve mal güvenliğini sağlamak, imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, ulusal ve uluslararası standartlara uygun, kaliteli yapı üretmek" amacının ancak yapı üretim ve denetim sürecinin bütün olarak algılanmasıyla mümkün olduğunu söyledi. Tasarının bu yaklaşımdan uzak olduğunu, yapı üretim ve denetim sürecinin her aşamasında mimar ve mühendislerin yer almasına karşın TMMOB ve bağlı odaların bu sürecin dışına çıkartılmaya çalışıldığına vurgu yapan Güvenç, TMMOB ve odaların cezalandırılmaya çalışıldığını söyledi. Tasarıyla getirilen "Denetçi mimar ve mühendis" tanımlarına ve böyle bir belgenin Bakanlıkça verileceği hükmüne dikkat çeken Güvenç, bunun meslek odalarını dışlayan, bilimsellikten uzak bir anlayış ve keyfi uygulamaların önünü açacağını dile getirdi. Bakanlığın bu belgeleri hangi kriterlere göre vereceğinin tasarıda yer almadığını, bunun da yapı denetiminde siyasi ve ticari rant alanları açmaya son derece elverişli bir zemin yarattığına vurgu yapan Güvenç, tasarıda ayrıca belediye ve valiliklerin denetimlerinin de ellerinden alındığını ifade etti
ÖNCEKİ HABER

'Caz'la buluşmaya az kaldı

SONRAKİ HABER

Sümerbank işçisi yol kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...