27 Haziran 2001 21:00

Bakan Türk'e duyurulur

Sincan F Tipi Cezaevi'nde ölüm orucundaki bir tutuklu maruz kaldığı kötü muameleleri bir şikâyet dilekçesi ile İnfaz Hakimliği'ne bildirmek isteyince gardiyanların saldırısına uğradı.

Paylaş
Bakan Türk'e duyurulur
Sincan F Tipi Cezaevi'nde maruz kaldığı kötü muameleyi şikâyet dilekçesi ile İnfaz Hakimliği'ne bildirmek isteyen tutuklu Necati Gönenç, gardiyanların saldırısına uğradı. Gönenç'in avukatı Kazım Bayraktar, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Olayın ardından gardiyanlar, avukat görüş yerinde, diğer avukatların gözü önünde Bayraktar'ın müvekkilinden aldığı belgelere el koymak istedi.
Avukat Kazım Bayraktar yaptığı açıklamada, F tipi cezaevlerinde tecrit ve izolasyonun verdiği cesaretle tutuklu ve hükümlülere yönelik savunma ve insan hakları ihlallerinin sürdüğünü bildirdi. Bayraktar, müvekkili Gönenç'in şikâyet dilekçesinin gerekli yerlere ulaştırılmayarak tutukluya iade edilmeye çalışıldığını ve bir suretinin kendisine verilmesini istediğinde olumsuz yanıt aldığını kaydetti. Müvekkilinin kendisine yazdığı mektubun da ulaştırılmadığını belirten Bayraktar, "Yaşadığı olayları duyurma, şikâyet etme ve hak arama yolları kapatılan müvekkilimin beyanını ancak görüşme sonrasında verdiğim boş kâğıda yazdırarak alabildim. Bu yazılı açıklama dahi infaz koruma memurları tarafından elimden alınmak istendi. Ancak o sıra cezaevinde bulunmuş avukatların tanıklığı söz konusu olunca vazgeçildi" dedi.
Diğer müvekkilerinin mektuplarının da kendisine ulaştırılmadığını bildiren Bayraktar, infaz koruma memurlarının isimleri, sicil ya da yaka numaralarının açıklanmadığını ifade etti. Tutuklu ve hükümlülerin mektuplarına kayıt numaraları verilmediğini dile getiren Bayraktar, "Mektup ve dilekçelerin alınmaması, ulaştırılmaması, dayak ve işkence uygulamaları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne tarafımızdan buşvuru yapılmaktadır" dedi.
Suç duyurusu
Avukat Kazım Bayraktar, müvekkilinin uğradığı kötü muamele ve işkenceyle ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikâyet dilekçesi verdi. Bayraktar, şikâyet dilekçesinde, "22.06.2001 günü müvekkilimi yeniden ziyaret ettiğimde, görüşme sırasında infaz koruma memurları tarafından dilekçenin kendisine iade edildiğini, almak istememesi üzerine, adını bilmediği infaz koruma memurlarının saldırısına uğradığını, ölüm orucunda olduğunu bilmelerine rağmen yumruklarla yüzüne, karnına, midesine, göğsüne vurulduğunu, yere düştükten sonra da tekmelendiğini, bunun üzerine savcılığa şikâyet dilekçesi, tarafıma da mektup yazdığını, hem şikâyet dilekçesinin hem de mektubun iade edildiğini bildirmiştir" ifadesini kullandı. Bayraktar, Gönenç'e fiili saldırıda bulunarak savunma hakkını engelleyen görevliler hakkında gerekli soruşturmanın açılmasını talep etti.
Avukatların tanıklığı
Sincan Cezaevi'nde Bayraktar'ın müvekkilinin dilekçesine ulaşmak istediği ve infaz koruma memurları tarafından engellendiğine tanık olan avukatlar da ortaklaşa hazırladıkları tutunağı imzaladılar. Avukatlardan Ender Büyükçulha, Levent Kanat, Gökçe Yılmaz, Turan Şat ve Zeki Rüzgar tarafından tutulan tutanakta, olay günü Bayraktar'ın elindeki kâğıtların gardiyanlar tarafından alınmak istendiğine tanık olunduğu belirtildi. Avukatlar, Bayraktar'ın elindeki belgeleri cezaevi müdürlüğüne ancak tutanakla teslim edebileceği yönündeki ısrarı üzerine tartışmanın sonlandığını ifade ettiler.
Kazım Bayraktar'ın elinden alınmak istenen mektupta şu ifadeler yer aldı:
"Ben Necati Gönenç. 22.06.2001 günü avukatım Kazım Bayraktar ile yaptığım görüşme sırasında avukatımın isteği üzerine son bir hafta içinde yaşadığım olayları kendi el yazımla yazıyorum. Tarafıma yönelik fiili saldırılar ve avukatıma yazdığım mektup ve dilekçelerin verilmemesi nedeniyle görüşme sırasında beyanlarımı yazılı olarak avukatıma vermek zorunda kaldım. ... Avukatıma verilmesini istediğim dilekçenin iade edilmek istenmesi üzerine, gardiyanların, bunun yasal hakkım olduğunu anlatmama dahi fırsat vermeden, yumruk ve tekmelerle dayaklı işkencesine uğradım..."
ÖNCEKİ HABER

Dolar-faiz sarkacında vurgun

SONRAKİ HABER

GAP'tan ne umdular ne buldular!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...