26 Haziran 2001 21:00

Memur yasayı tanımıyor

Sahte sendika yasasını Ankara'nın ortasında patlayan gaz bombalarıyla geçiren hükümete tepki büyük. Kamu emekçileri yasayı tanımayacaklarını açıkladılar.

Paylaş
Memur yasayı tanımıyor
Kamu emekçileri, hükümetin, kendilerine rağmen Meclis'ten geçirdiği yasayı kabul etmeyeceklerini bildirdi. Yasanın Meclis'te görüşüldüğü sırada ve sonrasında eylem yapan kamu emekçileri, grev ve toplusözleşme hakkı için kararlı olduklarını vurguladı.
İstanbul'da dün, Unkapanı'nda KESK Genel Merkezi'nin bulunduğu Ünlü İş Merkezi önünde toplanan kamu emekçileri, "Sahte sendikayı tanımayız", "Hükümet yasanı al başına çal", "Çeteci Kamu-Sen hesap verecek", "Tüm Yargı-Sen, Asim-Sen kapatılamaz" sloganlarıyla tepkilerini gösterdiler. Polisin iki panzer ve yaklaşık 20 çevik kuvvet otobüsüyle yığınak yaptığı eylemde konuşan KESK Genel Sekreteri Sevil Erol, IMF'nin güdümündeki iktidarın emekçilerin taleplerini göz ardı ettiğini; toplusözleşmeli, grevli özgürlükçü ve demokratik bir yasa taleplerine coplarla ve gaz bombalarıyla cevap verildiğini bildirdi.
Erol, "Sanıyorlar ki KESK, bu yasaya boyun eğer! Sanıyorlar ki, kamu emekçilerinin hak ve özgürlükler mücadelesi darbe alır! Bu hayali kuranlara, yasayla bizi cendere altına almaya çalışanlara sesleniyoruz! Bu yasa bize dar gelir! Bu yasa, yüzbinlerce kamu emekçisinin gerçek sendikalarda, KESK'te örgütlenmesini engelleyemez! KESK'in mücadele tarihi bu yasayla hapsedilemez!" dedi. Erol, mücadelelerinin süreceğini belirterek, yasadaki yasakları etkisizleştireceklerini söyledi.
Böyle sendika olur mu?
Adanalı kamu emekçileri de yasaya eylem yaparak cevap verdi. KESK Adana Şubeler Platformu'nun düzenlediği eylem, 100'ün üzerinde kamu emekçisinin katılımıyla, polisin eylemlere ve açıklamalara yasakladığı İnönü Parkı'nda gerçekleşti. EMEP ve HADEP'in de destek verdiği eylemde konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yaşar Durmuş, "Toplusözleşme ve grev hakkı olmayan, üyelerinin çıkarları için savunma araçlarına sahip bulunmayan bir sendika, sendika olabilir mi? Çıkardıkları yasa altına imza koydukları uluslararası sözleşmelere, AB için hazırladıkları uyum programlarına bile aykırı" dedi.
Durmuş, kamu emekçileri olarak insanca ve onurluca yaşamak, devletin uyguladığı baskıcı ve tek taraflı ücret belirleme otoritesine karşı grev ve toplusözleşme hakkını kazanmak için mücadeleye inatla devam edeceklerini söyledi.
'Yasa sökmeyecek'
SES İzmir Şubesi'nde basın açıklaması yapan KESK üyesi sendika başkanları ve yöneticileri de Ankara, İzmir başta olmak üzere çeşitli illerde kamu emekçilerine yönelik saldırıları ve Sahte Sendika Yasası'nı protesto ettiler. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Alim Murathan, binlerce kamu emekçisinin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den bu yasayı onaylamamasını beklediğini söyledi.
Yasayı isteyenlerin, halka rağmen IMF programını uygulayanlarla aynı olduğuna dikkat çeken Murathan, "Yasanın arkasında MHP vardır. MHP'nin bu yasayı çıkarmasındaki amaç, kamu işyerlerinde, sahte sendikacılarla işbirliği içinde kadrolaşmaktır" diye konuştu. Yasanın ILO'nun 87 sayılı sözleşmesine açıkça aykırı olduğunu belirten Av. Hasan Hüseyin Evin de, kamu emekçilerine saldıran ve emir veren polisler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.
Memur her yerde sokakta
Sahte sendika yasasının önceki gün TBMM'de kabul edildiği saatlerde Türkiye'nin birçok ilinde memurlar sokağa çıktı. Samsun'da Çiftlik Caddesi Süleymaniye Geçidi'nde 18.00-20.00 arasında oturma eylemi yapan memurlara saldıran polis, çok sayıda kamu emekçisini yaraladı. Gözaltına alınan 30 kişi ise daha sonra serbest bırakıldı.
Malatya'da postane önünde toplanan kamu emekçileri adına konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Ekber Baytemur, güdümlü sendikayı tanımayacaklarını ve grevli toplusözleşmeli sendika hakkını alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Bursa'da eski adliye önünde toplanan kamu emekçileri, sloganlarla Orhangazi Parkı'na yürüdüler ve burada oturma eylemi yaptılar.
Kocaeli'de 200 kamu emekçisi Belediye İşhanı önünde saat 17.00'de toplanan kamu emekçileri adına açıklama yapan Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Nihat Değer, hak ve özgürlüklerin kısıtlanmadığı bir sendika yasası istediklerini vurguladı. Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi Üyesi Saniye Öz, "Bu yasayla 12 yıllık mücadelemiz yok edilmeye çalışılıyor. Grevsiz, toplusözleşmesiz sendika olmaz" dedi.
Mersin'de ise Taş Bina önünde yapılan eylemde konuşan KESK Dönem Sözcüsü Ferbaha Fırat, "KESK'ten korkuyorlar. Biz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz dedi." Oturma eylemi bir saat sürdü.
ÖNCEKİ HABER

Taşı toprağı satıyorlar

SONRAKİ HABER

Aileleri de işçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...