25 Haziran 2001 21:00

Memura gaz bombalı saldırı

Hükümetin Türkiye'nin her yerinde direnen kamu emekçisine yanıtı gaz bombaları ve sahte sendikayı yasalaştırmak oldu.

Paylaş
Memura gaz bombalı saldırı
Sahte sendika yasasının alelacele TBMM'de görüşülmeye başlanması, kamu emekçileri tarafından tepkiyle karşılandı. Ankara Kızılay Güvenpark'ta "yasanın geri çekilmesi" istemiyle oturma eylemi yapan KESK üyesi kamu emekçileri, yasanın görüşülmeye başlandığını öğrenince Başbakanlık'a doğru yürüyüşe geçti. Kamu emekçileri, panzerlerden su sıkılarak, gaz bombaları atılarak dağıtıldı. Meclis'te görüşülecek sahte ve yasakçı yasanın geri çekilmesini, grevli toplusözleşmeli sendika taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini isteyen kamu emekçileri dün 15.00'da Kızılay Güvenpark'ta toplandı. Ziya Gökalp Caddesi'nden "Sahte sendika yasasına hayır", "Devlet güdümlü sendikaya hayır", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Gazınız bombanız vız gelir vız", "Toplusözleşme hakkımız grev silahımız" sloganlarıyla yürüyerek gelen kamu emekçileri, mücadelelerindeki kararlılıklarını bir kez daha ortaya koydular. Parka yerleştikten sonra oturma eylemine başlayan yaklaşık 250 kamu emekçisi, sahte sendika yasasının aceleyle Meclis'te görüşülmeye başlandığını öğrenince hareketlenmeye başladı. Haber alınır alınmaz KESK yöneticileri olağanüstü bir toplantı yaparak gelişmeleri değerlendirdi. Aynı anda yasanın görüşüldüğünü öğrenen çok sayıda kamu emekçisi de parktaki topluluğa katılmaya başladı. KESK Başkanı Sami Evren saat 17.00 sıralarında ses aracına çıkarak, kamu emekçilerinin kendilerine rağmen çıkartılmak istenen sahte sendika yasasına direneceklerini açıkladı. Evren daha sonra Bülent Ecevit ile görüşmek üzere Başbakanlık'a gideceklerini bildirdi. Bunun ardından yürüyüş kolu oluşturan kamu emekçileri, Atatürk Bulvarı'nı Meclis istikametinde trafiğe keserek yürümeye başladı. Yürüyüş kolunun önü kısa sürede panzerlerle desteklenen çok sayıda polis tarafından kesildi.
Oturma eylemi
Polis barikatıyla önü kesilen ve sayıları kısa sürede 1000 kişiyi aşan kamu emekçileri, daha sonra caddede oturma eylemine başladı. Topluluğa Sıhhıye yönünden trafiği keserek gelen Emeğin Partisi (EMEP) üyeleri de, "Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz" sloganını atarak katıldı. Oturma eylemi sürerken, kamu emekçilerine gaz bombalarına karşı maske ve limon dağıtıldı. Bu arada polis araçlarından da sık sık "eylemin yasal olmadığı ve dağılınmadığı taktirde güç kullanılacağı"na dair anonslar yapıldı. Kamu emekçilerinin oturma eylemi, sürerken saat 19.00 sıralarında Sami Evren başkanlığında bir heyet Bülent Ecevit ile görüşmek için Başbakanlık'a gitti. Ancak, KESK'lilerin Ecevit ile görüşmesi mümkün olmadı. Bunun üzerine heyet topluluğun yanına döndü. Topluluğa, saat 19.30 sıralarında önce 8 adet panzerden yoğun su sıkıldı. Ardından da Kızılay'ın her yerine gaz bombaları yağmaya başladı. Su sıkan panzerlere dakikalarca taş ve şişe atarak direnen kamu emekçileri, yoğun bombalamaya daha fazla dayanamadı ve Ziya Gökalp ve Sıhhıye yönünde dağıldı. Atılan gaz bombalarından eylemle ilgileri olmayanlar da dahil olmak üzere çok sayıda insan etkilendi. Kızılay'dan dağıldıktan sonra Sakarya Caddesi'nde toplanan kamu emekçilerine yine gaz bombalarıyla müdahale edildi. Polislerin bombalı müdahalesine taş ve şişelerle karşılık verildi. Bu arada Mithatpaşa Caddesi'ni trafiğe kapatan grup bir süre gösteri yaptı. Olaylar sürerken ses aracının şoförü ile bazı KESK yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 50'yi aşkın kişi gözaltına alındı, 20'ye yakın kişi yaralandı ya da ciddi biçimde zehirlendi.
'Her yer Kızılay'
KESK'e bağlı kamu emekçileri İstanbul'da ise yürüyüş yaptıktan sonra DSP Fatih İlçe Binası önünde oturma eylemi yaptılar. KESK Genel Merkezi önünde toplanan emekçiler saat 18.30'da Unkapanı Atatürk Caddesi istikametinde yürüyüşe geçerek yolu trafiğe kapattılar. "Sahte sendika yasasına hayır", "Her yer Kızılay her yer direniş" sloganları atan yaklaşık 400 kamu emekçisi yol boyunca polis tarafından engellenmeye çalıştı. Polis sık sık, kamu emekçilerinin önünü keserek yer yer emekçileri tartakladı. KESK MYK Üyesi İbrahim Kudiş'in de aralarında bulunduğu emekçilerin bir kısmı bu sırada yaralandı. Polisin engelleme çabalarını boşa çıkaran emekçiler, Fatih Fevzi Paşa Caddesi'ni de trafiğe kapatarak DSP İlçe Binası önünde oturma eylemi yaptılar. Eylem akşam saatlarinde sona erdi. Bugün saat 11.00'de KESK Genel Merkezi önünde bir basın açıklaması yapılacak.
İzmir'de memurlar yol kesti
İzmir'de yasanın görüşülmeye başlanması üzerine ise kamu emekçileri akşam üzeri, Konak Meydanı'nda toplanmaya başladı. Eylemi başlatan memurlar, Fevzi Paşa Bulvarı'na yürüyüşe geçti. Bulvar başında barikat kuran polisler, yürüşe engel olurken, memurlar ablukaya alınarak dışarıdan gelen başka grupların girmesini önlemek istedi. Bunun üzerine kamu emekçileri yola oturarak, sabaha kadar oturma eylemi yapacaklarını söylediler. Bulvarın bir şeridini trafiğe kapatan gruba katılmak isteyen diğer bir grup memurun önü de polis barikatıyla engellendi. Bütün bu engellemeler sırasında birçok memur polis tarafından tartaklandı. İki grup daha sonra polis saldırısına rağmen birleşerek eyleme birlikte devam etti.
Kocaeli ve Eskişehir'de oturma eylemi
Kocaeli'de de KESK üyeleri, Belediye İşhanı önündeki eski demiryolu hattında toplanarak, oturma eylemi başlattı. SES Şube Başkanı Güner Kizir, burada yaptığı konuşmada, grev ve toplusözleşme içermeyen yasayı asla kabul etmeyeceklerini söyledi. Eskişehir'de de KESK üyeleri, Sahte Sendika Yasası'nı protesto için oturma eylemi yaptı. Memurlar, çeşitli sloganlar atarak Vardar İş Merkezi önünde toplandılar. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kübra Göçmen, hak arayışlarından vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Bu yasa, önünde düğme ilikledikleri Avrupa Birliği ülkelerinde bile onların dediği gibi değil. Bizim dediğimiz gibi" dedi. Kamu emekçileri sloganlar attıktan sonra bir süre oturma eylemi yaptılar.
ÖNCEKİ HABER

Derviş'in programı kendi kendini yiyor

SONRAKİ HABER

Bilime fon yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa