25 Haziran 2001 21:00

Parasıyla değil mi!

ABD yönetimi ve Birleşmiş Milletler, Miloseviç hakkında verilen iade kararını yeterli bulmadı. ABD, eski Yugoslavya liderinin Lahey'e gönderilmesini, bu ülkeye verilecek kredi için önkoşul olarak gösteriyor.

Paylaş
Parasıyla değil mi!
ABD yönetimi, eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in BM'ye bağlı Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (USSM)'ne teslim edilmesine karar veren Yugoslavya yönetimine baskı uygulamaya devam ediyor. ABD, Miloseviç'in 48 saat içinde teslim edilmemesi halinde bu ülkeye verilecek kredilerin durdurulması tehdidini gündeme getirdi. Yugoslavya yönetiminin talimat niteliğindeki bu açıklamayı dinlemesi durumunda, Miloseviç'in teslim edilmesi an meselesi.
Kritik gün cuma
ABD, yarın Yugoslavya'ya "yardım" sağlayıp sağlamamak konusunda bir karara varacak. Cuma günü Brüksel'de yapılacak "Yugoslavya'ya mali destek" konulu uluslararası toplantı öncesinde verilecek karar belirleyici olacak. Toplantıda Yugoslavya'ya 700 milyon sterlin verilmesi tartışılacak.
Batı, Miloseviç ile birlikte en az 15 kişinin daha teslim edilmesini istiyor. Bu listede Bosna Savaşı sırasında Yugoslav ordusunun başında bulunan General Ratko Mladiç, eski Sırbistan Başbakanı Milan Milutinoviç, Başbakan Yardımcısı Nikola Sainoviç, İçişleri Bakanı Vlajko Stoyilikoviç, Genelkurmay Başkanı Dragolyub Ojdaniç ve Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç de var.
Teslim etmek yetmez!
Adını vermeyen bir batılı diplomat, ABD'nin teslim kararı ile yetinmeyeceğini söyledi. Lahey'deki mahkemenin sözcülerinden Savcı Carla del Ponte de, "Yugoslav hükümeti kapıyı açtı, ama şimdi artık harekete geçmeleri gerekiyor. Onları yakalayıp göndermeleri gerek" diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
Miloseviç'in avuktaları, kararın uygulanmasını engellemeye çalışıyor. Avukatlar, Miloseviç'in Batıya verilmesine ilişkin kararnamenin anayasaya aykırı olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Eski devlet başkanının 10 kişilik avukatlar heyetinin başkanı olan Toma Fila, Anayasa Mahkemesi'nden, karar verilinceye dek yürütmenin durdurulmasını istediklerini belirtti.
Anayasa Mahkemesi yargıçları, Miloseviç'in avukatlarının itirazlarını değerlendirmek için bir konsey toplantısı düzenleyecek.
Batılı emperyalistler, Miloseviç'in teslimini, Voyislav Koştunitsa hükümetinin kendileri ile tam bir işbirliğine gittiğine dair önemli bir gösterge olarak değerlendiriyorlar. Ülkenin hukuk sistemini de ayaklar altına alan yargılama süreci sonunda verilen krediler ve imzalanacak uluslararası anlaşmalar sayesinde, ülkenin kapıları uluslararası sermayeye tamamen açılmış olacak.
ÖNCEKİ HABER

Ana kucağından atılmış bir çocuk gibi...

SONRAKİ HABER

Derviş'in programı kendi kendini yiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa