26 Ağustos 2011 05:11

Japonya başbakanı istifa etti

Japonya'da 11 Mart’taki tsunami ve ardından oluşan dev nükleer felaket nedeniyle eleştiri oklarına hedef olan Başbakan Naoto Kan, görevinden ve parti başkanlığından istifa ettiğini açıkladı.Deprem ve tsunami felaketlerinin yol açtığı ve dünyanın Çernobil'den sonraki en büyük nükleer krizini iyi yönetememe

Japonya başbakanı istifa etti
Paylaş

Deprem ve tsunami felaketlerinin yol açtığı ve dünyanın Çernobil'den sonraki en büyük nükleer krizini iyi yönetememesi ile eleştirilen Kan, istifa sinyallerini geçtiğimiz Haziran ayında vermişti.

Haziran 2010'da başbakan seçilen Kan, parlamentodan üç önemli yasayı geçirdiği takdirde istifa edeceğini söylemişti ve şimdi söz konusu yasalar bugün kabul edildi. İşte bu gelişmenin ardından Kan, bir parti toplantısında istifa kararlarını açıkladı, Açıklama Japon televizyonlarından canlı verildi. Hakkında güvensizlik önergesinin verildiği Kan, konuşmasında, “2 Haziran'da söz verdiğim gibi, parti liderliğinden (Japonya Demokrat Partisi DPJ) istifa ediyorum. Yeni lider seçilir seçilmez de başbakanlık görevimden istifa edeceğim” dedi ve herkese teşekkür etti.

YERİNİ KİM ALACAK?

Japonya şimdi 5 yıl içinde 6. Başbakanını seçecek. Kan’ın yerine gelecek adaylar arasında ilk sırayı eski Dışişleri Bakanı ve Çin politikasında şahin bir çizgi izleyen Seiji Maehera alıyor. Maehera, mali istikrar için vergilerin artırılmasından önce büyümeye odaklanılması gerektiğini savunuyor. Diğer adaylarsa, Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, Ticaret Bakanı Banri Kaieda ve Tarım Bakanı Michihiko Kano.

Yeni Başbakanın, tsunamiden sonra hasar gören ve hala reaktörlerinden radyasyon sızan Fukuşima nükleer santral krizini de çözmesi gerekiyor. Japonya’daki deprem ve tsunamide 24 binden fazla kişi ölmüş ya da kaybolmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Türk ve Kürt anaları için sınırdayız'

SONRAKİ HABER

Kadınlar: Erdoğan savaş değil barış toplantıları yapsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...