23 Haziran 2001 21:00

Kanlıca radar istemiyor

İstanbul Boğazı'ndan geçecek tankerlerin güvenliğini sağlayacağı iddia edilen radar kulelerinden bir tenesi de Beykoz Kanlıca'ya inşa ediliyor. Halkın yoğun tepki gösterdiği kuleler, hem insan sağlığını, hem de çevreyi olumsuz etkileyecek.

Paylaş
Kanlıca radar istemiyor
Ziya Özışık
İstanbul Boğazı'nda güvenli geçiş sistemi oluşturacağı iddia edilen radar kuleleri insan sağlığını ve çevreyi olumsuz etkiliyor. Beykoz Kanlıca'da yapılması planlanan 3.5 metre çapında 36 metre yüksekliğinde radar semt sakinlerinin tepkisiyle karşılaşıyor.
Bir senedir baz istasyonları ve radar kulesi ile ilgili imza kampanyası ve protesto eylemleri düzenleyen semt sakinleri, radara karşı tepkilerinin devam edeceğini ifade ediyorlar. İnşaat alanında protesto gösterileri yapan çevre halkı, radarın yayacağı elektromanyetik dalgaların sağlıkları üzerinde olumsuz etki yapacağını söylüyorlar.
Semt sakinlerinden Ahmet Yiğit radar kulesinin insan üzerindeki etkilerinin hiçe sayıldığını, bunun da anlamının insan yaşamına değer verilmemesi anlamına geldiğini belirtiyor. Radar Kulesi'nin inşaatında bölgedeki ağaçların kesildiğini aktaran Yiğit, "Biz burada yeşili, insan sağlığını ve yaşamını savunuyoruz " diyor. Deprem esnasında sığınacakları tek yerin kulenin yapıldığı mekan olduğuna dikkat çeken Yiğit, bir an önce inşaatın durmasını talep ettilerini aktarıyor. Mahalleli Ayla Şişman ise Kanlıca'nın en merkezi yerinde radar kulesi yapılmasının mantığını anlamadığını söylüyor.
Bütün partilerin temsilcelirinin kendilerini ziyaret ettiğini anlatan Şişman, şimdiye kadar lehlerinde hiç bir girişimde bulunulmadığından yakınıyor. Nezahat Çelikçioğlu da son bir yıl içinde Kanlıca'da toplam 10 kişinin baz istasyonlarının neden olduğunu tahmin ettikleri kanserden yaşamını yitrdiğini söylüyor. Çelikçioğlu, radar kulelerinden de radyoaktif madde yayıldığını bunun da kanser tehlikesi anlamına geldiğini sözlerine ekliyor.
Kanser tehlikesi
Radar kulesine karşı mücadele edenlerden biri de Türkan Özçelik. Özçelik, Kanlıca'nın göbeğine, yerleşim yerlerinin birleştiği, turistik anlamda öneme sahip bir yerde 'böyle ilkel bir teknolojiyi' istemediklerinin altını çiziyor. Kanlıca'da kanser vakalarının son zamanlarda sıklaştığına işaret eden Özçelik, bu amaçla baz istasyonlarının şalterlerini indirdiklerini aktarıyor.
Radyoaktif maddelerin, elektro manyetik dalgaların insan sağlığını tehdit ettiğinin kesin olarak tespit edilmesine rağmen, radar kulesinde ısrar edilmesini eleştiren Özçelik, diğer ülkelerde kontrol sistemlerinin uydu aracılığıyla yapıldığına dikkat çekiyor. Özçelik yetkililere soruyor: "Çernobil faaciasının etkileri bildikleri halde bile zararsız olduğunu söylediler, radar kulesi için de zararsız diyorlar, bunun sorumluluğundan nasıl kurtulacaklar."
ÖNCEKİ HABER

Çimento işçileri satışı kabul etmiyor

SONRAKİ HABER

Miloseviç teslim ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...