23 Haziran 2001 21:00

Çimento işçileri satışı kabul etmiyor

İşçilerin sözleşmedeki haklarının patronlar tarafından gasp edilmesini kabul eden Çimse-İş Sendikası'na tepki büyüyor.

Paylaş
Çimento işçileri satışı kabul etmiyor
Çimse-İş Sendikası'nın yürürlükteki sözleşmenin patronlar tarafından ihlal edilmesini kabul etmesine işçi tepkisi sürüyor. Adana'da vardiyalarından çıkan çimento işçileri, sendikaya giderek şube yöneticilerini eyleme zorluyor.
2000 yılında 33 çimento fabrikasında çalışan 4600 işçi adına sürdürdüğü toplusözleşme görüşmesini işçi hak ve ücretlerinden taviz vererek bitiren Çimse-İş Sendikası, şimdi de patronların ikramiyelerin gasp edilmesine yönelik dayatmalarına boyun eğdiler. İşçilerin haberi olmadan patronlarla protokol imzalayan Çimse-İş'e yönelik işçi tepkisi büyüyor. Önceki gün kitlesel olarak sendika binasını basan Adana Çimento Fabrikası işçilerinin öfkesi devam ediyor. Değişik vardiyalarda çalışan işçiler, her vardiya çıkışı sendika binasına giderek, sendikanın ekmeklerine, haklarına nasıl bu kadar rahatça el konulmasına razı olduğunu soruyor.
Çimse-İş Adana Şube Başkanı Selahattin Uzun'la tartışan işçiler, ikramiyelerinden taviz vermeyeceklerini söylüyor. Böyle bir taviz verilmesi durumunda patronlarının yarın sözleşmesiz çalışmayı da dayatacağına dikkat çeken işçiler, diğer illerdeki çimento işçileriyle tepkilerin ortaklaştırılması, genel merkezin protesto edilmesi, yemek boykotu ve üretimi durdurma gibi eylemlerle sözleşmenin ihlaline engel olunması gerektiğini belirtiyorlar.
Merkez tabanı dikkate almıyor
Düşüncelerini gazetemize açıklayan işçiler, daha önce Adana Şubesi olarak sözleşmede taviz verilmemesi yönünde genel merkezin uyarılmasını istediklerini, ancak şubenin "Acele etmeyelim" diyerek önlerini kestiğini anlattılar. "Daha sonra şubenin, taviz verilmesini kabul etmediğimizi belirten yönetim kurulu kararı merkeze gönderildi. Ama merkez tabanını dikkate almıyor, bizim hak ve çıkarlarımızı önemsemiyor" diyen işçiler, iki ikramiyenin kesilmesinin işçi başına 1 milyar lira zarara yol açacağını belirterek, bu faturayı ödemeyeceklerini söylediler.
İşçiler eylemi tartışıyor
İşçiler kendi aralarında sendikadan toplu istifa, genel merkezi protesto etme, yemek boykotu, servislere binmeme ve üretimi durdurma gibi bir dizi eylem önerisini tartışıyor. Eylem kararlarının kesinleşmesinden sonra kamuoyuna açıklama yapacak olan işçiler, diğer illerdeki çimento işçilerinin de kendileriyle birlikte hareket etmesini amaçlıyor.
ÖNCEKİ HABER

MHP parsa peşinde

SONRAKİ HABER

Kanlıca radar istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...