23 Haziran 2001 21:00

Reji geri geliyor!

Osmanlı'nın dış borçlarının karşılığında tütün gelirini yabancı şirketlere veren Reji İdaresi, yeni Tütün Yasası ile adeta tekrar getirildi.

Paylaş
Reji geri geliyor!
IMF'nin dışarıdan borç bulunması için çıkartılması konusunda ısrar etttiği, bir geceyarısı operasyonu ile de Meclis'ten geçirilen Tütün Yasası; Türkiye'ye yabancı şirketlerin Osmanlı'da borçlara karşı tütün üzerinde kurduğu Reji İdaresi'ni adeta tekrar getiriyor. Yasada Marlboro gibi tekellere büyük imtiyazlar verilirken, TEKEL'in satışı ve yerli tütün üretiminin azaltılması öngörülüyor.
Tütün Yasası'na yönelik tepkiler artıyor. Tek Gıda-İş Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Şube Toplantı Salonu'nda basın açıklaması düzenleyen Şube Başkanı Mecit Amaç, parlamento ve hükümet eliyle Türkiye'nin yabancı sigara tekellerinin işgali altına girdiğini söyledi. Bigadiç Tütün Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Salim Öz de, apar topar çıkarılan yasanın tütün çalışanlarının ipinin çekilmesi anlamına geldiğini kaydederken, Tütün Platformu Sözcüsü, Tek-Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Hüseyin Karakoç ise, Tütün Yasası'nın Türkiye'yi Osmanlı Reji dönemine geri götüreceğini belirtti.
Metin Amaç, IMF'nin dayattığı ve Derviş yasaları olarak bilinen 15 yasadan biri olan Tütün Yasası'nın 582 bin üretici ailesi için ekonomik ve sosyal yıkım yaratacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yasayı Meclis'e dayatıp kabul ettirenler Philip Morris, Reynold, BAT gibi emperyalist sigara tekelleridir. Bugün Türkiye tütün piyasasının yüzde 30'una sahip olan bu tekeller, pazarın hepsini ele geçirmek istiyorlar."
Bir hafta görüştük ama
Bir hafta boyunca parlamentodaki partilerle görüşmeler yaptıklarını ama yasa konusunda kendilerine söz verenlerin gece yarısı operasyonuyla yasayı onayladıklarını dile getiren Amaç, iktidarıyla muhalefetiyle tüm partilerin emperyalistler tarafından dayatılan bu şahsiyetsiz politikaların ortak uygulayıcıları olduklarını belirtti. Açıklamasında alternatif ürün ve sözleşmeli ekicilik konularına da değinen Amaç, Güneydoğu'nun sulanmayan kıraç topraklarında alternatif ürün üretmenin mümkün olmadığını, sözleşmeli ekiciliğin ise şark tipi tütün yerine Virjinya tipi tütün için geçerli olduğunu söyledi. Amaç, tekelin 2002 yılından sonra bölgeden alım yapmayacağını kaydederek, Cumhurbaşkanı'nın da yasayı onaylamaya zorlandığını belirtti. Amaç sözerini şöyle tamamladı: "Bizim de siz sandığa gömeceğimiz gün gelecek. Kaldırdığınız parmakların altında kalacaksınız. IMF sizi sandıktan çıkaramayacak. Tütün üretimi yapılan 42 ili gezerek yasayı Meclis'ten çıkaran partileri sendika olarak teşhir edeceğiz."
Sonun başlanıgıcı
Karakoç, platform üyesi kuruluşların yetkilileriyle birlikte yaptığı basın toplantısında, Tütün Yasası'nı eleştirdi. Yasayı ''sonun başlangıcı'' olarak değerlendiren Karakoç, ''Türkiye bundan böyle tütünde ihracatçı değil, ithalatçı bir ülke olacaktır. Hükümet bu yasayla Anayasa'daki sosyal devlet ilkesini ayaklar altına almış, anayasal bir suç işlemiştir'' diye konuştu. Sigara pazarının tamamen yabancı tekellere terk edileceğini, TEKEL'in olmadığı piyasalarda yabancı tekellerin hakim olacağını belirten Karakoç, şöyle devam etti: ''Yasada, TBMM Genel Kurulu'nda ifade edilen endişelerin hiçbiri dikkate alınmazken, Türkiye'de sigara üretmeyi düşünen yeni uluslararası tekelleri yatırımlara ve istihdama zorlayan, ithalat ve serbestçe fiyat belirleme hakkını elde etmeleri için gereken tek vardiyada 2 milyar adet sigara üretme koşulu, tek vardiya ibaresi kaldırılarak yarı yarıya azaltılmıştır. Bu son dakika gelişmesinin gerekçesi kamuoyuna açıklanmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Türkiye'yi Osmanlı dönemine geri götürecek yasayı imzalamayarak geri çevirmesini diliyoruz.''
Kolay teslim olmayacağız
1996 yılında Tütün Platformu'nu kurarak Türk tütünü ve tütüncülüğünü koruma mücadelesine başladıklarını ifade eden Karakoç, ''Mücadelemizi sürdürme kararlılığındayız. IMF dayatması ile gelinen noktanın bir son değil, bir başlangıç olduğu inancı ile yerli tütüncülüğü kolay teslim etmeyeceğimizi, kamuoyuna duyuruyoruz'' dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Makedonya'nın eli kolu bağlanıyor

SONRAKİ HABER

KESK eyleme devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...