23 Haziran 2001 21:00

Makedonya'nın eli kolu bağlanıyor

NATO ve ABD, başkent Üsküp'ün on kilometre yakınına gelen Avrnavut militanlara operasyon düzenleyen Makedonya'yı 'barış sürecini bozmakla' suçluyor.

Paylaş
Makedonya'nın eli kolu bağlanıyor
Makedonya'ya asker yığmanın koşullarını arayan NATO, kamuoyu önünde 'terörist' dediği Arnavut milislere desteğini sürdürüyor. NATO, son olarak başkent Üsküp'ün on kilometre yakınındaki bir kasabayı işgal eden UKO gerillalarına karşı operasyon başlatan hükümeti "ateşkesi bozmakla" suçladı. Makedon ve Arnavut siyasi partileri arasında yapılan görüşmelerden ise halen bir sonuç çıkmış değil.
NATO'nun İngiliz Genel Sekreteri George Robertson, Makedonya'da çatışmaların yeniden başlamasını "tam bir çılgınlık" olarak değerlendirdi ve Üsküp'e, Arnavut militanlara yönelik saldırıları durdurması çağrısında bulundu. Robertson, tarafları "aptallıkla" suçladı. ABD'nin Virginia eyaletinin Norfolk kentindeki Atlantik İttifakı Sempozyumu'nda konuşan Robertson, "Makedonya'da hangi taraftan gelirse gelsin şu kritik aşamada yeni şiddet patlamalarının tam bir çılgınlık" olduğunu söyleyerek, açıkça 'savaşan taraflar' iması yaptı ve devlet güçleri ile milisleri eşitledi. Robertson, "Bu krizin askeri çözümü yoktur ve şu anda abartılı tepkilerin durumu daha da ciddi hale getirmekten başka bir işe yaramayacaktır" dedi.
NATO şefi, Makedonya'ya yapılacak uluslararası yardımın, 'kabul edilemez şekilde şiddete başvurulmasından ötürü' tehlikeye girdiğini de söyleyerek, hükümeti tehdit etti.
ABD'den 'durun' çağrısı
Amerikan yönetimi de Makedonya'da hükümet güçlerinin Arnavut militanlara yönelik başlattığı saldırının nedenlerini sorgulayarak, ateşkes çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Charles Hunter, 'taraflardan' çatışmaları durdurma ve siyasi çözüm üzerinde yoğunlaşmalarını istediklerini söyledi.
UKO'dan garip açıklama
Hükümete karşı savaşan ABD-İngiltere destekli Ulusal Kurtuluş Ordusu (UKO)'nun askeri liderlerinden Sokoli de, Makedon ordusunun ateşkese uymadığını söyleyerek, "bu taarruzla hükümetin kendilerine bir iç savaş istediğini" gösterdiğini söyledi. Makedon parlamentosundaki Arnavut Demokratik Parti Grup Başkanı Zamir Deka da, saldırının durdurulması çağrısında bulundu. Kosova'daki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada ise 2600'dan fazla Arnavut'un Kosova'ya sığındığı belirtildi.
Taarruz sürüyor
Makedonya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Georgi Trendafilov, önceki gün Üsküp yakınlarındaki Araçinova'ya başlatılan taarruzun süreceğini belirterek, operasyonun günlerdir devam eden işgal ve tehditlerden sonra başlatıldığını hatırlattı. Hükümet Sözcüsü Antonio Milososki, hükümetin siyasi diyaloğun sürmesi ve NATO'nun isteklerinin yerine getirilmesi için herşeyi yapacağını söylerken, "taarruzla teröristlere büyük kayıp verdirildiğini" ileri sürdü. Makedon tank ve helikopterleri, NATO dün Araçinova'yı yeniden bombalamaya başladı.
İşgalin detayları tartışılıyor
Öte yandan, İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon, Makedonya'ya konuşlandırılacak olası güçte İngiltere'nin öncü rol üstleneceğini bildirdi. Hoon, The Times gazetesine yaptığı açıklamada, NATO'nun Makedonya'da konuşlandıracağı olası "barış" gücüne muharebe grubu ve komuta düzeyinde önemli katkıda bulunabileceklerini belirterek, "İngiltere önemli bir rol oynayacak" dedi.
Makedonya'da Arnavut ve Slav siyasi liderlerin ülkedeki krize çözüm bulmak yürüttükleri görüşmelerden bir 'barış anlaşması' çıkması durumunda NATO'nun bu ülkeye en az 3 bin kişilik bir kuvvet konuşlandırması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Yangınlar yok ediyor

SONRAKİ HABER

Reji geri geliyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa