22 Haziran 2001 21:00

Öğretmene türkü cezası

Müdür Mahmut Toprak, 23 Nisan töreninde Kürtçe "Delilo" türküsünü çaldırdığı için önce gözaltına alındı, daha sonra da PKK propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklandı.

Paylaş
Öğretmene türkü cezası
Öğretmen Mahmut Toprak, 23 Nisan törenlerinde "Kürtçe Delilo türküsünü çaldırarak PKK propagandası yaptırdığı" iddiasıyla tutuklandı. Batman'a bağlı Oymataş Köyü Soğuksu Mezrası İlköğretim Okulu Müdürü Mahmut Toprak'ın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sırasında söz konusu türküyü çaldırdığı bildirildi.
Edindiğimiz bilgilere göre, Mahmut Toprak'ın tutuklanmasıyla sonuçlanan olaylar şöyle gelişti:
Okulun folklor ekibi banttan çalınan "Delilo" türküsüyle gösterisini yapar. Olaydan kısa bir süre sonra jandarma, Toprak hakkında Batman Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ihbarda bulunur. İhbarı değerlendiren Milli Eğitim Müdürlüğü de, Öğretmen Toprak hakkında soruşturma başlatır.
Toprak cezaevinde
Jandarma birimleri de sözde "suç kanıtları" için 1 Haziran 2001 tarihinde Toprak'ın evinde arama yaparak, tören sırasında çekilen video kasetle birlikte bazı kitaplara el koyar. Aramadan sonra Mahmut öğretmen de gözaltına alınır. Savcılıkta ifadesi alınan Toprak, çıkartıldığı mahkemede serbest bırakılır. Ancak jandarmanın "kuşkuları" ciddi bulunarak dava açılır. 14 Haziran'da yeniden hakim önüne çıkan Toprak hakkında, "Suçun vahameti ve delillerin karartılabileceği" kuşkusuyla tutuklama kararı verildi. Mahmut öğretmen savunmasında, "Kürtçe Delilo türküsünü folklor gösterisi için çalmıştım, hiç bir art niyetim yoktu. Ayrıca Kürtçe türkü kasetleri çarşıda satılıyor" ifadesinde bulundu.
Ancak bu savunmaya karşın Mahmut öğretmen tutuklanarak Batman Cezaevi'ne konuldu. Mahmut öğretmenin dosyası da Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne havale edildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tecridin kalkması için çağrılar sürüyor
İHD İstanbul ve Adana Şubeleri, ve tutuklu yakınları cezaaevlerinde yaşanan ölümlerin ısrarla görmezden gelinmesini dün bir kez daha protesto etti.
Bugüne kadar tecridin kaldırılması yönünde herhangi bir adım atılmadığını belirten tutuklu yakınları, dün saat 12.30'da İHD Adana Şubesi önünde toplanarak F tipi cezaevlerindeki tecridin kaldırılması için yetkililere seslendi. Protestocular, çocuklarının aylardır göz göre göre öldüğünü, buna rağmen devletin hiçbir olumlu adım atmadığını söyleyerek, cezaevlerindeki tecride bir an önce son verilmesini istediler. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. İHD İstanbul Şubesi önünde de 'Siyah Sessiz Tepki' eylemi tekrar edildi.
Bakan'a bir suç duyurusu daha
Bazı kitle örgütü, siyasi parti ve sendika temsilcileri Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk hakkındaki suç duyurusunu yineliyor. Sendika, kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri bugün saat 14.00'te İstanbul Adliyesi'ne bir kez daha giderek ölüm oruçlarının durdurulması korusunda olumlu bir adım atmayan Hikmet Sami Türk hakkında suç duyurusunda bulunacak. Türk hakkında daha önce de suç duyurularında bulunan grup, son olarak tutuklu Veli Güneş'in hayatını kaybetmesiyle bir kez daha suç duyurusunda bulunacaklar. İHD, ÇHD, Enerji Yapı Yol-Sen, Halkevleri İstanbul Şubeleri ile EMEP, ÖDP, HADEP, DBP İstanbul İl Örgütleri ve TMMOB, TAYAD, ÖMP, TUYAB, DMP, Tuncelililer Derneği, Belediye-İş 2 No'lu Şube, 'ölümlerin surumlusu' olduğunu belirttikleri Türk'ün yargılanmasını isteyecek.
Ölümleri durdurun
Dün, Malatya Postanesi'nden Adalet Bakanlığı'na faks çeken tutuklu ve hükümlü aileleri, cezaevindekilerin taleplerinin kabul edilmesi ve ölümlerin durdurulmasını istediler. Çektikleri fakslarla Adalet Bakanlığı'ndan zorla müdahalenin durdurulması, ölüm orucundaki çocuklarıyla görüşmelerinin başlatılması ve tecrit, izolasyonun kaldırılmasını isteyen aileler ölümlerin durdurulması için tüm kurumları duyarlılığa davet ettiler.
ÖNCEKİ HABER

FP'ye nihai darbe

SONRAKİ HABER

Tatilde okumak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa