22 Haziran 2001 21:00

Meclis'e öfke

Kamu emekçileri, sahte ve yasakçı sendika yasa tasarısının Meclis gündemine alınması üzerine yeniden alanlara çıktı.

Paylaş
Memurdan Meclis'e öfke
Sahte sendika yasa tasarısının Meclis gündemine getirilmesi kamu emekçilerinin tepkisiyle yanıtlandı. Ankara Güvenpark'ta toplanarak oturma eylemi yapan kamu emekçileri, kendilerini "yasadışı" ilan edenlere inat, grevli, toplusözleşmeli sendika hakkı için "yasadışı" olmaya devam edeceklerini ve sonuna kadar mücadele edeceklerini bildirdiler.
IMF'nin dayattığı yasaları birer birer geçirdikten sonra, devlet güdümlü sendika yaratacak, grev ve toplusözleşme içermeyen, yasakçı yasayı apar topar Meclis gündemine alan hükümete karşı KESK'in aldığı karara uyarak işbırakan yaklaşık 3 bin kamu emekçisi dün saat 11.00'de Güvenpark'ta toplandı.
Ziya Gökalp Caddesi, Meşrutiyet Caddesi' ve Atatürk Bulvarı'ndan sloganlarla yürüyerek gelen kamu emekçileri, "Bombanız gazınız vız gelir vız", "Direne direne kazanacağız", "Sahte sendika yasasına hayır", "Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz" sloganlarıyla kararlılıklarını ortaya koydular. Ahmet Kaya'nın "Grev hakkımı isterim" şarkısıyla coşan kamu emekçileri, "Derin devlet için, çeteler için dua eden" Türkiye Kamu-Sen ve MHP'ye karşı tepkilerini sık sık yuhalayarak gösterdiler.
Durmuş'a istifa çağrısı
Meclis'e gitmeden önce kamu emekçilerine seslenen KESK Genel Başkanı Sami Evren, sahte sendika yasasına geçit vermeyeceklerini söyledi. "Kamu-Sen ile işbirliğinde olan MHP'nin Meclis'teki zorlamasını KESK mutlaka aşacaktır. Meclis'i gözetim altında tutmaya devam ediyoruz" diyen Evren, Kamu-Sen'in bürokratlarını, politikacıları tarihin yargılayacağını dile getirirken, Evren'in sözleri sık sık yuhalamalar ve ıslıklarla kesildi. Kamu-Sen'in kuruluş yıldönümü toplantısında yaptığı konuşmada KESK'i hedef alan Sağlık Bakanı Osman Durmuş'u eleştiren Evren, işveren konumundaki Durmuş'un taraf tutamayacağını, istifa etmesi gerektiğini söyledi. Evren, "Derin devlet için dua edenler belli. Bugün onlardan hesap soracağız. Grevli, toplusözleşmeli sendika yasası çıkana kadar direneceğiz. KESK haklıdır, kazanacaktır. Ya alanlar, ya alanlar. Başka yol yok" diyerek saat 11.30'da Meclis'e gitti.
Kamu-Sen'e tepki
Sık sık "sahte sendika yasası çıktığı takdirde Meclis'e teşekkür mitingi düzenleyeceğini" açıklayan Türkiye Kamu-Sen'i yuhalayan kamu emekçilerine, EMEP, HADEP, CHP yöneticileri ile TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç de destek verdi. Evren'in Meclis'e gitmesinin ardından halaylar çeken kamu emekçileri, "Ne IMF ne Derviş genel grev genel direniş" sloganıyla IMF ve hükümete de tepkilerini ortaya koydular.
Eyleme devam isteği
Güvenpark'a saat 14.30 sıralarında Meclis'in toplanamadığı ve yasanın görüşülmesinin salıya ertelendiği haberinin ulaşması üzerine, kamu emekçileri oturma eylemine devam etme kararı aldılar. Bunun üzerine KESK MYK, GYK üyeleri ile sendika genel başkanları durum değerlendirmesi yapmak üzere bir araya geldiler. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde kamu emekçilerinin oturma eylemi devam ediyordu.
İzmir
İzmir'de Konak Meydanı'nda toplanan kamu emekçileri taşıdıkları pankart ve dövizlerle grevli toplusözleşmeli sendika istediklerini dile getirdiler. Fabrikalarının İzmir Ticaret Odası'na peşkeş çekilmesine karşı, direnişte olan Sümerbank işçileri de kamu emekçilerinin eylemine destek verdi. İzmirli kamu emekçileri sloganlar, ıslıklar ve halaylarla sürdürdükleri eylem boyunca "Sahte sendika yasasına hayır", "Her yer Ankara, her yer Kızılay" sloganlarını attılar. Eylemde yapılan konuşmalarda kamu emekçilerinin 11 yıllık kazanımlarını yok etmek isteyen bu yasanın çöpe atılacağı bildirildi. Eyleme EMEP İl Başkanı Cabbar Demirci, ÖDP İl Başkanı Haluk Tekeli ve HADEP il yöneticileri de katıldı.
İstanbul
İstanbul'da Taksim Mis Sokak'ta oturma eylemi yapan kamu emekçileri, "Sahte sendika yasasına hayır", "Devlet güdümlü sendikaya hayır", "Derviş evine Ecevit huzurevine" gibi sloganlarını atarak, yasa tasarısına geçit vermeyeceklerini belirttiler. Yaklaşık bir saat süren eylemde konuşan KESK Genel Sekreteri Sevil Erol, hükümetin yasayı Kamu-Sen'e hediye etmeye çalıştığını belirterek, on binlerce kamu emekçisinin mücadelesinin devam edeceğini bildirdi. Kamu emekçilerinin Pazartesi günü Ankara'ya gitmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Emlakbank çalışanları direnişte kararlı

SONRAKİ HABER

FP'ye nihai darbe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa