22 Haziran 2001 21:00

G. Kore'de grev dalgası

IMF ve Dünya Bankası'nın dayattığı "tasarruf programları"nı eksiksiz hayata geçirmeye çalışan Güney Kore hükümeti, işçi ve memurların başlattığı grevleri şiddet yoluyla kırmaya çalışıyor.

Paylaş
G. Kore'de grev dalgası
Güney Kore'de, IMF ve diğer emperyalist kuruluşların direktifleriyle emekçilere karşı yapılan ekonomik ve siyasi saldırılara karşı onbinlerce işçi, grevler ve protesto eylemleri gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz salı günü başkent Seul'de düzenlenen gösterillere onbinlerce işçi katıldı. Eylemler sırasında polisle işçiler arasında yer yer yoğun çatışmalar yaşandı.
Halen Güney Kore'de değişik işkollarında toplam 50 bin işçi ve memur grevde bulunuyor. Patron temsilcileri ile sendika arasında süren TİS görüşmelerinde, sendikanın yeterli ücret ve çalışma süresinin kısaltılması yönündeki taleplerine cevap bile verilmiyor. Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu (KCTU) tarafından sürdürülen TİS görüşmelerinde uzlaşmanın sağlanmaması üzerine hükümet, grevlere ve bizzat sendika yöneticilerine yönelik baskıya başladı.
Salı günü başkent Seul'de 1900 çevik kuvvet polisi, 300 inşaat işçisinin yaptığı grevi zorla kırmaya çalıştı. Polis saldırısı üzerine, şiddetli bir çatışma çıktı ve çok sayıda işçi ile polis yaralandı. İşçilerin kararlı direnişi üzerine, polis geri adım atmak zorunda kaldı.
Öte yandan, 10 Nisan'dan itibaren sendika, fazla mesailerinin ödenmesi ve pazar günlerinin tatil günü olması talebiyle greve çıkan bir beton fabrikasının şoförlerinin eylemi devam ediyor. Greve çıkan şoförler haftada 70 saat çalışmak zorunda bırakılıyor.
Polis terörü
Geçtiğimiz perşembe günü ise, ülkenin en büyük kimya fabrikalarından biri olan Yeochon Naphtha Cracking Center'de işçilerin işgal eylemi de polis zoruyla bitirildi. Yine benzer bir şekilde, daha iyi ücret talebiyle greve çıkan Kore Havayolları'nın pilotlarının grevi de polis tarafından iki gün içinde zorla bitirildi. Grevi düzenleyen Pilotlar Sendikası (KAL)'nın başkanı ve dört görevlisi tutuklandı. KAL tarafından basına yapılan açıklamada, patronun sendikanın taleplerine cevap vermek yerine şiddete başvurduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, patron durumundaki devletin amacının sendikayı dağıtmak olduğu vurgulandı.
552 sendikacı cezaevinde
Verilen bilgilere göre, Güney-Kuzey Kore "barışı"nı sağlamaktan dolayı Nobel Barış Ödülü alan Başbakan Kim Dea-Jung'un üçbuçuk yıllık iktidarı döneminde toplam 552 sendikacıya hapis cezası verildi. Son yapılan grevlerin yasadışı ilan edilmesiyle bu sayının daha da artacağı tahmin ediliyor. Sadece son haftalarda, gerçekleştirilen grevlerden dolayı 120 sendika yöneticisinin tutuklandığı bildiriliyor. IMF programlarını hayata geçirmek için işçi ve emekçilerin grev ve direnişleri şiddet yoluyla dağıtılmaya çalışıldığı ülkede, bütün baskılara rağmen kitlesel grevler devam ediyor. Bu hafta başından itibaren 23 büyük hastanede sağlık çalışanları greve başladı. Seul Ulusal Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, hemşirelerin yüzde 30'nun daha fazla ücret talebiyle greve çıktığı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Kalp yoksulluğa yenik

SONRAKİ HABER

Emlakbank çalışanları direnişte kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...