21 Haziran 2001 21:00

Kalp yoksulluğa yenik

ABD'de yapılan araştırmalar, ekonomik koşulların kötü olduğu bölgelerde, kalp krizinden ölümlerde patlama yaşandığını ortaya koydu.

Paylaş
Kalp yoksulluğa yenik
ABD'de yapılan araştırmalar, kalp krizinden ölümler ile ekonomik koşullar arasındaki bağı ortaya çıkardı. Bilim adamlarının araştırmalara göre; işsizliğin yoğun ve çalışanların ücretlerinin düşük olduğu bölgelerde kalp krizinden ölümler daha fazla yaşanıyor.
Sağlık ikinci planda
Amerikan Kalp Kuruluşu'nun yayın organında yayımlanan araştırma raporuna göre, sosyoekonomik koşulların kalp hastalıkları üzerindeki etkisini araştıran uzmanlar, bu koşulların iyi olmasının, insanları sağlıklı yaşama ve egzersiz yapmaya yönlendirdiğini belirttiler. Kötü koşullarda ise insanların günü kurtarmak dışında bir şey yapamadığı ve sağlığın ikinci plana düştüğünü belirten uzmanlar, ABD'de kalp krizinden ölümlerin yüksek olduğu eyaletleri de bu açıdan değerlendirdiler. Batı Virginia, Kentucky ve Mississippi bölgelerinde kalp krizinden ölen 35 ve daha yukarı yaştaki insanların oranının, ABD'nin diğer bölgelerinden daha fazla olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu bölgelerde işsizliğin yoğun, çalışanların ücretlerinin düşük olmasının yanısıra, ırk ayırımının da etkili olduğunu vurguladılar.
Zengin bölgelerde ölümler daha az
Tüm erkeklerde kalp krizinden ölme oranının 100 binde 675 olmasına karşın, bu oranın Missisippi bölgesinde 100 binde 878, Batı Virginia'da 797, Kentucky'de 783, sosyoekonomik koşulların daha iyi olduğu Hawai'de ise 100 binde 482 olduğu açıklandı.
ÖNCEKİ HABER

Çankaya işçileri işbıraktı

SONRAKİ HABER

G. Kore'de grev dalgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...