21 Haziran 2001 21:00

Seçmene selam verip tütünü yok ettiler

Tütün yasa tasarısı, iktidar milletvekillerinin tütüne övgüler düzen konuşmalar eşliğindeki canhıraş çabalarıyla yasalaştı.

Paylaş
Seçmene selam verip tütünü yok ettiler
Başta ABD'li tekeller olmak üzere yabancı sigara tekellerinin iştahını kabartan Türkiye tütün pazarı, artık söz konusu tekellerin kontrolüne geçmeye hazır. Çıkar çatışmaları nedeniyle bir bakanın da başını yiyen tütün yasa tasarısı, önceki gece, 110'a karşı 208 oyla yasalaşırken, iktidar milletvekilleri de konuşmalarıyla zevahiri kurtarmaya çalıştılar.
Tütün yasa tasarısı, iktidar partili milletvekillerinin canhıraş çabalarıyla yasalaştı. Tasarının maddaleri üzerinde yapılan görüşmelerde, bugüne kadar hiçbir tasarıda söz almayan iktidar partili milletvekilleri söz alarak, kendilerinin de tütün üreticiliği yaptıklarından, tütünün zahmetlerinden, hangi topraklarda ne çeşit tütün yetiştirildiğinden bahsettiler.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oldubittiye getirilerek, tüm maddeleri redaksiyona bırakılan tasarının Genel Kurul'daki görüşmelerinde de iktidar partili milletvekilleri kah dalga geçerek, kah konuşmacılara sataşarak ama çıkması için çaba harcayarak görüşmelere katıldılar.
Kamu bankalarının tasfiyesi yasası çıkarılırken başvurulan "naylon önerge" işini bu kez ANAP Hatay milletvekili Hakkı Oğuz Aykut üstlendi. Muhalefet milletvekilleri ise söz alabilmek için ek madde önergesi verdiler. Ancak bu kez de 'uyanık' davranan hükümet ve komisyon önergelere katıldığını açıklayarak, yine konuşma haklarını engelledi. Her madde üzerinde 5'er dakika konuşma dışında muhalafete söz hakkının tanınmadığı görüşmelerde, tütün üretilen bölgelerin MHP, DSP ve ANAP milletvekilleri tütüne övgüler düzen konuşmalar yaptılar. "Ama bu yasa çıkacak" diyen aynı milletvekilleri, tütün üreticilerinin tepkilerini yumuşatıp, "bakın biz orada sizi savunduk, ama ne yapalım çıktı'" diyerek zevahiri kurtarmaya çalıştılar.
Üreticilerin nefesini enselerinde hissettiler
Görüşmeleri izleyen bölgelerden Tek Gıda-İş, ziraat odaları ile muhtarların nefeslerini de enselerinde hisseden iktidar partili milletvekilerinin, tütünün alternatifi bulunmadığı, bu konuda köylüye verilecek bir cevabın olmadığı, üretici ile tüccar arasında bir anlaşma sağlanamaması durumunda üreticinin tütünlerinin ne olacağının belli olmadığını ifade eden konuşmalar yaptılar. Ancak, muhalefet partili milletvekillerinin, "Madem bizim gibi söylüyorsunuz, gelin bu yasayı geldiği yere geri gönderelim" çağrılarına ise gülüp geçtiler.
MHP Bitlis Milletvekili H. İbrahim Oral'ın, tütünün alternatifi bulunmadığını belirttikten sonra, "Tütün yasası çıkacak, ama sosyal devletin uygulayıcısı hükümetimizin gerekli tedbirleri alacağına inanıyorum" sözleri, muhalefetin "inan, inan" sözleriyle karşılandı. ANAP Adıyaman Milletvekili Mahmut Bozkurt, "Yasa bakanın kucağına ani düşmüştür. Muhalefet partili konuşmacılara katılıyorum" diye tasarıyı eleştirdi. Muhalefetin "tepkini oylarınla göster" sözleri üzerine Bozkurt, tasarıya karşı oy kullanacağını açıkladı.
FP'li Bülent Arınç'ın "Hükümette üç gün daha kalma uğruna millete ihanet etmeyin" diyerek tasarıyı geri çekme çağrıları yanıtsız kalırken, yapılan oylamada 110'a karşı 208 kabul oyuyla tasarı yasalaştı.
ÖNCEKİ HABER

Panahi'den anlamlı iade

SONRAKİ HABER

Çankaya işçileri işbıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...