21 Haziran 2001 21:00

Memurun direniş günü

Kamu emekçileri, 11 yıldır süren grevli toplusözleşmeli sendikal hak mücadelelerini görmezden gelen siyasi iktidara Ankara'da yapacakları eylemle yanıt verecek.

Paylaş
Memurun direniş günü
Kamu emekçilerinin aylardır süren eylemlerine rağmen sahte sendika yasası bugün Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. KESK Genel Başkanı Sami Evren, bugün binlerce kamu emekçisinin Ankara'ya gelerek "özgür, demokratik bir Türkiye özlemine ve grevli toplusözleşmeli sendikal hak talebine hayat vereceğini" söyledi.
Sami Evren, Eğitim-Sen Genel Merkezi'nde dün yaptığı basın toplantısında, siyasi iktidarın toplusözleşme ve grev haklarını içermeyen bir sendika yasasını kamu emekçilerine rağmen yasalaştırmak istediğini ifade etti.
Yasaya karşı çıkış noktalarının Türkiye'nin de altına imza attığı ILO sözleşmelerine, ulusal programa dayandığını kaydeden Evren, yapılması düşünülen Anayasa değişikliği ile demokratikleşme hedefleniyorsa çalışma yaşamının demokratikleşmesinin önünde engel olan sahte sendika yasasının geri çekilmesi gerektiğini söyledi.
Hükümet ortağı MHP'nin kamu kesimindeki hakimiyetinin artırılmak istendiğini belirten Evren, "MHP bu hakimiyetini sahte bir sendika olan Kamu-Sen'in aracılığıyla kurmayı planlıyor. MHP ve Kamu-Sen'in bu oyunu bozulmalıdır. Kamu emekçileri bu oyunu bozacak güçtedir. Kamu-Sen'in kamu alanında hakimiyet kurması demek, Susurluk'ta çetecilerin kaza geçirdiği yerde dua eden bir anlayışın hakimiyet kurması demektir" diye konuştu.
Kamu emekçilerinin dün tüm yurtta alanlara çıktığını ve bugün de binlerce kamu emekçisinin Ankara'ya geleceğini söyleyen Evren, kamu emekçilerinin üzerlerine düşen tarihi sorumluluğu yerine getirmeye kararlı olduğuna dikkat çekti.
'Sahte yasayı geri çektireceğiz'
Kamu emekçileri dün yine birçok ilde yaptıkları eylemlerle sahte sendika yasa tasarısının geri çekilmesini, grev ve toplusözleşme haklarını içeren bir yasanın çıkarılmasını istediler.
Ankara'da Ziya Gökalp Bulvarı üzerindeki Eğitim-Sen 1 No'lu Şube önünde toplanan kamu emekçileri, Ankara milletvekillerine faks çekerek, tasarı geri çekilene kadar mücadele etmekte kararlı olduklarını ifade ettiler. "Sahte yasa değil, grevli, toplusözleşmeli özgürlükçü, demokratik sendika yasası istiyoruz" pankartı arkasında Kızılay Postanesi'ne doğru yürüyen kamu emekçileri, sık sık, "Sahte sendika yasasına hayır", "Gazınız bombanız, vız gelir vız", "Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz" sloganlarını attılar.
KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Karakaya, siyasi iktidara son kez taleplerini ilettiklerini ve yarın (bugün) Ankara'da tüm illerden gelecek emekçilerle birlikte direnme haklarını kullanacaklarını söyledi. Açıklamanın ardından emekçiler, ILO standartlarına uygun, grevli, toplusözleşmeli sendika taleplerini ifade eden faks metnini Ankara milletvekillerine çektiler.
Sahte sendika yasa tasarısına karşı mücadele eden kamu emekçileri İstanbul'da Kadıköy İskele Meydanı'nda eylem yaptılar. "Sahte sendika yasasına hayır", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla alanı dolduran kamu emekçileri yasanın geçmesine izin vermeyeceklerini bildirdiler. KESK MYK Üyesi Bayram Keskin, hükümetin kamu emekçileriyle toplusözleşme masasına oturmaktan korktuğunu ifade ederek, "Ama korkunun ecele faydası yok. Hükümetin yasakçı yasası varsa, kamu emekçilerinin de inadı var, kararlılığı var, üretimden gelen gücü var. Ferman hükümetinse meydanlar bizimdir" dedi. Keskin, tasarıya karşı bugün Ankara'da olacaklarını da sözlerine ekledi. EMEP'in de destek verdiği eylem bugün saat 14.00'de İstiklal Caddesi Mis Sokak'ta yapılacak basın açıklaması ve oturma eylemine çağrıyla sona erdi.
KESK İzmir Şubeler Platformu da dün Konak Meydanı'nda eylem yaparak, sahte ve yasakçı sendikayı protesto etti. Eski Sümerbank önünde toplanan yaklaşık 500 kamu emekçisi, "Devlet güdümlü sendikaya hayır", "Direne direne kazanacağız," "Hükümet yasanı al başına çal", "Kurt, kuş, arı kahrolsun IMF iktidarı" sloganlarını attılar. "Biz Ankara'ya onurlu ve insanca yaşamak, adaletsiz ücret düzenini değiştirmek, günümüz ve geleceğimiz üzerinde söz sahibi olmamazı sağlayacak gerçek ve demokratik bir sendika yasası talebiyle gidiyoruz" diye konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Alim Murathan, tüm kamu emekçilerini, bugün saat 14.00'de yapılacak olan oturma eylemine katılmaya çağırdı. Eylem ıslık ve sloganlarla sona erdi.
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri de Büyük Postane önünde eylem yaptılar. Eskişehir'de Eğitim-Sen Şubesi önünde toplanan kamu emekçileri yüzlerine maske takarak KESK pankartı ile Selami Vardar İş Merkezi'ne yürüdü. Eylem burada yapılan basın açıklamasının ardından sona erdi. Mersin'de Taş Bina önünde gerçekleştirilen eylemde konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Enerji-Yapı Yol Sen Şube Başkanı Ferbaa Fırat bugün Ankara'da olacaklarını, yasanın Meclis'ten çıkamayacağını söyledi. Malatya Postanesi önünde toplanan kamu emekçleri de grevli toplusözleşmeli sendika hakkını kazanıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini duyurdular.
ÖNCEKİ HABER

Takastan sonrası tufan!

SONRAKİ HABER

Toprağa özlem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...