21 Haziran 2001 21:00

İnsanlık suçu

ABD ve İngiliz uçaklarının futbol oynayan 23 Iraklı'yı öldürmesi ülkede büyük öfkeye neden oldu.

Paylaş
İnsanlık suçu
Adana'da bulunan İncirlik Hava Üssü'nden kalkan İngiliz ve ABD uçaklarının bir tarlada futbol oynayan 23 Iraklıyı öldürmesi büyük öfke yarattı. Irak televizyonu, ABD ve İngiltere'nin yalanladığı saldırıya dair görüntüler yayınladı. Televizyonun saldırının düzenlendiği yerden yayınladığı görüntülerde, füzelerin açtığı metrelerce derinliğe ulaşan kraterler, metal parçaları ve futbol sahasına saçılmış kanlı giyecek parçaları dikkati çekti.
Televizyon, haberi "Amerika ve yandaşı İngiltere, Irak'a karşı işlenen suçlar tarihine girecek yeni ve çirkin bir suç daha işledi" cümlesiyle verdi. Binlerce Iraklı, cenazeleri ABD ve İngiltere karşıtı sloganlar eşliğinde toprağa verdi.
Irak televizyonu ayrıca, Niniv Bölge Valisi Abdülvahid Şannan ve BAAS partisi yetkililerinin bombalanan bölgede yaptıkları incelemeyi gösterdi.
Susanlar da sorumlu
El-Tavra gazetesi de, BM Güvenlik Konseyi'nde ABD ile İngiltere'nin Irak ile ilgili kararlarına sessiz kalan üyelerin de bu saldırının ahlaki sorumluluğunu taşıdığını bildirdi.
Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri, "Bu yeni suç, onların siyasi iflaslarının bir kanıtıdır. Amerikan ve İngiliz koalisyonunu karakterize eden siyasi başarısızlığın yeni bir göstergesidir" dedi.
Vahşi saldırı, Irak'ı sindirmenin yanı sıra bu ülkeye uygulanacak yaptırımların sertleşmesine karşı çıkan Fransa, Rusya ve Çin gibi BM Güvenlik Konseyi üyelerine de bir gözdağı amacı taşıyor.
Rusya kınadı
Rusya, Irak'ın kuzeyine düzenlenen saldırıyı kınadı. İnterfaks ajansının haberine göre, isminin açıklanmasını istemeyen bir Rus diplomat, "ABD ve İngiltere derhal uçuş yasağı olan bölgelerdeki faaliyetlerine bir son vermelidir" dedi. Rus yetkili, Irak bombardımanın sürmesinin bölgede durumu daha ciddileştirmekten ve Irak sorununun çözümünü geciktirmekten başka bir işe yaramadığını söyledi.
Dalga geçiyorlar
ABD yönetimi ise Irak'ın kendi vatandaşlarını vurduğunu ileri sürüyor. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Amerikan kuvvetlerinin "bombalama faaliyetinde dahi bulunmadığını" iddia etti. Açıklamada, İncirlik'ten kalkan ABD ve İngiliz uçaklarının, Irak kuvvetleri tarafından kendilerine atılan "bir veya iki füzeyi" gördüğü, ancak karşılık vermediği öne sürülerek, "Birileri öldüyse, bu şüphesiz Irak'ın yanlış yönlendirilmiş karadan ateşinin istenmeyen bir bölgeye isabet etmesi yüzünden olmuştur" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Irgatların derde yolculuğu

SONRAKİ HABER

Takastan sonrası tufan!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...