20 Haziran 2001 21:00

Tekeller için parayla yasa

Philip Moris ile RJ Reynolds'ın istediği tütün yasa tasarısı, Meclis'te görüşülmeye başlandı. Adıyaman Milletvekili Fırat, tasarının, uluslararası hukuk bürolarına para karşılığı hazırlatıldığını belirtti.

Paylaş
Tekeller için parayla yasa
Üreticisi, işçisi, tüketicisiyle milyonlarca insanı ilgilendiren, Türkiye'de tütün üretimini yok eden, ülkeyi Philip Moris ile RJ Reynolds başta olmak üzere uluslararası tütün tekellerinin pazarı haline getirecek olan tütün yasa tasarısı, gece yarısından sonra gündeme getirildi.
Tasarının geneli üzerinde söz alan FP Adıyaman Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, gece yarısından sonra bir tasarının ele alınmasını, "Bu, böylesine ciddi bir konuyu, 'Halk nasıl olsa konuştuklarımızın farkında olmaz' utancı ile geçiştirmektir" diye eleştirdi.
Tasarının, 400 bin üreticiyle birlikte 4 milyon insanı etkileyeceğini anlatan Fırat, "Türkiye'nin yaşadığı Yassıada ve İmralı" olaylarına işaret etti. Fırat, hükümet partilerinin sıralarına dönerek, "Siz şimdi Yassıada'yı yaşıyorsunuz, İmralı sizin seçim sandığınız olacak. Çünkü sizi sandıkta gömecekler ve sizin için İstanbul'da defin töreni yapmayacaklar" dedi.
Tütünde dünyada 2 tröst bulunduğunu, Türkiye'nin 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda tütün ile ilgili hedeflerin de bu tröst temsilcileri tarafından hazırlanmasını "skandal" olarak tanımlayan Fırat, laf atmalar karşısında, "Siz saygısızsınız, çünkü topluma karşı saygısızsınız. Yoksa, gecenin 12'sinde böyle bir tasarıyı ele almazdınız" dedi.
Tasarının, uluslararası tahkimden sonra "ikinci mükemmel tasarı" olduğunu, bunun da tahkim gibi uluslararası hukuk bürolarına para karşılığı hazırlatıldığını söyleyen Fırat, tasarının, şark tipi tütünün sonu olduğunu söyledi. "Türkiye'nin 19. yüzyılda kolonolizm, 20. yüzyılda emperyalizm, 21. yüzyılda globalizm adı altında sömürülmesini istemiyoruz" diyen Fırat, Philip Moris ve RJ Reynolds'un internet sitelerinden aldığı belgeleri göstererek, "Ama siz bilgisayar kullanmasını bile bilmezsiniz. O kapasiteniz yok" diye konuştu.
Meclis'in ev ödeviDYP Samsun Milletvekili Kemal Kabataş, ithal sigara için Türk üreticisi ve pazarının yok edilmemesi gerektiğini belirterek, "Hangi ülkede böyle bir liberalizm var?" diye sordu. Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, "Türk tütününün mahvedildiği, üreticinin yok edildiği" ifadelerinin "insafsız" olduğunu ileri sürdü. Üreticinin haklarının korunmasında özenli davranıldığını iddia eden Karakoyunlu, tasarının IMF tarafından hazırlanmadığını da öne sürdü. Tasarıda TEKEL'in özelleştirilmesine zemin hazırlayan hükümlerin de yer aldığını bildiren Karakoyunlu, 1 Temmuz'dan itibaren "Doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün projelerinin" desteklenmesine başlanacağını, sağlanan 600 milyon dolarlık kredinin önemli bir bölümünün tütünle ilgili olarak kullanılacağını iddia etti.FP Erzurum Milletvekili Arslan Polat ise hükümetin tepkilerden çekindiği için tasarıyı "Gece yarısı getirebildiğini" söyledi. Polat, tasarıyla yüzbinlerce tütün üreticisinin perişan edileceğini hatırlattı. MHP İstanbul Milletvekili Mustafa Verkaya ise tasarı üzerinde konuşmak yerine, Fırat'ı kastederek, milletvekillerinin ellerini ceplerine sokarak, konuşmalarının karşısındakini "hafife almak" anlamına geldiğini söyledi. Verkaya, bundan sonra böyle bir konuşma tarzı ile karşılaştıklarında Genel Kurul Salonu'nu terk edeceklerini bildirdi.Tasarının tümü üzerinde görüşmelerin ardından yapılan "yoklama"da çoğunluk olmayınca, saat 02.30'da birleşim kapandı. Tasarının görüşülmesine dün de devam edildi.
ÖNCEKİ HABER

Bolşoy Balesi çöküyor

SONRAKİ HABER

Eylemler 'hak alıcı' olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...