19 Haziran 2001 21:00

Yolsuzluk yapan değil

   açıklayan yargılanıyor

Paylaş
Yolsuzluk yapan değil
   açıklayan yargılanıyor
Sultan Özer
Bankaları "yağma Hasan'ın böreği" gibi yağmalayan, yandaşlarına verdikleri usulsüz kredilerle bankaların içini boşaltan banka yöneticilerinin foyaları bir bir açığa çıkarken, yağmaya zamanında müdahale edilmesini isteyenlerin yargılanması da ilginç görüntüler oluşturuyor. Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen'in de bankadan usulsüz kredi verdiği için 16.5 yıl hapis istemiyle yargılanmak üzere sorgusu devam ederken, söz konusu usulsüzlük nedeniyle uyarıda bulunan Devlet Denetim Elemanları Derneği (DENETDE) yöneticilerinin de yargılanması birçok soruyu beraberinde getiriyor.
Genel Müdür Ansen ve ekibinin usulsüzlüklerine bir yıl öncesinden dikkat çeken, Kasım 2000 tarihinde bir TV programında Ansen'e yazılı soru yönelten DENETDE yöneticileri, Ankara 23'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyorlar. Derneğin o dönem başkanı olan Fazlı Köksal ile Genel Sekreter Atilay Ergüven hakkında, Cumhuriyet Savcısı Abdullah Ayhan Şan tarafından, "bankanın sırlarını ifşa ettikleri" iddiasıyla Bankalar Kanunu'nun 22/8'inci maddesine muhalefetten başlatılan yargılama sürüyor.
Vurgunu gizleyen madde
Bankalara Kanunu'nun 22/6 maddesinin, "Bir bankanın itibarını kırabilecek ya da şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olan ya da bu yolda asılsız haber yayanlar" hükmü uyarınca yargılandıklarını belirten Atilay Ergüven, asıl suç teşkil eden konuların, günlerce televizyonlarda yayınlanmış, gazetelerde çıkmış, resmi raporlarla ıspatlanmış olan konular olduğunun altını çizdi.
Gazetelerde, "Demirellere Verilen Usulsüz Kredi" başlıklı haberlerde yer alan, Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'ın Halk Bankası'ndan Yahya Murat Demirel'e ait şirketlere verilen usulsüz ve batık kredilere dikkat çeken Ergüven, canlı yayında Ansen'e sordukları sorular kanuna aykırı ise o zaman söz konusu gazeteler ve yazarlar hakkında da işlem yapılması gerektiğini hatırlattı.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) raporlarına dikkat çekerek, "Örneğin 1998 yılı Halk Bankası YDK raporununun 141'inci sayfasında yer alan Levent Şubesi, 52, 71, 94, 95 nolu firmalar Yahya Murat Demirel'e, aynı raporun 167'inci sayfasında bulunan Köroğlu Şubesi 60 nolu firma Ceylan İnşaat AŞ'ye aittir" diyen Ergüven, "Levent Şubesi'nce Yahya Murat Demirel'e açılan kredilerle ilgili olarak Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nca soruşturma açılması istenmiş, ancak halen soruşturma açılmamıştır" dedi.
İhbarlar dikkate alınmadı
Asıl şikâyet edilip, soruşturulması gerekenin Halk Bankası'nca verilen usulsüz krediler ve kredileri vererek, batmasına neden olan yöneticiler olduğunun altını çizen Ergüven, eğer dikkat çektikleri konular üzerinde bir yıl önce durulmuş olsaydı, bir kısım batığın engellenebileceğini söyledi.
DENETDE yöneticileri olarak ülkenin içinde bulunduğu yolsuzluk furyası karşısında, üyelerinin genel talepleri doğrultusunda, asgari vatandaşlık görevi olarak bu tür çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Ergüven, yolsuzluğun sırrı ve gizliliğinin kabul edilemeyeceğini belirtti. Ergüven, dernek olarak yolsuzlukların üzerine gitmeye devam edeceklerini, davaların, soruşturmaların kendilerini bundan alıkoyamayacağını söyledi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Putin zirveyi değerlendirdi

SONRAKİ HABER

Tarlalarımızı mayınlasınlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...