18 Haziran 2001 21:00

Türkbank'ta tasfiyeye isyan

Türkbank'ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin 1 Temmuz itibariyle kaldırılması banka çalışanı ve emeklileri tarafından protesto edildi.

Paylaş
Türkbank'ta tasfiyeye isyan
Bankalarının tasfiye edilmesi kararını protesto eden Türkbank çalışanları İstanbul, Ankara ve İzmir'de eylem yaptı. İstanbul'da 2000'i aşkın banka çalışanı ve emeklisinin katıldığı eylemde bir süre genel müdürlük binası işgal edildi. Geçen cuma günü alınan Türkbank'ın kapatılması kararıyla toplam 3500 çalışan ve maaşlarını çalışanların ücretlerinin kesildiği fondan alan 7000 emekli mağdur ediliyor.
Tasfiyeyi protesto eden banka çalışanları dün 12.00'de Mecidiyeköy'de bulunan Türkbank Genel Müdürlüğü önüne geldiler. Burada sık sık alkışlarla ve attıkları "Hükümet istifa", "Türkbank bizimdir, bizim kalacak", "Çeteler nerede, Mesut Yılmaz orada", "Çeteler ANAP'a", "Derviş istifa", "Türbank'a uzanan eller kırılsın", "Vur, vur inlesin; Çiller dinlesin" sloganlarıyla tasfiye kararını protesto eden banka çalışanlarına Türk Ticaret Bankası Emeklileri Derneği'ne üye çok sayıda emekli de katıldı.
Genel Müdürlük önünde bir konuşma yapan Bank-Si Sen Genel Başkanı Alptekin Sağlanmak, Türkbank'ın satış amacının ekonomik değil siyasi aklama olduğunu söyledi. Mafya ve çetelerle ilişkilerin örtbas edilmesi için bankanın tasfiye edilmek istendiğini ifade eden Sağlanmak, "Emeklilerle beraber 50 bin kişiyi ve ailelerini yok sayıyorlar. Bu kararı alanlar, altında kalacaklar. Peşkeşe izin vermeyeceğiz" dedi.
Banka işgal edildi
Konuşmanın ardından 2000'i aşkın kişi genel müdürlük binasına girerek müdürlerin dışarı çıkmasını istedi. Müdürlerin çıkmaması üzerine yaşanan gerginlik sırasında işgal eylemine katılan çalışanlar, "Namussuzlar dışarı" sloganını atarak ve masalara vurarak müdürleri protesto etti. Tepki üzerine binadan ayrılan müdürlerden bazıları eylemcilerle tartışmaya kalkınca dayak yediler.
Batan bankaların devredildiği fonun yöneticilerinin Sümerbank'ta toplantı yaptığını öğrenen çalışan ve emekliler, Türkbank'tan ayrılarak ve yolu kapatarak Sümerbank'a yürüdü. Sümerbank'ın önüne gelindiğinde oturma eylemi yapıldı. Burada banka çalışanları Fon Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ın aşağı inmesini gelişmeleri anlatmasını istediler. Akışık aşağıya inmeyince çalışanlar tekrar Türkbank önüne yürüdü. Eylem burada sona erdi.
Ankara ve İzmir'de de protesto
Ankara'da Türkbank çalışanları ve emeklileri, bankanın kapatılma kararını protesto ederek, kararın geri alınmasını istediler. Ulus Anafartalar Caddesi üzerindeki Türkbank Orta Anadolu Bölge Müdürlüğü'nün önünde öğle saatlerinde toplanan banka çalışanları ve emeklileri, "Türkbank kapatılamaz" yazılı dövizler taşıdılar ve hükümet aleyhine sloganlar attılar. Caddeyi bir süre trafiğe kapatan banka çalışanları adına bir açıklama yapan Türkbank emeklisi Zekai Dağlıyar, Türkbank'ın kapatılmasına karşı olduklarını söyledi.
Türkbank İzmir Merkez Şubesi önünde toplanan çalışan ve emekliler de tasfiye kararını protesto ettiler. Burada açıklama yapan Türkbank Emekli Sandığı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Erzurumlu, Türkbank'ın uzun zamandır fon yönetiminde olduğunu, bankanın hortumlanması gibi bir durum yaşanmadığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Yargıtay kararları aklama

SONRAKİ HABER

Boğaz'da nükleer tehdit!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa