17 Haziran 2001 21:00

Ölüm oruçlarında 24. ölüm

F tipi cezaevlerini protesto amaçlı ölüm orucunu sürdüren tutuklu ve hükümlüler, birer birer yaşamını yitiriyor.

Paylaş
Ölüm oruçlarında 24. ölüm
F tipi cezaevlerini protesto amaçlı ölüm orucunu sürdüren tutuklu ve hükümlüler, birer birer yaşamını yitiriyor. Bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi'nden İzmit Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Veli Güneş, ölüm orucunun 240'ıncı gününde yaşamını yitirdi. Güneş'in ölümünün ardından ölüm orucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 24'e yükseldi.
DHKP-C tutuklusu Veli Güneş, 1956 doğumluydu. Cezaevlerine 19 Aralık günü düzenlenen "Hayata Dönüş" adlı kanlı operasyonda Ümraniye Cezaevi'nde bulunan, operasyon sonrası Kandıra F Tipi Cezaevi'ne nakledilen Veli Güneş, ölüm orucunda durumunun ağırlaşması nedeniyle İzmit Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı.
Güneş, önceki gün akşam saatlerinde hastanede hayatını kaybetti. Güneş'in cenazesi dün Yenibosna Cemevi'ne getirildi. Cenaze, bugün düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek.
F tipi cezaevlerinde ölüm orucunu sürdüren tutuklu ve hükümler adına yapılan açıklamada, insani ve demokratik talepler kabul edilinceye kadar ölüm orucu eyleminin sürdürüleceği açıklandı. Açıklamada, taleplerin karşılanması, görüşülmesi ve çözümü için tutuklu ve hükümlülerin özgür iradeleriyle belirledikleri temsilcilerle koşulsuz görüşülmesi istendi. DHKP-C, TKP-(ML), TKİP, TKP/ML, MLKP, TİKB, MLSPB, TDP, DY, DH ve TKPK davaları tutukluları tarafından yapılan açıklamada talepler şöyle sıralandı:
- F tipi cezaevlerinde mimari ve hukuki düzenlemeler yapılarak 1 ve 3 kişilik hücreler kapatılmalı.
Tutuklu ve hükümlülerin önkoşulsuz bir arada yaşamaları sağlanmalı. Tecrit ve yaşamsal haklarının gaspına son verilmeli. Ortak yaşam alanları açılmalı.
- Sosyal ve kültürel faaliyetler için hazırlanan kullanım alanlarından tutuklu ve hükümlüler, "tredman" koşullarına bağlı olmaksızın yararlanmalı. Mektup ve haberleşme hakkı engellenmemeli.
Ziyaretçi görüşlerindeki zaman sınırlandırılması kaldırılmalı. Açık görüş hakkı ön şarta bağlanmamalı.
- Ailelerin getirdiği temel kullanım eşyalarına getirilen sınırlama kaldırılmalı. Kitap, gazete, dergi temini sağlanmalı.
- Savunma hakkının gizliliği ilkesine saygı gösterilmeli. Avukatların birden fazla müvekkiliyle bir arada görüşmeleri sağlanmalı. TV ve elektirik parasının tutuklulardan alınması, ilaç paralarının tutuklulara ödetilmesi gibi uygulamalara son verilmeli.
- Temsilcilik hakkı tanınmalı ve işletilmeli.
- Aynı davadan yargılanan tutuklular aynı ortak mekânlarda olmalı.
- TMY'nin 16. maddesi kaldırılmalı.
- Üçlü protokol iptal edilmeli.
- Cezaevleri, aralarında TTB, İHD,TMMOB gibi kurumların olduğu bağımsız izleme kurullarının denetimine açılmalı.
- DGM ve TMY'nin kaldırılması yönünde ileriye dönük olarak güvence verilmeli.
- Ölüm orucu ve açlık grevi nedeniyle sakat kalan tutuklu ve hükümlülerin cezaları ertelenmeli.
- Cezaevi katliamlarının sorumluları yargılanıp cezalandırılmalı.
ÖNCEKİ HABER

Sosyal güvenlik için uluslararası eylem

SONRAKİ HABER

Gazetemize büyük destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa