17 Haziran 2001 21:00

Sosyal güvenlik için uluslararası eylem

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nün Cenevre'de süren toplantısı, sosyal güvenlik sistemini özelleştirme yoluyla tasfiye planları nedeniyle, yüzlerce sendikacı tarafından protesto edildi.

Paylaş
Sosyal güvenlik için uluslararası eylem
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nün Cenevre'de süren toplantısı, sosyal güvenlik sistemini özelleştirme yoluyla tasfiye planları nedeniyle, yüzlerce sendikacı tarafından protesto edildi. Üçüncü Uluslararası Sendikal Dayanışma Konferansı Hazırlık Komitesi tarafından Cenevre'de ILO toplantısının yapıldığı Birleşmiş Milletler Meydanı'nda düzenlenen protesto eylemine Yunanistan, Almanya, Türkiye, Belçika, İngiltere, Hollanda, İtalya, Fransa ve İsviçre'den yaklaşık 1000 sendikacı katıldı.
AB, IMF ve Dünya Ticaret Örgütü'nün dayatmalarıyla tüm ülkelerde sosyal sigortalar sisteminin hedef tahtasına oturtulmuş durumda olduğu kaydedilen eylemde, AB'nin Stockholm Zirvesi'nde alınan kararlar doğrultusunda pek çok Avrupa ülkesinde sosyal sigorta sisteminin kısıtlanmaya çalışıldığı belirtildi. Konuşmacılar, "Bu tür girişim ve tedbirlerle bir yandan milyonlarca işçi ve emekçinin sosyal güvenliği ciddi bir biçimde tehlikeye atılırken, diğer yandan başta özel sigortalar olmak üzere mali sermayeye yeni kazanç olanakları yaratılmaktadır" dediler.
Söz konusu sosyal kısıtlamaların "kamu harcamalarında tasarrufa gitme zorunluluğu" ve "bütçe açıkları" ile gerekçelendirildiğine dikkat çeken sendikacılar, "Ancak işçi ve emekçilerin haklarını kısan hükümetler, işveren vergilerini ise sürekli düşürmeye devam etmekteler. 'Konjonktür teşvikleri' adı altında sermayeye muazzam miktarlarda para aktarılmaktadır. Milyarlar, silahlanma programlarını finanse etmek için harcanmaktadır" diyerek, devlet bütçelerinde esas olarak bu nedenlerle oluşan açıkların ise emekçilerin sırtından kapatılmaya çalışıldığını söylediler.
Mücadele sürecek
Eylemde "Sosyal sigortaların özelleştirilmesine hayır", "Emeklilik yaşının yükseltilmesine, emeklilik aidatlarının yükseltilmesine, emeklilik aylıklarının kısıtlanmasına hayır!", "Sosyal haklar ve olanaklar tüm emekçilerin ihtiyacını karşılayacak düzeye çıkarılmalıdır", "Tasarruf politikaların faturasını mali sermaye ödemelidir" gibi taleplerin yer aldığı pankart ve dövizler taşındı.
"Mücadelemizi bundan böyle uluslararası işçi platformlarında sürdürmeye devam edeceğiz" diyen sendikacılar, önümüzdeki yıl Yunanistan'da yapılacak 3. Uluslararası Sendikal Dayanışma Konferansı'na da katılım çağrısı yaptılar.
ÖNCEKİ HABER

'Telekom'a çullandılar'

SONRAKİ HABER

Ölüm oruçlarında 24. ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...