16 Haziran 2001 21:00

IMF, Emlak Bankası'nı kapatamaz

IMF ve Dünya Bankası programına göre kapatılmaya çalışılan Emlak Bankası çalışanları eylemlerini İstanbul'da düzenledikleri mitingle sürdürdüler.

Paylaş
IMF, Emlak Bankası'nı kapatamaz
Bank-Sen üyesi Emlak Bankası çalışanları Emlak Bankası'nın kapatılmasına karşı dün yaptıkları mitingle mücadeleye devam edeceklerini bildirdiler. "Emlak Bankası kapatılamaz" diyen banka çalışanları IMF ve Dünya Bankası dayatmalarına boyun eğmeyeceklerini haykırdılar.
Okmeydanı Piyalepaşa Bulvarı üzerinde saat 10.00'dan itibaren toplanan 2000'e yakın Emlak Bankası çalışanı, buradan Abide-i Hürriyet Meydanı'na kadar yürüdü. "Emlak Bankası kapatılamaz", "Başkent Ankara, Washington değil", "Çalışanlar burada, hortumcular nerede", "Bankayı hortumlayanlar bankayı kapatamaz" sloganlarıyla yürüyen banka çalışanları, "IMF Avrupa Birliği dediler, Emlakbank'ı, Türkiye'yi yediler. IMF ve Avrupa Birliği dediler Ziraat Bankası'nı, Halkbank'ı yediler. Şimdi de Türkiye'yi satıyorlar", "Hortumcuların mallarına el konulsun. İşten atılanlar geri alınsın" pankartlarını taşıdılar.
Egemenlik kimin?
Miting alanında banka çalışanlarına hitaben ilk konuşmayı DİSK Örgütleme Daire Başkanı Musa Çam yaptı. Çam, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 31. yıldönümünü olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında miletvekillerini eleştirdi. "Egemenlik kayıtsız şartsız milletin mi yoksa IMF ve Dünya Bankası'nın mı?" diye soran Çam, Emlak Bankası'nın emperyalizme karşı mücadelenin ilk yıllarında kurulduğunu söyledi. Bankanın IMF ve Dünya Bankası dayatmaları nedeniyle kapatılmak istendiğini belirten Çam, "Ey IMF temsilcisi sen Emlak Bankası'nı açmadın. Sen Emlak Bankası'nı kapatamazsın" dedi. Banka çalışanları Musa Çam'ın "İnadına Emlak, inadına kavga ve mücadeleye var mısınız?" şeklindeki sorusuna hep bir ağızdan "evet" cevabını verdi.
'İşimize ve bankamıza sahip çıkacağız'
Emlak Bankası Toplu Konutlar Genel Başkanı Mehmet Başaran da, alın teriyle oluşturulmuş kamu bankalarının tasfiye edilmek istendiğini söyledi. Başaran, "Dokunulmazlık peşinde koşanların on yıl önce Engin Civan'larla, Selim Edes'lerle kol kola, 23 günlük MANG şirketi üzerinden Emlak Bankası'nı dolandırdıkları Mahkeme Bilirkişi raporuyla sabitken, bu kişileri hangi güçler kamu bankalarının başında tutmaktadır" dedi.
15-16 Haziran'da gasp edilmek istenen hakları için bugün yeniden alanlarda olduklarını belirten Bank-Sen Genel Başkanı Erdoğan Turan, tüm örgütlü güçleriyle işlerine ve bankalarına sahip çıkacaklarını kaydetti.
Tutuklu yakınlarının da katıldığı mitingte kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Mitinge DİSK'e bağlı sendikaların yanı sıra, KESK'e bağlı Tüm Banka-Sen ile Ziraat Bankası ve Türk Ticaret Bankası çalışanları, Enerji Yapı-Yol Sen, Tüm Bel-Sen, SES şubeleri de destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

FP'de 'üçüncü yol'la

SONRAKİ HABER

Barikatın diğer yanında 15-16 Haziran

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...