16 Haziran 2001 21:00

Restorasyondan kurtarmak!

Floransa'nın Uffizi Galerisi, mürekkep tonlu Rönesans eserini restore etmek amacıyla beş asırlık tozu, taşı ve cilayı kazımaya hazırlanıyor.

Paylaş
Restorasyondan kurtarmak!
Rory Carroll - The New York Times
Bazı uzmanlar, Leonardo da Vinci'nin yarım kalmış başyapıtı The Adoration of the Magi'nin kurtulmak üzere olduğunu söylüyor. Bazıları ise eserin yok olmak üzere olduğu görüşünde.
Floransa'nın Uffizi Galerisi, mürekkep tonlu Rönesans eserini restore etmek amacıyla beş asırlık tozu, taşı ve cilayı kazımaya hazırlanıyor. 30'dan fazla uluslararası sanat uzmanı, Hazine'nin fazlasıyla narin olduğunu söyleyerek restorasyonun yapılmamasını isteyen bir dilekçeyi imzaladı. Her iki taraf da birlerini kibir, beceriksizlik ve inatçılıkla suçluyor.
Galeriye karşı suçlamaların önde gelen ismi, restorasyonlara karşı çıkmasıyla tanınan Amerikalı sanat tarihi profesörü James Beck. "Bu ahmaklıktır. Müze bize öncelikle restorasyonun neden gerekli olduğunu açıklamalı" diyor.
Da Vinci'nin üst üste katmanlar ekleme tekniği eserlerini nadide kılıyor. Bu durum, The Adoration of the Magi gibi tamamlanmamış eserlerinde daha da narin bir hal alıyor. "Bu aslında bir alt-boyama. Bu nedenle üzerinde oynama yapılmamalı." Profesör Beck, bu endişelerin, Paris'teki Louvre Müzesi'nin Da Vinci'nin Mona Lisa'sını restore etmemeye ikna ettiğini söylüyor.
Restorasyon izleme grubu ArtWatch International'ın başkanı, 1980'lerde Vatikan'ın Sistine Şapeli'ndeki Michelangelo fresklerini temizlemesini kınayarak ün kazanmıştı.
Uffizi'ye karşı yürüttüğü kampanya daha da fazla ilgi çekti ve önde gelen uzmanlar, tablonunun bitirilmemiş doğasının bir sanat eserinin gelişimini göstermesi nedeniyle onu daha değerli kıldığını söyleyerek dilekçeyi imzaladı. Beck, galeriyi başyapıtları restore etmek için sponsorluk aldıktan sonra gerçeklikten uzaklaşmakla suçluyor.
Uffizi'nin yöneticisi Anna Maria Petrioli Tofani, tepkilerden duyduğu rahatsızlığı güçlükle gizliyor. "Uzmanlarımızın tablonunun nasıl kurtulacağına dair yaptıkları 10 yıllık araştırladan sonra, bu insanların itirazlarını şimdi yükseltmeleri, üstelik de bunu basın yoluyla yapmaları şaşırtıcı" diyor.
Profesör Beck'i restorasyonlar hakkında fikri sorulduğu halde kendisiyle ilişki kurmak için hiçbir çaba harcamamakla suçluyor.
Profesör Petrioli New York Times'a başyapıtlara dokunulmaması gerektiği fikrini kabul edemeyeceğini söyledi. "Bu ciddi bir hastalığı olan bir kimseye tedavi uygulamamanızın söylenmesi gibi bir şey" diyor.
1481'de başlanan Adoration of the Magi, geniş bir ahşap panele boyanmış ve üç bilgenin doğum sahhnesini ya da Magi'nin yeni doğmuş İsa'ya ve annesi Meryem'e hürmetlerini gösteriyor.
Profesör Petrioli, İtalyan medyasının restorasyon kralı dediği adam olan Alfio Del Serra'nın işe başlamaya hazır olduğunu söylüyor. "Her şey hazır" diyor, "Sadece birkaç günlük mesele."
ÖNCEKİ HABER

'15-16 Haziran büyük derslerle doludur'

SONRAKİ HABER

FP'de 'üçüncü yol'la

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...