15 Haziran 2001 21:00

Sosyal güvenlik için uluslararası direniş

ILO'nun Cenevre'de süren toplantısında gündeme alınan sosyal güvenlik sisteminin tasfiyesine karşı yapılacak uluslararası eyleme İstanbul ve Ankara'daki sendikacı ve işçiler destek verdi.

Paylaş
Sosyal güvenlik için uluslararası direniş
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nün Cenevre'de devam eden toplantısında sosyal sigortalar sisteminin gündeme alınması nedeniyle 3. Uluslararası Sendikal Konferans Türkiye Hazırlık Komitesi Ankara ve İstanbul'da birer basın açıklaması düzenledi. 17 Haziran'da Cenevre'de düzenlenecek uluslararası eylem öncesinde yapılan açıklamalarda sosyal güvenlik sisteminin tasfiyesine izin verilmeyeceği belirtildi.
Dün İstanbul Saraçhane Parkı'nda bir araya gelen sendikacılar, ILO'daki işveren ve hükümet temsilcilerinin sosyal sigortalarla ilgili ILO sözleşmesinde yer alan standartları kendi çıkarları doğrultusunda değiştirme girişimlerine karşı olacaklarını bildirdiler. Sendikal Konferans Hazırlık Komitesi adına basın açıklamasını okuyan Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, patronlar ve hükümetlerin sosyal sigortalar sistemini kendi çıkarları doğrultusunda değiştirme girişimlerine tüm işçi ve emekçileri karşı çıkmaya çağırdı. Dokuyucu, "Bu girişim işçi ve emekçilerin onlarca yıllık mücadeleleri sonucunda kazandıkları temsil haklarını kısıtlama ve tasviye etme amacını taşıyan özelleştirme ve yeniden düzenleme politikasından ayrı ele alınamaz" dedi.
AB, IMF ve Dünya Ticaret Örgütü'nün kararları doğrultusunda hemen hemen tüm ülkelerde sosyal sigortalar sisteminin hedef tahtasına oturtulduğunu söyleyen Dokuyucu, "Avrupa Birliği'nin Stockholm Zirvesi'nde alınan kararlar doğrultusunda pek çok Avrupa ülkesinde sosyal sigortalar özelleştirilmeye, emeklilik yaşı ve emeklilik aidatları yükseltilmeye, sağlık hizmetleri kısıtlanmaya çalışılıyor. Bütün bu girişimlerin yükü ise emekçi halkın sırtına yıkılmak isteniyor. Bu tür girişim ve tedbirlerle bir yandan milyonlarca işçi ve emekçininin sosyal güvenliği ciddi bir biçimde tehlikeye atılırken, diğer yandan başta özel sigortalar olmak üzere mali sermayeye yeni kazanç olanakları sağlanmaktadır" dedi. Saldırılara karşı birçok Avrupa ülkesinde grev, genel grev gibi kitlesel eylemlerin yapıldığını hatırlatan Dokuyucu, ILO toplantısının yapıldığı yerde de uluslararası bir eylem düzenlediklerini söyledi. Dokuyucu ILO'daki sendikacıları, patronların saldırı planlarına karşı çıkmaya, tüm işçi ve emekçileri düzenledikleri uluslararası mitinge katılmaya çağırdı. Eylemde, "SSK halkındır, satılamaz", "Kahrolsun IMF, bağımsız, demokratik Türkiye", "Silaha değil emekçiye para" sloganları atıldı.
SSK önünde eylem
3. Uluslararası Sendikal Konferans Ankara Koordinasyon Komitesi de, Cenevre'deki destek için, bir basın açıklaması yaptı. SSK Genel Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen açıklamada Sosyal Sigortalar'ın özelleştirilemeyeceği dile getirildi. "Özelleştirmelere hayır! Uluslararası sendikal dayanışma" pankartının açıldığı eylemde, "SSK halkındır, satılamaz", "Yaşasın enternasyonalist direnişimiz", "Sermayeye değil emekçiye bütçe" sloganları atıldı.
Genel Sanayi-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Bayram Kankal, ILO'da işveren ve hükümet temsilcilerinin sosyal sigortalarla ilgili ILO sözleşmesinde yer alan hükümleri ve standartları kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmeye çalışacaklarına dikkat çekti. Kankal, "Stockholm Zirvesi'nde alınan kararlar doğrultusunda pek çok Avrupa ülkesinde sosyal sigortalar özelleştirilmeye, emeklilik yaşı ve emeklilik aidatları yükseltilmeye, sağlık hizmetleri kısıtlanmaya çalışılıyor. Bütün bu girişimlerin yükü ise emekçi halkın sırtına yıkılmak isteniyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

IMF yasaları alelacele çıkarılıyor

SONRAKİ HABER

'Suç mülke yöneliyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...