15 Haziran 2001 21:00

Faize ek bütçe yasalaştı

Ek Bütçe Yasası da IMF'nin istediği biçimde çıktı. Tam bir borç faizi bütçesi niteliği taşıyan Ek Bütçe Yasası'na göre 30 katrilyonluk ek bütçenin 24 katrilyonu faiz ödemelerine ayrıldı.

Paylaş
Faize ek bütçe yasalaştı
TBMM Genel Kurulu'nda, 30 katrilyon 640 trilyon liralık ek bütçe tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre, bütçenin 24 katrilyon 591 trilyon lirası faiz ödemelerine gidecek. Bütçenin 2 katrilyon 780 trilyon lirası personel giderlerine, 777 trilyon lirası sosyal güvenlik kuruluşlarına, 400 trilyon lirası Ziraat ve Halk Bankası'nın görev zararlarına, 280 trilyon lirası yatırımlara, 75 trilyon lirası tarımsal desteklemelere, 80 trilyon lirası LPG ile seramik, karo, vitrifiye üretimi yapanlara verilecek. Bütçenin 750 trilyon lirası da vergi iadeleri için kullanılacak.
Ek bütçe yasası ile 2001 yılı bütçe büyüklüğü 79 katrilyona yükselirken, bütçe açığı da 29.9 katrilyon liraya ulaşacak. Yasayla, dış proje kredi kullanımından kaynaklanan KDV'nin karşılanmasında, dış kredi gerçekleştiği halde KDV karşılığı iç kaynağın bulunamaması durumunda, yatırım programı ile ilişkilendirilerek, ilgili kuruluşların bütçelerine söz konusu miktarlarda ödenek eklemeye Maliye Bakanlığı yetkili olacak.
Tasarının görüşmeleri sırasında sorular bölümünde söz alan MHP Niğde Milletvekili Mükerrem Levent, Maliye Bakanı Sümer Oral'a bankalara 24.5 katrilyon lira verilirken tarımsal kredilere 75 trilyon lira ayrılmasını doğru bulup bulmadığını sordu. Bazı muhalefet milletvekilleri de bu arada, "Biz de aynı düşüncelere katılıyoruz" diye laf atılar.
3-5 hırsız soyuyor
Tasarının son maddesinin görüşmeleri sırasında söz alan DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ülkenin elden gittiğini ve iktidarın bunu göremediğini söyledi. Ülkenin kaynağının "3-5 hırsız tarafından soyulduğunu" kaydeden Genç'in, konuşmasında kullandığı bir ifade iktidar partisi milletvekillerinin tepkisine yol açtı. Genç'in "Bu insanlar sizden donunuzu isterse verecek misiniz?" dediğini belirten iktidar partisi milletvekilleri birleşimi yöneten Başkan Vekili Murat Sökmenoğlu'ndan konuşmaya müdahale etmesini istediler. DYP'li Genç, kendisine tepki gösteren milletvekillerine "Haysiyeti, şerefi olan gelsin buradan konuşsun" deyince tartışmalar daha da yoğunlaştı.
Bunun üzerine Başkan Vekili Sökmenoğlu, DYP'li Genç konuşmasını sürdürürken Başkanlık Kürsüsü'nden ayrılarak, birleşime ara verdi. Verilen kısa arada milletvekilleri tutanak görevlilerinin oturduğu bölüme giderek tutanakları inceledi.
Don değil Bor
Başkan Vekili Sökmenoğlu, çalışmaları yeniden başlatırken "Telaffuz etmek bile istemediğim bir sürç-i lisan oldu. Sanırım milletvekili 'bor madenleri' demek istedi" diyerek Genç'i konuşmasını düzeltmesi için kürsüye çağırdı. DYP'li Genç de iktidar partilerinin milletvekillerinin tepkileri arasında "Don değil, bor madeni" dediğini bildirerek, "Bu Türkiye'in önemli bir madenidir. Bazılarının kafası hep dona gidiyor" diye konuştu. Bu sırada MHP İzmir Milletvekili Yusuf Kırkpınar oturduğu yerden kalkarak Başkan Vekili Sökmenoğlu'na tepki gösterdi ve "Terbiyesiz adam, don dedi" diyerek genel kurulu terk etti.
MHP Ağrı Milletvekili Nidai Seven de tartışmalar sona erdikten sonra tasarı üzerinde söz alarak kürsüye geldi ve Genç'i, "Haysiyetsiz, şerefsiz olanlar, başkalarına haysiyetsiz şerefsiz der" diyerek yanıtladı.
Daha sonra yapılan oylamada ek bütçe yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından genel kurul kapandı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Sokaklarda 'küresel ısınma'

SONRAKİ HABER

Bir öğretim yılı daha sonra erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa