14 Haziran 2001 21:00

Hedefleri NATO işgali

Kosova topraklarından sızarak Makedonya'da saldırılar düzenleyen 'Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu', siyasi hedeflerini açıkladı.

Paylaş
Hedefleri NATO işgali
Makedonya'daki Amerikan destekli Arnavut militanlar, 4 aydır süren şiddeti sona erdirmek gerekçesiyle bir "barış planı" sundular. ABD tarafından yönlendirilen "Ulusal Kurtuluş Ordusu"nun (UÇK) siyasi temsilcisi Ali Ahmeti tarafından imzalanan planda, Arnavut milislerin talepleri ilk kez ayrıntılarıyla belirtiliyor.
NATO müdahalesi talep ettiler
"Sürekli barış" için NATO güçlerinin ülkeye müdahalesini isteyen militanların talepleri arasında, derhal ateşkes ilan edilmesi, Arnavut haklarının iyileştirilmesi için anayasal reforma gidilmesi, genel af ve silahsızlanma konusunda anlaşma yapılması bulunuyor.
Robertson'a övgü...
Ahmeti, bugüne dek kendilerinden desteği esirgemeyen NATO'yu ve Genel Sekreteri George Robertson'ı da övdü.
Siyasi lider Ali Ahmeti, Arnavutça yayınlanan Fakti gazetesine verdiği demeçte, hem Robertson'ı hem de AB'nin Dış Politika Sorumlusu Javier Solana'yı överek, "Batılı diplomatlara, özellikle Solana ve Robertson'a teşekkür etmek isterim çünkü katkıları insanlığın ve biz Arnavutların yararına" dedi.
ABD, Avrupa Birliği (AB) ve NATO garantileri altında imzalanmış uzun dönemli bir "barış anlaşması" istediğini belirten Ahmeti, "Geleceğimizi Avrupa ve NATO bütünleşmesi dışında görmüyoruz" dedi.
... Karşılıksız kalmadı
Bu övgülerin karşılığı ise, "en üst mevkiden" geldi. ABD Başkanı George Bush, NATO'nun Makedonya'ya müdahalesini dışladı ve soruna "siyasal çözüm" aranması gerektiğini söyleyerek, UCK'ya destek oldu.
Brüksel'de NATO zirvesinin ardından bir basın toplantısı yapan Bush, NATO'nun Makedonya'ya olası müdahalesine ilişkin soruya yanıt verirken, "Müttefiklerin çoğu, askerleri devreye sokmadan önce siyasal çözüm bulunabileceğini düşünüyor" dedi. Bush, "Siyasal çözüm henüz mümkünken bunun için çalışmalıyız" diye konuştu.
Üsküp'te gerginlik
Öte yandan, Makedonya'da Savunma Bakanlığı'nın talebi ve hükümetin kararıyla, başkent Üsküp'te sivil halka silah dağıtılmaya başladığı öne sürüldü.
Bulgaristan özel TV kanalı Nova Televizia'nın haberine göre, "Arnavut militanlar cumartesi günü Üsküp'e büyük bir saldırı düzenleyecek" söylentisi üzerine harekete geçen Savunma Bakanlığı, Makedon ailelere kendilerini savunmaları amacıyla silah dağıtımına başladı. Bu haberler, başkentte yaşayan Türk ve Arnavutlar arasında endişe ve huzursuzluk yarattı. Arnavutlar, bu uygulamayla Makedon hükümetinin iç savaş çıkarmaya çalıştığını öne sürdü.
ÖNCEKİ HABER

Boğaz'daki tehlike!

SONRAKİ HABER

Marlboro yasası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa