13 Haziran 2001 21:00

Boğaz'daki tehlike!

Rusya'nın boğazlardan nükleer atıklar ve petrol yüklü tanker geçirme projesi İstanbul başta olmak üzere çevre illeri ve civar ülkeleri büyük bir felaket tehdidi altında bırakıyor.

Paylaş
Boğaz'daki tehlike!
Çevre Bakanlığı yetkilileri, Rusya'nın 2010 yılına kadar 110 milyon ton Hazar petrolünü ve nükleer atık yüklü gemileri Türk boğazlarından geçirmeyi planlamasının, boğazlardan güvenli geçişi daha da tehlikeli hale getireceğine dikkat çektiler.
Yılda 50 bin gemi
Bakanlık yetkilileri, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda İstanbul ve Çanakkale boğazlarında trafik hacminin gittikçe kritik ve tehlikeli boyutlara ulaştığını ifade ederek, İstanbul Boğazı'ndan yılda 50 bin, Çanakkale Boğazı'ndan ise yılda 40 bin geminin geçtiğini söylediler. Yetkililer, ayrıca Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nda yoğun bir mahalli deniz trafiğinin yaşandığına işaret ederek, bir günde karşılıklı sefer yapan şehir hatları gemileri, deniz otobüsleri ve dolmuş motorlarının sayısının bin civarında olduğunu kaydettiler.
Tehlike daha da artacak
Bakanlık yetkilileri, boğazlarda yaşanan yoğun trafiğin güvenli geçişi zorlaştırdığını vurgulayarak, Rusya'nın, 2010 yılına kadar 110 milyon ton Hazar petrolünü ve nükleer atık yüklü gemileri boğazlardan geçirmeyi planlamasının tehlikeyi daha da artıracağına dikkat çektiler.
Petrol taşımacılığının gerçekleşmesi halinde, boğazlardan taşınan petrol miktarının en az iki katına çıkacağını belirtilen yetkililer, projeyle "bütün Karadeniz ülkeleri için tek çıkış yolu olan boğazların 365 gün boyunca sadece petrol taşımacılığına tahsis edilmesi" durumunun ortaya çıkacağını dile getirdiler.
Çevreyi de etkileyecek
Yetkililer, meydana gelebilecek bir tanker kazası durumunda Marmara Denizi ve boğazlar çevresindeki insanların hayatının tehlikeye gireceğini ifade ederek, kaza halinde hava, deniz ve kıyı kirliliğinin yanı sıra, deniz ekosistemi ve yöredeki kültürel değerlerin yok olabileceğini söylediler.
Çevre Bakanlığı yetkilileri, nükleer atık yüklü gemilerin boğazlarda kaza yapması durumunda ise çevreye yayılacak radyasyonun sadece Türkiye'yi değil çevresindeki ülkeleri etkileneceğini ve bütün canlıların yaşamını tehlikeye sokacağını sözlerine eklediler.
ÖNCEKİ HABER

Banka çalışanlarından Akışık'a protesto

SONRAKİ HABER

Hedefleri NATO işgali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...