13 Haziran 2001 21:00

Banka çalışanlarından Akışık'a protesto

Tüm Bank-Sen ve Bank-Sen üyesi banka çalışanları, kamu bankalarının tasfiyesine karşı eylem yaptı.

Paylaş
Banka çalışanlarından Akışık'a protesto
Halk Bankası'nın müdür ve müdür yardımcılarına konferans vermek için İzmir'e gelen Kamu Bankaları Üst Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, KESK'e bağlı Tüm Banka-Sen ve DİSK'e bağlı Bank-Sen tarafından protestoyla karşılandı.
Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Tüm Banka-Sen üyeleri adına konuşan Şube Başkanı Mustafa Berberoğlu, "Yıllardır özveriyle çalışan Emlak, Ziraat ve Halk Bankaları çalışanları, bugünlerde hiç de hak etmedikleri bir şekilde, onur kırıcı olarak 'istihdam fazlası personel' diye adlandırılıp zorla emekli edilmeye çalışılmakta ya da zorla diğer kurum ve kuruluşlara gönderilmek istenmekte" dedi.
Tefeciler istedi diye!
Berberoğlu, toplu kıyıma dönüştürülmek istenen bu organizasyonun arkasında Dünya Bankası ve IMF gibi tefeci örgütlerin bulunduğuna dikkat çekerek, "Dünya Bankası ve IMF'nin talimatları doğrultusunda Kamu Bankaları Üst Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ın bizzat açıkladığı plana göre Ziraat Bankası çalışanlarının sayısı 16 bine, Halk Bankası çalışanlarının sayısı 8 bine, Emlak Bankası çalışanlarının sayısının da 3 bine indirilmesi hedeflenmektedir" diye konuştu. Aynı plan kapsamında Ziraat ve Halk Bankası'nda 800, Emlak Bankası'nda da tüm şubelerin kapatılmasının düşünüldüğünü belirten Berberoğlu, şu anda her üç bankanın da kapatılan şubeleri bulunduğunu ifade etti.
Kamu bankalarında "görev zararı" adı altında oluşturulan zararların sorumlusunun çalışanlar olmadığını vurgulayan Berberoğlu, "Kamu bankalarında oluşan görev ya da diğer zararların sorumlusu biz çalışanlar değil, bankaları karşılıksız krediler alarak hortumlayan, Cavit Çağlar, Murat Demirel gibi işadamlarıdır" dedi.
Bankalar görevlerini yapsın
Tarım üreticisine hizmet vermesi gereken Ziraat Bankası, esnaf ve zanaatkârlara hizmet vermesi gereken Halk Bankası, sosyal konut talebine ve finansmanına cevap vermesi gereken Emlak Bankası gibi kamu ihtisas bankalarının asli görevlerini yapacak şekilde yapılanması gerektiğini söyleyen Berberoğlu, özelleştirme sürecinin durdurulmasını, bankaların özerk ve katılımcı bir yönetime kavuşturulmasını istedi.
"Direne direne kazanacağız", "Emlak, Ziraat, Halk Bankaları kapatılamaz", "Çetelere değil, emekçiye bütçe", "Kamu bankaları kapatılamaz" sloganları atan banka çalışanları, Emek Platformu'na destek çağrısında bulundu.
Emlak Bankası Ege Bölge Müdürlüğü önünde toplanan Bank-Sen üyesi Emlak Bankası çalışanları da, "Emlak Bankası kapatılamaz", "Çalışanlar burada, hortumcular nerede", "Burhan Akışık IMF'ye yapışık" sloganlarıyla IMF ve hükümeti protesto ettiler. "Sustuk, sıra bize geldi. Susmayacağız" pankartını taşıyan Emlak Bankası çalışanları, Ziraat Bankası'nda çalışan emekçileri de "Ziraat Bank ayağa kalk" sloganı ile ortak mücadeleye çağırdı.
Tüm Banka-Sen üyesi kamu emekçilerinin de katıldığı eylemde konuşan Emlak Bankası çalışanlarından Mehmet Sönmez, hükümetin Emlak Bankası'nı, IMF direktifleri doğrultusunda, "birleştirme" adı altında alelacele kapatmaya çalıştığını belirterek, bunun aileleriyle birlikte 40 bin insanı sokağa atmakla aynı anlama geldiğini söyledi.
Kamu Bankaları Üst Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ın yerli ve yabancı sermayenin sözcüsü olarak İzmir'de banka yöneticilerini ikna turunda olduğunu belirten Sönmez, Akışık'ın geçmişinin dikkatle incelendiğinde Engin Civan, Selim Edes ve Ahmet Özal gibi isimlerle olan ilişkilerinin açığa çıkarılabileceğini kaydetti. Sönmez, Emlak Bankası'nın kapatılmasına karşı sonuna kadar direneceklerini sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

FP davasında 'sonuç' alındı

SONRAKİ HABER

Boğaz'daki tehlike!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...