13 Haziran 2001 21:00

ABD'nin dediği gibi...

NATO Zirvesindeki konuşmasına ABD Başkanı George Bush'a "Hoşgeldiniz" diyerek başlayan Başbakan Ecevit, AGSP'den NATO'nun genişlemesine kadar hemen her konuda ABD tezlerini destekledi.

Paylaş
ABD'nin dediği gibi...
NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesi, dün, Belçika'nın başkenti Brüksel'de başladı.
Zirvede, Türkiye'yi Başbakan Bülent Ecevit temsil ediyor. ABD Başkanı George Bush, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, NATO üyesi ülkelerin liderlerini ittifakın güçlendirilmesine ve yeni tehditlere hazırlıklı olmaya çağırdı. Bush böylece, İran, Irak, Çin ve Kuzey Kore gibi ülkelerin dünya barışını tehdit ettiği yolundaki ABD tezine atıfta bulunmuş oldu. ABD, Ulusal Füze Savunma Sistemi (NMBD) planını bu tez üzerine kuruyor.
Zirvenin en önemli gündemi, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP). Bu bağlamda oluşturulması planlanan Avrupa ordusu önemli tartışmalara yol açıyor. Avrupa Birliği'nin Almanya ve Fransa gibi devleri, ordunun NATO'dan bağımsız olmasını savunurken ABD, bu ordu üzerindeki etkisini yitirmemek amacıyla bu teze karşı çıkıyor. Bu nedenle ABD, AB üyesi olmayan ancak NATO üyesi olan Türkiye'nin ordunun karar mekanizmalarında yer almasını savunuyor. Yani tartışmalar, büyük oranda Türkiye'nin etrafında dönüyor.
Ecevit'ten Bush'a tam destek
Nitekim Başbakan Ecevit, Brüksel'deki konuşmasında, Türkiye'nin AGSP girişimini baştan beri desteklediğini, ancak Avrupa kıtasında yeni bölünme çizgileri yaratılmasına karşı olduğunu söyledi. Konuşmasına, ABD Başkanı George Bush'a "Hoşgeldiniz" diyerek başlayan ve Bush'un Brüksel'deki mevcudiyetinin, "ABD'nin İttifak'a ve Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik ortak çabalara bağlılığını teyit ettiğini" söyleyen Ecevit, NATO'nun Balkanlar'da düzenlediği operasyonları "başarı" olarak niteledi ve "bu bölgedeki yeni risk ve tehditlerin görmezden gelinemeyeceği" üzerinde durdu. Ecevit, şöyle devam etti: "Bosna'da Sırp ve Hırvat aşırı unsurlarının yarattığı şiddet olaylarından ciddi endişe duymaktayız. Bu olaylar, SFOR'un önemini ve ülkelerimizin barış ve istikrara yönelik taahhütlerinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Tüm halkların barış içinde bir arada yaşamasını temin edecek güvenli bir ortamın acilen tesis edilmesi gerekmektedir."
Ecevit, NATO'nun ve diğer uluslararası örgütlerin, Güneydoğu Avrupa'daki sorunlara kalıcı çözüm arayışında, bölge ülkelerinin deneyim ve potansiyelinden daha fazla istifade etmeleri gereğini savundu. Başbakan Ecevit, ABD'nin füze savunma sistemine destek vermeyi de ihmal etmedi. Ecevit, "Bizim için endişe yaratan diğer bir husus ise, kitle imha silahları ve bunların fırlatma vasıtalarının yarattığı tehdittir. Türkiye, kitle imha silahlarını ve fırlatma mekanizmalarını geliştiren ve bunlara sahip olmaya çalışan ülkelerle ortak sınırı olan tek müttefiktir. ABD hükümetinin, müttefiklerin savunma ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, füze savunması alanında NATO ve ittifak üyesi ülkelerle yoğun bir diyalog başlatmasından memnuniyet duyuyoruz. Bu konuyu olumlu bir yaklaşım ve işbirliği ruhu içerisinde ele almaya devam edeceğiz" açıklamalarında bulundu. ABD, NMD kapsamında Türkiye'ye füze sistemleri yerleştirilmesini Ecevit hükümetine geçtiğimiz günlerde kabul ettirdi. Bu gelişme, Türkiye'yi Ortadoğu'daki gerginliklerin merkezine koyuyor.
'NATO genişlesin'
NATO'nun genişlemesi konusuna da değinen ve "Türkiye, müteakip genişleme sürecine bazı Güneydoğu Avrupa ülkelerinin dahil edilmesini tercih etmektedir" diyen Ecevit, konuşmasının son bölümünde AGSP konusu üzerinde durdu ve şunları söyledi: "Türkiye, katılım konusuna, tüm müttefiklerin meşru güvenlik endişelerine yanıt verebilecek, tatmin edici bir çözüm getirilmesine etkin bir biçimde katkıda bulunmaya hazır ve isteklidir."
Zirvenin başlamasından önce NATO Genel Merkezi önünde toplanan 100 kadar gösterici, ABD Başkanı George Bush'un gelişini
protesto etti. Göstericiler, ABD'nin nükleer kalkan projesini, idam cezası uygulamasını ve çevresel sorunlara olumsuz yaklaşımını eleştirdiler.
ÖNCEKİ HABER

Arapsabununa dönüş

SONRAKİ HABER

Yine zam yağacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...