12 Haziran 2001 21:00

Sömürge tipi ekonomi

IMF'nin tehditlerine boyun eğen hükümet, ABD Başkanı George Bush'un "uyarılarını" da sürekli dikkate alıyor. Bush'un, bugünkü NATO toplantısında da Ecevit'i IMF programına bağlı kalması konusunda uyaracağı bildirildi.

Paylaş
Sömürge tipi ekonomi
Hükümet, ekonomi politikalarının ipini tamamen ABD ve IMF'nin eline terk etti. Bush'un, Kahkonen'in her sözü Derviş vasıtasıyla bir ekonomi politikasına dönüşüyor. Hükümete düşen de bunları yasalaştırmak oluyor. "Yasa yoksa para da yok" tehdidi ile yürüyen bu politikanın bütün yükü de emekçi kesimlere yıkılıyor.
IMF'nin tehditlerine tamamen boyun eğen hükümet, bugün de ABD Başkanı George Bush'un "uyarılarını" dinleyecek. Bush'un "Dikkatli olun" diyeceği ve eğer hükümetin IMF programından sapma gösterirse kredinin kesileceğinin altını çizeceği belirtiliyor.
Kahkohen uyardı
IMF'nin yeni Türkiye Şefi Juha Kahkonen de önceki gün ilk kez kameraların karşısına geçtiğinde bu anlayışı tekrarladı ve hükümeti uyardı. Kararlılığın iyi olduğunu ama işçi ve çiftçiye verilen zamların programı deldiğini söyleyerek, "Bu konulardaki tavrın programa uygun olması, kredinin onayı için şart" dedi.
Emlak Bankası'nın mutlaka kapatılmasını isteyen Kahkonen, kamu toplusözleşmeleri ve hububat fiyatlarının hatırlatılması üzerine de, "Kamu toplusözleşmeleri ve hububat destekleme alımları, bütçeye ek bir yük getirmiş bulunmaktadır. Yetkililer önlemler alıyorlar. Telafi edici önlemlerin bir kısmı yürürlüğe girmiştir. Birtakım önlemler de yürürlüğe girecektir. Bunları hükümet yetkililerinin açıklamasını doğru buluyorum" diye konuştu.
Kemal Derviş de aynı tutumu takınıyor. Üstelik Derviş, daha da ileri giderek, bu kesimlere verilen kaynağın zamlarla ve ek vergilerle tekrar emekçilerden çıkartılacağının açık mesajını şöyle verdi:
"Kamu dengesi hedeflerinin mutlaka tutturulması gerekiyor. Bu konuda bazı değişiklikler oldu. Kamu toplusözleşmelerinde ücret zammı yapıldı. Bazı ek ihtiyaçlar çıktı. Maliye Bakanı ile ek tedbirler üzerinde durduk. Vergi gelirlerinde beklenenin üzerinde bir gerçekleşme var. Bazı ek tedbirler alınacak. Örneğin otoyola zam, köprü geçişlerine zam olacak. IMF'ye de bunu bildirdik."
Öte yandan, bugün Brüksel'de yapılacak olan NATO zirvesinde ABD Başkanı Bush'un Başbakan Bülent Ecevit'le görüşeceği ve IMF programını hatırlatacağı belirtiliyor. Bush'un açıkça "Dikkatli olun, programdan sapmayın, yoksa para alamazsınız" mesajını vereceği ifade ediliyor. Bush krizden sonra Ecevit'e telefon açmış ve ABD'nin desteğini bildirmişti. Ardından Telekom'un satılması konusunda bir mektup göndermişti. Şimdi de Türkiye'nin atacağı her adımda hesap soruyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

AB'den İrlanda'ya by-pass planı

SONRAKİ HABER

Bari linç etseydiniz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...