11 Haziran 2001 21:00

Borçlar iptal edilsin!

G-8 liderlerinin 20-22 Temmuz'daki zirve toplantısına 2000 yetkilinin katılımı, toplantıları ve protesto gösterilerini ise 5 ila 6000 gazetecinin izlemesi bekleniyor.

Paylaş
Borçlar iptal edilsin!
Önde gelen sanayileşmiş ülkelerden oluşan Sekizler Grubu'nun (G-8) İtalya'nın Cenova kentinde yapılacak zirve toplantısına, polis "savaş" hazırlıkları yaparken, küreselleşme karşıtlarının oluşturduğu gruplar da zirveyi protesto için çağrı yaptılar. Protestolara yaklaşık 100 bin kişinin katılması hedefleniyor. Protestocuların talebi borçların iptal edilmesi.
G-8 üyesi ülkelerin liderlerinin 20-22 Temmuz'daki zirve toplantısına 2000 yetkilinin katılımı, toplantıları ve protesto gösterilerini ise 5 ila 6000 gazetecinin izlemesi bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerin borçlarının tahsil edilme yöntemlerinin tartışılacağı zirve, "borçlar iptal edilsin" kampanyasını başlatan küreselleşme karşıtı gruplar tarafından protesto edilecek.
Polisten savaş hazırlığı
Daha önce Settla, Prag, Melborn, Davos gibi kentlerde yapılan gösteriler dolayısıyla İtalyan polisi adeta "savaş" önlemleri almaya başladı. Cenova'ya ana giriş yolları kapatılacak, "kırmızı bölge" ilan edilen antik şehir merkezine giriş için sadece şehir sakinleri ile çalışanlara izin verilecek. G-8 zirvesine evsahipliği edecek Cenova şehrinin bazı sakinleri de, şehir merkezinde oturanların olan-bitenlerden ürkeceğini, hatta sokağa çıkma yasağıyla karşılaşabileceklerini düşünüyor. Bazıları ise toplantı döneminde şehri terketmeye hazırlanıyor.
Akdeniz'in en büyük limanı Cenova, üç günlük G-8 zirvesi sırasında askeri gemiler ve zirve katılımcılarına tahsis edilen dört lüks feribot haricindeki gemiler ve diğer deniz araçlarının giriş-çıkışlarına kapatılacak. Donanmaya bağlı kurbağa adamlar, keskin nişancılar ve askeri helikopterler ve özel anti-terörist timleri kırmızı alarma geçirilecek. Ortaçağ'dan kalma Cenova şehrinin dar sokaklarının, küreselleşme aleyhtarlarının şehre girmesi halinde sokak çatışmaları için mükemmel sahne oluşturabileceği endişesiyle, bu dar sokaklara giriş-çıkış çok sıkı kontrol edilecek.
"G-8'i bloke edeceğiz"
Cenova Sosyal Forumu'nun bir kısmını oluşturan, 300'ü aşkın örgütün temsilcilerinden oluşan forum, G-8 zirvesi planlarını çiziyor. Forum Sözcüsü Chiara Malagoli, 21 Temmuz'da Cenova'da "kırmızı bölge"nin hemen dışında barışçı protesto gösterileri planlandığını, protestolarda meşru araç ve yöntemlerin kullanımı için yetkililerle görüşmeyi istediklerini bildirdi.
Üyelerinin baştan aşağı beyazlar içinde protesto gösterilerine ön cephede katılımıyla tanınan radikal "Tute Bianche" Grubu Sözcüsü Luca Casarini, "G-8'i bloke edeceğiz, G-8 için kapatılan alanlara sadece bedenlerimizi kullanarak girmeye çalışacağız, savaş hazırlığında olduğumuzu resmen ilan ediyoruz, düş görenler ordumuz kurallarınıza uymayacaktır" dedi. Casarini, "Bu, güçlülere savaş ilanıdır, Cenova toplantısıyla da bize dayatmak istediğiniz dünya, tek ideolojinin para, kar, mallar ve insanların ticareti olduğu tek yönlü dünyadır" diye konuştu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

CIA'nın idam fermanı

SONRAKİ HABER

Habur dert kapısı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...