10 Haziran 2001 21:00

Marlboro cumhuriyeti

Meclis'e gönderilen tütün yasa tasarısı yerli tütün üretimini bitirmeyi hedeflerken, TEKEL'in yerli sigara dağıtımı da azaltılarak pazar Amerikan sigaralarına terk ediliyor.

Paylaş
Marlboro cumhuriyeti
Tütün yasa tasarısı ile tütün üretimini yabancı sigara tekellerine teslim eden hükümet, yerli sigara satışlarını fiili olarak durdurarak Phillip Morris, RJ Reynolds gibi Amerikan tekellerinin sigaralarının pazar payını artırıyor. Günlerdir Samsun, Maltepe ve Tekel 2000 gibi sigaraları bulamadıklarından şikâyetçi olanlara bayiler, TEKEL'in kendilerine ya hiç yerli sigara vermediğini ya da çok az verdiğini söylüyorlar.
Yabancı sigara tekellerinin yıllardır Türkiye'deki yerli sigaraların pazarını ele geçirme çabaları, hükümetin desteğiyle daha da hızlandı. Tütün yasa tasarısı ile tütün üretimini Amerikan tekellerine teslim etmeye hazırlanan hükümet, yerli sigaralara da adeta "ambargo" uyguluyor.
Phillip Morris'e yaradı
Türkiye'deki ortağı Sakıp Sabancı olan Phillip Morris ve RJ Reynolds'ın üst üste zam yapmasından sonra geniş bir pazara sahip Samsun, Maltepe ve Tekel 2000 gibi yerli sigaralara rağbet daha da arttı. Ama bu sigaraları bulmak neredeyse imkânsızlaştı. Bayiler ve bakkallar her gün onlarca şikâyet geldiğini söylerken; ellerinden de bir şey gelmediğini, TEKEL'in kendilerine yerli sigara vermediğini belirtiyorlar. Üretici Amerikan tütününe esir edilirken, tiryakiler de Amerikan sigarası içmeye mecbur ediliyor. Böylece belgeleriyle de kanıtlanan Phillip Morris'in Türkiye tütününü tasfiye etme ve pazarı ele geçirme stratejisi, hükümetin uygulamaları ve çıkardığı yasalar ile adım adım gerçekleşiyor.
Zam gelecek
Öte yandan, TEKEL'in, bu "ambargo" uygulamasının üzerine yeni zam dalgasına da hazırlandığı belirtiliyor. Kamu işçilerinin ücretlerine yapılan zam ile buğdaya verilen taban fiyatın bütçeden karşılanamayacağını gerekçe gösteren hükümet, başta TEKEL ürünleri olmak üzere KİT ürünlerine zam yapılacağını açıkladı. Sigaraya daha önce de art arda zam gelmişti.
ÖNCEKİ HABER

Vergi kaçıran kaçırana

SONRAKİ HABER

Ölüme kahredici tanıklık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...