26 Ağustos 2011 03:25

Yol yapımında bile ayrımcılık

Kayseri Battalgazi Mahallesi’nde yol yapım çalışmasının uzaması 3 kişinin ölümüne, 10’a yakın kişinin de yaralanmasına neden oldu. Mahalleliler zenginlerin oturduğu bölgelerdeki yol yapım işlerinin bir-iki günde bitirildiğini ancak söz konusu yoksul emekçi mahalleleri olunca bu işlerin aylarca sürdüğünü

Yol yapımında bile ayrımcılık
Paylaş
Ferhat Kiş / Cem Yozgat

SEÇİM ÇALIŞMASININ SONU!

Kayseri’nin Battalgazi Mahallesi’nden geçip başka bir emekçi semti olan Eskişehir bağlarına giden Battalgazi Bulvarı; AKP’li belediyenin seçim öncesi ‘çalışmalarından.’ Yol çift yönlü iken tek yönünün çalışma nedeniyle kapatılıp tüm trafiğin tek şeride aktarılması bazı sorunlara neden olmuş. İşte Battalgazililer bu nedenle isyanda! İsyanlarının nedeni ise yolun bitirilememesi ve trafiğe kapatılmaması ile haftada iki kez yaşanan kazalar ve bu kazalarda 3 kişinin ölmesi. Yaralananlar, hâlâ evlerinde, hastanede yatanlar ise “Buna da şükür” der olmuş.

OLACAĞI VARMIŞ OLUYOR!

Mahalleli defalarca yetkilileri uyarmalarına rağmen bir önlem alınmamış. Hatta bazı belediye çalışanlarının “Olacağı varmış oluyor, burada olmasa çarşıda olacakmış. Takdir-i İlahi” denildiğini aktarıyor mahalleli. Bu ihmaller ve umursamazlık son olarak pazartesi günü Kürt Şirin diye bilinen bir mahalle sakinine bir aracın çarpmasına kadar devam etti. Kürt Şirin, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Bu olay Battalgazililerin sabrını taşıran son olay oldu. Mahalleli o öfkeyle harekete geçti. Kaza yerinde toplanmaya başladılar. Öfkeliydiler. Yolu kendileri kapatarak, çöp konteynırları ve kaldırım taşlarını yollara yığınak yaptılar. Yolun daha fazla canlarını almasını istemeyen Battalgazililer acil önlem alınana ve talepleri kabul edilene  kadar yoldan çıkmayacaklarını belirtti. Yetkili birini isteyen mahalleliye bol sayıda polis gönderildi.

2 GÜNDE BİTEN YERLER

Görüşlerini aldığımız Mahalle Sakinlerinden İbrahim Özkara bazı bölgelerdeki çalışmaların hemen bittiğini söyleyerek “Garibanlar ölürse ölsün diyorlar,  ama zengine gelince iki günde yapıp bitiriyorlar. Talas yolu, Erciyes Üniversitesinin önünü bir haftada bitirdiler, üç ay oldu daha burası bitmedi” diyerek tepkisini dile getirdi.

Başka bir Mahalle Sakini Sinan Öztürk de aynı gün içerisinde babasına ve oğluna araba çarptığını söyledi. Öztürk “Babamın vücudunda bir sürü kırık var. Araçlar 100 km hızla gidiyorlar. Trafik polisi geldiği zaman tutanakta normal seyir yazıyor. O raporlarda, olmayan her şeyi gösteriyorlar. Bu yolda ne şerit, ne de önleyici bir unsur var” dedi.

600 imza topladıklarını ve belediyeye ilettiklerini söyleyen Hacer Acun, “Ancak her herhangi bir sonuç alamadık. Her gün sabah, akşam durmadan kaza oluyor. Komşumuzun çocuğu sakat. Komşulardan hiç kimse yola çıkmıyor. Yarın bir gün okul açılacak, bu nasıl olacak?​” diyerek tepki gösterdi.

YA OKUL ZAMANI OLSAYDI!

Ömer Gürgün ise “Biz bu eylemi eşitsizlikten dolayı yapıyoruz. Zengin muhitlerde yol yapımlarını göremiyoruz bile. 2 günde bitiriyorlar. Yine iyi bir dönemdeyiz, ya okul zamanı olsaydı, o zaman ne olacaktı? Kaç çocuğumuzu kurban verecektik belediyenin keyfi çalışmasına?​” diye kaygıyla soru soruyor ve kaza yapan Kürt Şirinle ilgili üzüntüsünü “O’nun 5-6 tane küçük bebesi var, bundan sonra onlara kim bakacak” sözleriyle dile getiriyor. Mahalle sakinleri mahalle muhtarının hiçbir zaman yanlarında olmamasına değinerek “Bizim oyumuzla muhtar oldu ama hani nerede, niye yanımızda değil? Neden korkuyor? Şimdi burada değilse ne zaman muhtarlık yapacak?​” diyerek kızgınlıklarını dile getirdiler

BAŞKAN NEREDE?

Eylemlerine bir yetkili gelene kadar devam edeceklerini ifade eden mahallelilerin sesi nihayet ‘duyuluyor.’ Olay yerine gelen Melikgazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Yerebasar mahalleliyi dinlemek istedi. Konuşmaya başlayan Yerebasar, mahallelinin “Başkan nerede halk burada” sloganları ve çöp koyteynırlarına taşlarla vurarak yaptıkları gürültü nedeniyle konuşmasını tamamlayamadan gitmek zorunda kaldı. Belediye Başkanının gelmesini isteyen mahalle sakinleri “Zengin masalarında oruç açacağına buraya gelsin bizi, garibanları dinlesin, sorunumuza çare bulsun” diyerek tepki gösterdi. Daha sonra güvenlik amirlerinin yolda güvenlik önlemlerinin derhal alınacağını söylemesi ve Belediye Başkanından randevu alacağı sözü üzerine, mahalleliler bir görüşme  komitesi oluşturarak dağıldı. Sonraki gün emniyet müdürüyle görüştüklerini aktaran semt sakinleri işlerin hızlanacağını, Belediye Başkanının da hafta içi mahalleye gelip olay yerinde çalışmaları izleyeceği sözünü aldı. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Siyanürcüler Dersim'de köy peşinde

SONRAKİ HABER

İşçi haklarının gaspı ülke itibarını zedelemiyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...